Θα πληρώνεις για αλλαγή PIN της κάρτα σου στις ελληνικές τράπεζες

Ελληνικές τράπεζες προμήθεια, Θα πληρώνεις για αλλαγή PIN της κάρτα σου στις ελληνικές τράπεζες

Αληθινό περιστατικό #1: Τον Σεπτέμβριο σήκωσα 40 ευρώ μετρητά με κάρτα της Alpha Bank από ATM της Πειραιώς. Για αυτή την ανάληψη χρεώθηκα 3 ευρώ από την Πειραιώς και 0,70 ευρώ από την Alpha Bank!

Αληθινό περιστατικό #2: Έχασα τις χρεωστικές κάρτες Εθνικής και Eurobank και για επανέκδοση μου ζήτησαν 5 ευρώ και 6 ευρώ αντίστοιχα.

Εάν κάποιος ξεχάσει το PIN του, θα πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη για να βγάλει νέο PIN. Στην Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank θα πρέπει να πληρώσει 3 ευρώ, στην Alpha Bank 3,5 ευρώ και στην Πειραιώς η υπηρεσία αυτή είναι δωρεάν.

Οι νέες Αστυνομικές Ταυτότητες με ψηφιακή υπογραφή έρχονται το 2021

Πρόσφατα, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι επιβαρύνει από τις αρχές του μήνα με 0,20 ευρώ την ερώτηση υπολοίπου λογαριασμού όταν γίνεται σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας εντός Ευρωζώνης, ενώ με 0,15 ευρώ χρεώνει πλέον την εκτύπωση των τελευταίων κινήσεων, ακόμη και αν ο πελάτης χρησιμοποιεί το ΑΤΜ της τράπεζας.

Αναλυτικά οι νέες προμήθειες που θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται σταδιακά από το τέλος Οκτωβρίου και έως το τέλος του χρόνου.

  1. Εφάπαξ συνδρομή επανέκδοσης κατόπιν δήλωσης απώλειας / κλοπής / φθοράς /μη αυτοματοποιημένης ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από 31/10
  2. Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εντός ευρωζώνης: 0,20 ευρώ με ισχύ από 31/10
  3. Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εκτός ευρωζώνης: 0,30 ευρώ με ισχύ από 31/10
  4. Αντίγραφο 7 τελευταίων κινήσεων σε ΑΤΜ ΕΤΕ (mini statement): 0,15 ευρώ με ισχύ από 31/10
  5. Επανέκδοση PIN ανεξαρτήτως τρόπου παραλαβής του: 3 ευρώ με ισχύ από 30/10
  6. Εφάπαξ συνδρομή ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από 31/12

Όλες οι τράπεζες είχαν προχωρήσει το καλοκαίρι στην επιβολή προμήθειας 2 ευρώ έως 3 ευρώ στους κατόχους χρεωστικών καρτών όταν κάνουν ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας.

Επίσης η συνδρομή στις πιστωτικές κάρτες – μια υπηρεσία που ήταν χωρίς χρέωση στο παρελθόν – έχει υιοθετηθεί από όλες τις τράπεζες και το κόστος διαμορφώνεται πλέον στα 25 ευρώ έως 30 ευρώ για τις απλές κάρτες Visa και MasterCard.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

19 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Alex

Καλά κάνουν αφού και ο Ελληνικός λαός τις ανακεφαλαιοποίησε (γιατί μοίραζαν δάνεια χωρίς αντίκρισμα) και κανένα προνόμιο δεν έχασαν οι τραπεζίτες, ούτε καν τιμωρήθηκαν. Βρίσκουν και τα κάνουν.

Greg

Κάτι δεν είναι σωστό στο άρθρο όσον αφορά την αλλαγή του Pin στο Web Banking, δεν στέκι να σε χρεώνουν από την στιγμή που για λόγους ασφάλειας κάθε 6 μήνες σε υποχρεώνουν να αλλάζεις Pin, ίσως η χρέωση να αφορά την αλλαγή Pin στην κάρτα (χρεωστική, προπληρωμένη κλπ)

Στάθης

Κάνει λάθος ο Κώστας. Δεν γνωρίζει προφανώς, ούτε και ρώτησε βεβαίως… Δεν υπάρχει περίπτωση να χρεώσουν έξοδα αλλαγής pin που γίνεται από τον χρήστη, είτε στην κάρτα είτε στο web banking! Αυτό που χρεώνεται είναι η επανεκτύπωση του Pin που κάποιος χρήστης έχει ξεχάσει, γιατί υπάρχουν έξοδα που προκύπτουν -έκδοση/εκτύπωση/ταχ. αποστολή του pin. Κάποτε όλ’ αυτά ήταν δωρεάν στα πλαίσια συμψηφισμού (και ανταγωνισμού) με το όφελος από τις καταθέσεις του πελάτη. Σήμερα δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια και είναι λογικό να προσπαθούν κάπως να καλύψουν τα έξοδα για να μην οδηγηθούν στο κλείσιμο. Δεν μου φαίνεται παράλογο. Όταν ορθοποδήσουν οικονομικά θα επανέλθουν αυτές οι δωρεάν υπηρεσίες. Αλλά όπως και να έχει, σήμερα είναι δικαιολογημένες οι όποιες χρεώσεις. Σ’ εμάς εναπόκειται να αλλάξουμε νοοτροπία -πχ να προσέχουμε μην χάνουμε τις κάρτες μας- ώστε να μην πληρώνουμε άδικα έξοδα… Αλλιώς ζητάμε να μην επανεκδοθεί και τελείωσε η ιστορία… 🙂

Agnostos13

Λογικά εννοεί το pin της κάρτας όχι του web-banking που είναι υποχρεωτικό να αλλάζει τακτικά για λόγους ασφαλείας.

ΥΓ. Πάντως λέγανε οτι θα πληρώνεις προμήθεια για την ανάληψη μετρητών…μόνο σε αυτό δε βάλανε χρέωση τελικά…γιατί σε όλα τα άλλα έχουν βάλει πλέον!

Kostas

Για τις κάρτες είναι μόνο Κώστα

Nikos

Η χρέωση για το pin γίνεται εφόσον ξεχασει κάποιος το pin και ζητήσει νεο pin απο τράπεζα. Σε περίπτωση αλλαγης pin από μηχάνημα για λόγους ασφαλείας δεν πληρώνεις.

Θωμάς

Αν κατάλαβα σωστά, η επανέκδοση pin (εάν το ξεχάσεις ή μπλοκάρεις την κάρτα) χρεώνεται.
Η απλή αλλαγή pin μέσω ATM θεωρώ θα είναι δωρεάν.

Γιώργος

Online δεν χρεώνεσαι για αλλαγή pin. Τα μέτρα αυτά έχουν να κάνουν (μεταξύ άλλων), με την ώθηση του κόσμου να χρησιμοποιεί online web banking ή apps με σκοπό την μείωση των επισκέψεων σε τράπεζες με απότερο σκοπό κλείσιμο περισσότερων τραπεζικών καταστημάτων (πιέζει η ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση..

Γιωργος

Αφου δωσαμε σε ιδιωτες απατεωνες τραπεζιτες την εκδοση του νομισματος και μαλιστα χωρις κανενα ελενχο τι περιμενατε να συμβει.
Αυτα που αναφερει το αρθρο ειναι παιδικη χαρα σε αυτα που θα ζησουμε αργοτερα απο τους μεγαλυτερους απατεωνες του πλανητη και την μεγαλυτερη μαφια που χτιζει η παγκοσμιοποιηση τους.
Ο απολυτος εφιαλτης θα ειναι αν περασουν την αχρηματη οικονομια.θα ζουμε απλα στην κολαση δουλοι αεριτζηδων απατεωνων.

customer

Η εναλλακτική, όπως κάποιοι θα ξέρετε, για να έχεις όλα αυτά τα “κερατιάτικα” δωρεάν όπως είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα είναι να πληρώνεις ετήσια συνδρομή και μόνο για να έχεις λογαριασμό, πχ 50€ ετησίως (ίσως και παραπάνω ανάλογα τον τύπο του λογαριασμού) όπως είναι στη Γερμανία (πχ Deutsche Bank). Θα το προτιμούσαμε κάτι τέτοιο; Καλώς ή κακώς τις προηγούμενες δεκαετίες οι τράπεζες είχανε επαναπαυθεί, ρίξανε το βάρος σε κέρδος που βγαίνει από προμήθειες πωλήσεων και των φρονίμων τα παιδιά δε μαγειρέψανε έγκαιρα. Τα αποτελέσματα του μη μακροπρόθεσμου και οργανωμένου business plan τα βιώνουμε τώρα: οι τράπεζες αδυνατούν να έχουν κέρδος γιατί στερέψανε από μετρητό και δεν μπορούν να δώσουν καινούρια δάνεια (αν και έχουν αρχίζει να ξεπετάγονται κάτι καταναλωτικά και είναι αν μη τι άλλο ΘΡΑΣΟΣ), άρα δεν έχουν από πουθενά κέρδος, εξ’ ού και τα “κερατιάτικα”. Κάποιοι τα είχαμε πεί πολύ έγκαιρα αυτά στις τράπεζες, να προσέξουν γιατί μια μέρα θα πέσει πολύ κλάμα, αλλά … δεν ακούνε. Πάντως μια ομαδική καταγγελία στα ινστιτούτα και το συνήγορο του καταναλωτή, εμένα θα με έψηνε. Ο επίσημος τίτλος του τί ακριβώς παραβιάζεται (είτε αν υπάρχει κάτι άθεμιτο είτε αν υπάρχει κάτι που υποκρύπτει εκδικητικές χρεώσεις και έχει κάποιο επίσημο νομικό τίτλο) είναι… Συνέχεια »

Makis

Βλέπω ότι μερικούς τους πειράζει η χρέωση του τυπωμένου υπόλοιπου λογαριασμού, κάτι που εύκολα το βλέπεις από το web και δεν λέτε το σημαντικότερο ότι πλέον χρεώνουν, έστω και με 20 – 30 λεπτά, τις πάγιες τραπεζικές εντολές εξόφλησης ΔΕΚΟ. Αυτό και εάν δεν είναι αρπαχτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business featured Jack Dorsey

Jack Dorsey: Τέλος από το διοικητικό συμβούλιο του Bluesky

O Jack Dorsey ανακοίνωσε το Σάββατο στο Χ ότι δεν είναι πλέον μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bluesky.

Business AI Apple Tim Cook

Tim Cook: H Apple έχει πλεονεκτήματα στην παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη που θα τη διαφοροποιήσουν

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Tim Cook, μίλησε για το έργο της Apple σχετικά με τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη.

Business Samsung Samsung Galaxy Samsung Galaxy S24

Samsung AI-Volution: Escape room στη Μαλαισία για το Galaxy S24 με πρωταγωνιστή το Galaxy AI

Στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας υπάρχει ένα escape room δημιουργία της Samsung στο πλαίσιο της καμπάνιας για τη σειρά Galaxy S24.

Business Apple TSMC

TSMC: Σχεδιάζει να παράγει τσιπ 1,6 nm το 2026

Η TSMC, η κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ με πελάτες όπως η Apple, ανακοίνωσε σχέδια για την παραγωγή εξαιρετικά προηγμένων τσιπ 1,6 nm.