Οι νέες Αστυνομικές Ταυτότητες με ψηφιακή υπογραφή έρχονται το 2021

νέα αστυνομική ταυτότητα 2021, Οι νέες Αστυνομικές Ταυτότητες με ψηφιακή υπογραφή έρχονται το 2021

Οι νέες Αστυνομικές Ταυτότητες με ψηφιακή υπογραφή και αναβαθμισμένες υπηρεσίες έρχονται το 2021 σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη ο οποίος μίλησε σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Στην Εσθονία, οι ταυτότητες μοιάζουν πιο πολύ με το σημερινό δίπλωμα οδήγησης και είναι έγχρωμες. Η κεντρική ιδέα θα είναι να μπορούμε να χρησιμοποιούμε την ταυτότητα μας για να έχουμε βασικές υπηρεσίες από το σπίτι μας.

Για παράδειγμα μια από τις υπηρεσίες των νέων ταυτοτήτων, μπορεί να είναι η δυνατότητα να λαμβάνει ο πολίτης μια εξουσιοδότηση, ή να συμπληρώνει μια υπεύθυνη δήλωση, χωρίς να προσφύγει σε κάποιο ΚΕΠ.

Θα πληρώνεις για αλλαγή PIN στην κάρτα σου των ελληνικών τραπεζών

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό των νέων ταυτοτήτων θα είναι η ψηφιακή υπογραφή, η οποία θα είναι ισοδύναμη με τη φυσική υπογραφή που έχει κάποιος όταν τον ταυτοποιεί ένας υπάλληλος του κράτους.

Ο σχετικός διαγωνισμός θα έχει γίνει από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πριν από το τέλος του 2019 καθώς οι νέες ταυτότητες θα πρέπει να εκδοθούν εντός του 2021. Σε ότι αφορά το κόστος που θα έχει η αλλαγή αυτή για τους πολίτες δεν δόθηκαν λεπτομέρειες.

Πηγή

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

19 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Greg

Έχει καταντήσει γελοίο για να μην πω τίποτε χειρότερο και έχουν και το θράσος οι κάθε υπουργοί της κάθε κυβέρνησης να βγαίνουν με χαμόγελα και να το παρουσιάζουν ως κάτι το σπουδαίο , αλλάζουμε ταυτότητες και έγγραφα αναλογικά κάθε 5 με 10 χρόνια προφανώς εν μέρη γιατί κάποιοι δεν είναι ικανοί να αποφασίσουν ποιες ταυτότητες είναι οι σωστές και εν μέρη γιατί προφανώς η έκδοση νέων ταυτοτήτων έχει μπόλικα φράγκα (μίζες).

giorgosgek

Δεν λες καλυτερα οτι εχουμε τις χειροτερες και τις μεγαλυτερες ταυτοτητες στον κοσμο . Πλαστικοποιημενο χαρτι . Εξω γελανε , δεν χωραει καν στα πορτοφολια. Δεν υπαρχει σε καμια χωρα αυτο το πραγμα , οσο υποβαθμισμενη και να ειναι…

teo

Για γέλια είναι, καλά τα λες. Επίσης κάποιες υπηρεσίες για θέματα ταυτοποίησης (Γερμανία/ ταχυδρομίο/ credit card) δεν τις δέχονται καν, υπάρχει βέβαια πάντα η λύση του διαβατηρίου (100€ κάθε 5 χρόνια 😉 )

nikos2019

Για ποιο λόγο να γίνουμε τα πειραματόζωα των αμερικάνων ? Τι τα θέλουν τα βιομετρικά στοιχεία (δεδομένη απαίτηση) και την ψηφιακή υπογραφή ??? Mέχρι τώρα κανονικά δεν λειτουργούσαμε στις συναλλαγές μας με τις αναλογικές ταυτότητες μας ??? Τώρα θα νοιαζόμαστε κι από πάνω για χακεριές, επειδή κάποιοι καρεκλοκένταυροι γουστάρουν μίζες ??? Ρε ουστ.

Γιωργος

Ο ορισμος της τεχνοφοβιας σε ενα σχολιο.

bama

Η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο. Το αν είναι καλό ή κακό εξαρτάται πως το χρησιμοποιείς. Το να λες ότι είναι πανάκεια είναι εξίσου λάθος με το να λες ότι είναι ο διάβολος. Τώρα για τις ταυτότητες, εγώ δεν έχω πειστεί ότι τις θέλουν για το καλό μας. Είναι ένα ακόμα μέσο για να υπάρχουν τα δεδομένα μας κάπου μαζεμένα δια πάσαν χρήσιν. Και προφανώς είναι ευκολότερο να αποκτήσει μαζικά ένας τρίτος πρόσβαση σε ψηφιακά δεδομένα σε σχέση με τα παραδοσιακά μέσα αποθήκευσης. Αν εξυπηρετούσαν κάποια προφανή χρησιμότητα άξιζε το ρίσκο. Τώρα όχι. Αν τα δεχόμαστε όλα αδιαμαρτύρητα στο τέλος θα μας τσιπάρουν σαν σκύλους “για να χρησιμοποιούμε εύκολα τους εταιρικούς εκτυπωτές”.

teo

Μετά την επιτυχία του “το γεφύρι της Άρτας” με πέτρες από το φεγγάρι και του “Μετρό Θεσσαλονίκης” με τα βαγόνια από τον Άρη ακολουθεί το “Νέες Αστυνομικές Ταυτότητες” με έγχρωμο μελάνι από τον Δία

I am

Οποίος έχει γνώσεις μπορεί να καταλάβει πως ναι μεν κάτι τέτοιο “λύνει τα χέρια” σε πολλά θέματα. Δημιουργεί όμως και αρκετά ζητήματα ασφαλείας προσωπικών δεδομένων κτλ αν δεν γίνει άψογη υλοποίηση και εφαρμογή.

Γιωργος

Φτανει που θα τα “λυνει” σε περισσοτερα θεματα απο αυτα που θα τα “δένει”. Να τονισουμε οτι υπαρχουν και πορτοφολια για προστασια καρτων.

I am

Η ψηφιοποίηση δημιουργεί θέματα στην προστασία των δεδομένων από ψηφιακές επιθέσεις και φυσικά καταπάτηση των δεδομένων από τους υπεύθυνους φορείς. Πιστεύω ότι αν προκύψουν θα είναι πολύ πιο επικίνδυνα προβλήματα από το να πας στο κεπ. Φυσικά κάποτε λύνονται με αντίτιμο κάποια σφάλματα ή κάποιες ελευθερίες. Με αντίθετη λογική θα βρισκόμασταν στο 19ο αιώνα. Γενικά πάντως οι πορτοφολακιδες είναι οι πιο ακινδυνοι λίστες πλέον και δεν αναφέρομαι κυρίως σε αυτούς.

Δημήτρης

Λες και από το προφίλ στο fb που κοτσάραμε φωτό από το πανηγυρι στο χωριό το καλοκαίρι δεν μπορεί καποιος να καταλάβει τα βιομετρικά μας στοιχεία πρέπει να μπει και να τα υποκλέψει από την ταυτότητα!! Ρε αν είναι δυνατόν!!!

giako

Αυτό που δεν έχει καταλάβει ο περισσότερος κόσμος είναι ότι με την νέα αυτή ταυτότητα, πέραν των όσων είπε ο Υπουργός, μελλοντικά θα μπορείς να κανείς όλες σου τις συναλλαγές με το δημόσιο μέσω διαδικτύου. Θα μπορείς την πλειοψηφία των εγγράφων που τώρα πρέπει να κάνεις αίτηση, να τα λαμβάνεις μέσω διαδικτύου αφού θα σε ταυτοποιεί με την ψηφιακή ταυτότητα. Η επαφή με Κ.Ε.Π. Εφορίες κλπ θα ελαχιστοποιηθεί. Να το πάω και πιο μακριά….ήδη σε κάποιες χώρες επεξεργάζεται το σενάριο η ταυτότητα να είναι app στο κινητό. Το επόμενο βήμα σε μερικά χρόνια θα μπορεί να ειναι αυτό. Η ασφάλεια ων δεδομένων είναι φυσικά σημαντικό ζήτημα αλλά έχει λυθεί απο άλλους. Θα ειναι μεγάλο βήμα μπροστά για την συνεργασία δημοσίου και πολίτη και στο κοντινό μέλλον ίσως και με ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Μιχάλης

“Η ασφάλεια ων δεδομένων είναι φυσικά σημαντικό ζήτημα αλλά έχει λυθεί απο άλλους.”

Δεν έχει λυθεί από κανένα. Καθημερινά κολοσσοί όπως Amazon, Facebook, Paypal δέχονται επιθέσεις hacking και email, passwords, διευθύνσεις, αριθμοί τραπεζικών κάρτων(πιο σπάνια) καταλήγουν στην κατοχή αγνώστων. Εταιρίες επενδύουν εκατομμύρια στην ασφάλεια αλλά ποτέ δεν είναι αρκετή.

Θάνος

Όταν ο Τζήμερος είχε σαν πρότυπο την Εσθονία, τον λέγατε φασίστα. Τώρα, είδατε ότι δεν βγαίνουν τα κουκιά, κι ακολουθείτε τα χνάρια του. Τουλάχιστον, στην ψηφιοποίηση του δημοσίου τομέα.

Μιχάλης

Είναι απλά αστείο. Ακούμε για τις νέες ταυτότητες 10-15 χρόνια τώρα. Νομίζω ότι αυτό το θέμα και το μετρό Θεσσαλονίκης είναι τα 2 πιο διαχρονικά αστεία αυτής της χώρας.

antr3ask

Θέλω να κανω μια ερώτηση παρακαλώ και όποιος ξέρει να με ενημερώσει. Για πιο λόγο πρέπει να αλλάζουμε αριθμό στην ταυτότητά μας, είτε χαθεί είτε την αλλάξουμε (π.χ. για να έχει Αγγλικούς χαρακτήρες)? Η γυναίκα μου είναι από Κύπρο και η ταυτότητα εχει ημερομηνία ληξης και οταν την ανανεώνει, απλά βγάζει νέα φωτογραφία, συμπληρώνει αίτηση, πληρώνει παράβολο, αλλά ο αριθμός παραμένει ο ίδιος για πάντα.

Μιχάλης

Στην Ελλάδα τυπώνονται δελτία ταυτότητας με μοναδικό αριθμό από το Ελληνικό κράτος και τα στοιχεία συμπληρώνονται από το κάθε Αστυνομικό Τμήμα. Άρα δεν υπάρχει η δυνατότητα επανέκδοσης με τον ίδιο αριθμό.

Πάντως έχω την εντύπωση ότι και σε άλλες χώρες, σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας της κάρτας ο αριθμός αλλάζει ώστε να ακυρωθεί η παλαιά κάρτα. Δλδ μόνο σε περίπτωση αντικατάστασης παραμένει ο αριθμός.

Γιώργος

Μία γρήγορη απάντηση θα ήταν ότι αν χαθεί (ή κλαπεί) η Ταυτότητα τότε εφόσον τα στοιχεία της συνεχίζουν να ισχύουν κάποιος μπορεί να την χρησιμοποιήσει για πλαστοπροσωπία..

cghera

https://securityaffairs.co/wordpress/76682/hacking/estonia-sues-gemalto.html Για όσους νομίζουν ότι με την ηλεκτρονική ταυτότητα όλα θα γίνουν εύκολα και ρόδινα. Ας διαβάσουν το λινκ. Από τους «πρωτοπόρους» Εσθονούς. Το να αλλάξουμε την μορφή (σε πλαστική κάρτα πχ με στοιχεία που δυσκολεύουν την αντιγραφή όπως στο δίπλωμα) είναι άλλο από το να έχει τα πάντα μέσα η κάρτα. Οποίος πιστεύει ότι οι συναλλαγές με το δημόσιο θα είναι ασφαλείς επειδή θα είναι ηλεκτρονικές πλανάται πλάνην οικτράν. Μακάρι να βγω εγώ ψεύτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 8a: Προωθητικό υλικό αποκαλύπτει “AI-mazing” κάμερα και επτά χρόνια ενημερώσεων

Προωθητικές εικόνες του Google Pixel 8a έκαναν την εμφάνισή τους και μας δίνουν μια καλύτερη ιδέα για το τι να περιμένουμε από τη συσκευή.

Software AI Apple featured

iOS 18: Η Apple ξανά σε συζητήσεις με την OpenAI για λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης

Η Apple φέρεται να έχει ξεκινήσει εκ νέου τις συζητήσεις με την OpenAI σχετικά με τη χρήστη της τεχνολογίας της.

Smartphones featured Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy S24 FE: Επιβεβαιώθηκε το όνομα από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας του Ην. Βασιλείου

Εδώ και καιρό ακούγεται ότι η Samsung ετοιμάζει το Galaxy S24 FE, το οποίο θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2024.

Software AI featured Google

One UI 6.1.1: Φήμες ότι θα φέρει το “βίντεο ΑΙ” στις συσκευές Samsung

To One UI 6.1.1 φημολογείται ότι θα φέρει μια νέα δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης στις συσκευές της Samsung.