Η εφορία λαμβάνει δράση και στοχοποιεί 1,2 εκ. επιτηδευματίες, επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες. Ο Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων όρισε νέα κριτήρια και συγκεκριμένα βήματα ώστε να πραγματοποιήσουν φοροελέγχους υποθέσεων των τελευταίων πέντε ετών.
Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε ο Διοικητής, η διαδικασία του ελέγχου απαιτεί πλέον την εξέταση των δεδομένων τουλάχιστον ενός μήνα και οι εφοριακοί θα πρέπει να αναζητούν παραβάσεις του Κώδικα σε πολλαπλά επίπεδα. Μερικά παραδείγματα σημείων ελέγχου είναι οι καταχωρήσεις και οι αθροίσεις των βιβλίων, οι εκπτώσεις δαπανών από το Εισόδημα και τον ΦΠΑ, και η απόδοση Φόρων Μισθωτών Υπηρεσιών.
Στη δαγκάνα της εφορίας πέφτουν πλέον και οι ηλεκτρονικές πωλήσεις. Μεταξύ των στοιχείων που θα ελέγχονται για τον εντοπισμό παραβάσεων είναι ο αριθμό των μελών ή φίλων, τα σχόλια των πελατών, οι κριτικές και άλλα στην σελίδα της εκάστοτε επιχείρησης. Πιθανοί στόχοι της εφορίας είναι το Facebook και άλλες σελίδες ή πλατφόρμας δικτύωσης, συναλλαγών, σύγκρισης προϊόντων και τιμών.
Από τους νέους φοροελέγχους δεν ξεφεύγουν ούτε οι υπηρεσίες ηλεκτρονικών πορτοφολιών, όπως το PayPal, η PaySafe, η VivaWallet και τα λοιπά. Επιπλέον, οι ελεγχόμενοι θα πρέπει να ανησυχούν για τυχόν συνδέσεις POS ή e-POS τα οποία έχουν συνδεδεμένα με ξένες τράπεζες.
Τέλος, σύμφωνα με την απόφαση του Πιτσιλή, η όλη διαδικασία ελέγχου ακολουθεί οκτώ συγκεκριμένα βήματα:
- Γίνεται επιλογή υποθέσεων βάση συγκεκριμένων κριτηρίων τα οποία πρέπει να πληρούνται.
- Ακολουθεί έλεγχος συμμόρφωσης και διασταύρωσης στοιχείων σε συγκεκριμένα πεδία, όπως έγγραφα, βιβλία, καταστάσεις φορολογικών στοιχείων, και άλλα.
- Πραγματοποιείται επαλήθευση των εσόδων και αγορών του ελεγχόμενου.
- Ελέγχονται οι διαδικτυακές συναλλαγές, στα επίπεδα που προαναφέρθηκαν.
- Εντοπίζονται πλαστά ή εικονικά φορολογικά στοιχεία.
- Αναζητούνται μη εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες και ελέγχονται οι φόροι εισοδήματος.
- Θα πραγματοποιείται έλεγχος του Φ.Π.Α. σε πολλαπλά σημεία.
- Διενεργείται έλεγχος του Φ.Μ.Υ. και όλων των παρακρατηθέντων και καταβληθέντων φόρων.
Αμ δεν πιάνονται τόσο εύκολα τα λαμόγια…
Να υποθέσω είσαι υπάλληλος βολεμένος σωστά;
Επιχειρηματίας με συνείδηση
Να υποθέσω ελεύθερος επαγγελματίας που έχεις το “μαζί τα φάγαμε – μαζί φοροδιαφεύγουμε” Ευαγγέλιο?
Κάποια στιγμή πρέπει να μπει μία τάξη σε αυτό το μπουρ@@@ο για να μη κλείσει.
ΥΓ: Λαμόγιο: ο νεοέλληνας που δεν έχει όριο στη φοροδιαφυγή. Έχει ως αρχές “το κράτος δεν μου προσφέρει τα απαραίτητα” και “αν έκοβα τα πάντα θα έκλεινα” και φοροδιαφεύγει μέχρι να δύσει ο ήλιος. Θα αδράξει κάθε ευκαιρία.
Μου φαινεται αδιανοητο το γεγονος οτι εν ετει 2019 υπαρχουν ανθρωποι που εχουν λογαριασμο στο Facebook.
Να υποθέσω εσύ διαβάζεις εφημερίδα να μαθαίνεις όλες τις εκδηλώσεις. Μαθαίνεις τα νέα από συγγενείς και φίλους από το εξωτερικό μέσω του τηλεφώνου στο καφενείο του χωριού. Κάνεις καμπάνιες διαφημιστικές για το μαγαζί σου από μπαλκόνι σε μπαλκόνι κοκ.
Να ξέρεις χάνεις πολλά γιατί το παίζεις ανεξάρτητος αλλά είσαι εξαρτημένος της ανεξαρτησίας σου. Φυσικά μπορείς και χωρίς αυτό αλλά οι άνθρωποι κάτω των 40 ταξιδεύουν και είναι αυτό που λέμε πολυεθνικοί, με ενδιαφέροντα, ευαισθησίες και το facebook βοηθάει
Ολα οι ελευθεροι επαγγελματιες….για κατι “ανεργους” που παιρνουν ολα τα επιδοματα και τη βγαζουν ολο το καλοκαιρι στη Μυκονο θα κανουν κατι?