Το ρομπότ «Ai-Da» μίλησε στη Βουλή των Λόρδων για την AI και την τέχνη

ai-da, Το ρομπότ «Ai-Da» μίλησε στη Βουλή των Λόρδων για την AI και την τέχνη

Το ανδροειδές «Ai-Da» μίλησε στη Βουλή των Λόρδων στο Λονδίνο για την τεχνητή νοημοσύνη αλλά και την τέχνη.

Πιο συγκεκριμένα, απευθύνθηκε την Τρίτη στην επιτροπή Επικοινωνιών και Ψηφιακής Τεχνολογίας της Βουλής των Λόρδων, η οποία εξετάζει αν η δημιουργικότητα απειλείται από την τεχνητή νοημοσύνη. Εικόνες που δημοσιοποίησε ο Guardian θυμίζουν περισσότερο κινηματογραφική ταινία από πραγματικότητα, ωστόσο η τεχνολογία αυτή υπάρχει (είδαμε και τον Optimus του Elon Musk) και το περιστατικό συνέβη πράγματι.

Η Ai-Da, την οποία δημιούργησε ο Aidan Meller από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μπορεί να ζωγραφίζει και να γράφει τα δικά της ποιήματα.

«Η Ai-Da δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης για τα ηθικά ζητήματα που προκύπτουν από την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης η οποία θα μιμείται την ανθρώπινη συμπεριφορά και τους ανθρώπους γενικότερα. Είναι προφανές ότι η τεχνολογία μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση σε κάθε πτυχή της ζωής μας και πρέπει να κατανοήσουμε ποιες είναι οι δυνατότητες της αυτής της τεχνολογίας και τι μπορεί αυτή να μας διδάξει για τους εαυτούς μας», έχει δηλώσει γι΄αυτήν ο δημιουργός στο παρελθόν.

Η Ai-Da που έχει χαρακτηριστεί από τον Meller ως “ο πρώτος στον κόσμο άκρως ρεαλιστικός ανθρωποειδής ρομποτικός καλλιτέχνης με τεχνητή νοημοσύνη”, εμφανίστηκε με πρόσωπο και ρούχα γυναίκας και υποστήριξε πως, αν και είναι τεχνητό δημιούργημα, μπορεί να παράγει τέχνη.

“Είμαι και εξαρτιέμαι από υπολογιστικά προγράμματα και αλγόριθμους. Μολονότι δεν είμαι ζωντανή, παρόλα αυτά μπορώ να δημιουργήσω τέχνη”, απάντησε χαρακτηριστικά σε ερώτηση που δέχτηκε για το αν οι δημιουργίες της διαφέρουν από τις ανθρώπινες. Όπως είπε, ακόμα, τα ρομπότ αποτελούν “απειλή και ευκαιρία” για τους καλλιτέχνες.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι κάποιες φορές το ρομπότ δυσκολεύτηκε να απαντήσει, ενώ κόλλησε και χρειάστηκε επανεκκίνηση, προκαλώντας αμηχανία στην αίθουσα. Ακόμα, οι ερωτήσεις είχαν είχαν υποβληθεί στον δημιουργό της πριν την εμφάνιση της Ai-Da στην κοινοβουλευτική συνεδρίαση, έτσι ώστε να προετοιμαστεί και να μπορεί να απαντήσει ουσιαστικά.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet AI Google

Το ΑΙ chatbot προβλέπεται πως θα αντικαταστήσει την Google σε μερικά χρόνια

Mια εταιρεία που ονομάζεται OpenAI έχει δημιουργήσει ένα ΑΙ chatbot με το όνομα ChatGPT που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το Google, αλλά και μερικούς εργαζομένους, στο κοντινό μέλλον.

Business AI featured Robots

Η αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο θέλει άδεια για ρομπότ με “licence to kill”

Το Αστυνομικό Τμήμα του Σαν Φρανσίσκο ζητά από το Συμβούλιο Εποπτών της πόλης να του δώσει άδεια να αναπτύξει ρομπότ που θα μπορούν να σκοτώνουν υπόπτους.

Business European Commission AI

H Ευρώπη θέλει να έχει τον έλεγχο της Τεχνητής Νοημοσύνης

Το πλαίσιο που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση φιλοδοξεί να της δώσει τη δυνατότητα να περιορίζει τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, όποτε κριθεί αυτό απαραίτητο.

Internet AI

Το Ευρωκοινοβούλιο τάσσεται εναντίον της παρακολούθησης μέσω ΑΙ

Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) στην ιδιωτικότητα.