Vodafone Posidonia: Ολοκληρώθηκε η χαρτογράφηση σε Πάρο και Αντίπαρο

Vodafone Posidonia Πάρος Αντίπαρος, Vodafone Posidonia: Ολοκληρώθηκε η χαρτογράφηση σε Πάρο και Αντίπαρο

Με τη χρήση εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, χαρτογραφήθηκαν συνολικά 174,57 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασης βυθού, μέσα από 58 υποθαλάσσιες λήψεις περιμετρικά των νησιών, συνολικής διάρκειας 20,3 ωρών.

Μετά την επιτυχημένη πρώτη ερευνητική αποστολή στη Σύρο, σειρά είχε ο βυθός της Πάρου και της Αντιπάρου που «βγήκε στην επιφάνεια» μέσα από την υψηλής ανάλυσης και ακρίβειας χαρτογράφηση των υποθαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας, έναν από τους σημαντικότερους Πνεύμονες της Μεσογείου, στο πλαίσιο του προγράμματος Vodafone Posidonia του Ιδρύματος Vodafone.

Το Ίδρυμα Vodafone, σε συνεργασία με το Oceanus Lab του Πανεπιστημίου Πατρών, και υπό την επιστημονική επίβλεψη του Καθηγητή Περιβαλλοντικής και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας, Γιώργου Παπαθεοδώρου έχουν ήδη ξεκινήσει να διαμορφώνουν έναν πλήρη χάρτη υποθαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας. Σκοπός είναι η συλλογή επιπρόσθετων επιστημονικών δεδομένων, που θα συμβάλλουν στην προστασία ενός ιδιαίτερα πολύτιμου και συνάμα άγνωστου οικοσυστήματος, καθοριστικής σημασίας για την υγεία των υδάτων και της ατμόσφαιρας, για τη μείωση της διάβρωσης των ακτών και την επιβίωση πολλών θαλάσσιων οργανισμών.

Στο πλαίσιο της αποστολής στην Πάρο και την Αντίπαρο, χαρτογραφήθηκαν συνολικά 174,57 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασης βυθού, βάθους έως 50 μέτρων περίπου, μέσα από 58 υποθαλάσσιες λήψεις, συνολικής διάρκειας 20,3 ωρών, περιμετρικά των νησιών.

Με τη βοήθεια εξελιγμένων ηχοβολιστικών και ρομποτικών συστημάτων και υποβρύχιων ερευνητικών σκαφών, η χαρτογράφηση αποκάλυψε εκτεταμένα λιβάδια Ποσειδωνίας σε όλο το παράκτιο σύμπλεγμα της Πάρου και της Αντιπάρου. Παράλληλα, εντοπίστηκαν σημάδια αλλοίωσης και εκτεταμένης υποβάθμισης των λιβαδιών στους κόλπους της Παροικιάς και της Νάουσας, όπου τα λιβάδια έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από φύκη καθώς και ουλές από την αγκυροβολία σκαφών. Το βαθύτερο λιβάδι με την πιο εντυπωσιακή εικόνα Ποσειδωνίας βρέθηκε στα δυτικά της Αντιπάρου και γύρω από τις νησίδες Δεσποτικό και Στρογγυλό, ενώ εκτεταμένα πεδία εντοπίστηκαν, επίσης, στις νότιες ακτές της Πάρου.

Η ανάλυση της τοπογραφίας του πυθμένα αποκάλυψε την ύπαρξη ξενικών ειδών φυκών, καθώς και την παρουσία του ξενικού είδους Caulerpa racemosa σε διάφορες θέσεις περιμετρικά των νησιών, ενώ επιπλέον εντοπίστηκε το είδος Scorpaenidae Pterois (Λεοντόψαρο). Στο πλαίσιο της θαλάσσιας έρευνας, πραγματοποιήθηκε εκτίμηση του ύψους των φυλλωμάτων της Ποσειδωνίας, μελετήθηκε ο τύπος βυθού (λάσπη, άμμος, βράχος), καθώς και το πάχος ιζήματος στις περιοχές όπου φύεται η Ποσειδωνία, ενώ αποτυπώθηκε λεπτομερώς το ναυάγιο «Εξπρές Σάμινα».

Όπως δήλωσε η Αλεξάνδρα Παπανικολάου, Υπεύθυνη του Ιδρύματος Vodafone: «Συνδυάζοντας την τεχνολογική τεχνογνωσία της Vodafone με την ακαδημαϊκή και ερευνητική τεχνογνωσία του Πανεπιστημίου Πατρών, πλέον βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της συλλογής των στοιχείων που είναι απαραίτητα για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τη συνολική έκταση της Ποσειδωνίας στον ελληνικό χώρο, την τρωτότητα αυτών των ιδιαίτερα σημαντικών οικοσυστημάτων και την ανάδειξη της σημασίας διασφάλισης της ακεραιότητάς τους προς όφελος του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και της οικονομίας και κοινωνίας της χώρας μας».

Επόμενοι σταθμοί των ερευνητικών αποστολών χαρτογράφησης του Vodafone Posidonia είναι τα νησιά Μύκονος και Δήλος.

Δελτίο Τύπου

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Vodafone

Vodafone RED: Προσφορά για την πιο ρομαντική γιορτή του χρόνου

Με την ενεργοποίηση δύο νέων συνδέσεων, όλοι οι νέοι ιδιώτες συνδρομητές συμβολαίου Vodafone RED 5GΒ γιορτάζουν την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Internet Vodafone

Vodafone: Απεριόριστα data για 5 ημέρες μόνο με 1,90€ και κλήρωση για 4 iPhone 15 Plus

Η Vodafone προσφέρει απεριόριστα data για 5 ημέρες μόνο με 1,90€ ώστε όλοι οι συνδρομητές να μοιραστούν τις μοναδικές στιγμές των χειμερινών εμπειριών τους χωρίς περιορισμούς.

Business featured Public Vodafone

Vodafone-Public: Ανοίγουν παράθυρο στο αγοραστικό μοντέλο του μέλλοντος

Πυρήνας της συνεργασίας δεν είναι άλλος από την εξυπηρέτηση των νέων αναγκών του καταναλωτή, φιλοδοξώντας να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ολοκληρωμένη εμπειρία αγορών τεχνολογίας.

Gear featured Vodafone

Χριστουγεννιάτικες προσφορές σε συσκευές τελευταίας τεχνολογίας στα καταστήματα Vodafone

Τα πιο σύγχρονα δώρα τεχνολογίας βρίσκονται στα καταστήματα Vodafone και στο Vodafone eShop με προσφορές και Flex τρόπους πληρωμής, ώστε αυτές τις γιορτές όλοι να χαρίσουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα τα δώρα που επιθυμούν.