Βόρεια Κορέα: Χάκερς “επιτέθηκαν” σε 1.000 Νοτιοκορεάτες ειδικούς εξωτερικής πολιτικής

Βόρεια Κορεά χάκερς, Βόρεια Κορέα: Χάκερς “επιτέθηκαν” σε 1.000 Νοτιοκορεάτες ειδικούς εξωτερικής πολιτικής

Οι αρχές της Νότιας Κορέας πιστεύουν ότι Βορειοκορεάτες χάκερ που εργάζονται για την κυβέρνηση έχουν βάλει στο στόχαστρο τουλάχιστον 892 ειδικούς εξωτερικής πολιτικής στη χώρα. Οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν σε μέλη δεξαμενών σκέψης και ακαδημαϊκούς που χρονολογούνται από τον Απρίλιο.

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν με ηλεκτρονικά μηνύματα ηλεκτρονικού phising, που συχνά προσποιούνται ότι προέρχονται από πρόσωπα του πολιτικού συστήματος της Νότιας Κορέας. Αυτά συνήθως περιείχαν είτε συνδέσμους προς ψεύτικους ιστότοπους είτε ιούς ως συνημμένα. Αν και το κόλπο δεν ήταν ιδιαίτερα εξελιγμένο, ήταν αρκετό για να ξεγελάσει τουλάχιστον αρκετά θύματα. Ως αποτέλεσμα, σε αρκετούς εξέχοντες ειδικούς κλάπηκαν τα προσωπικά τους στοιχεία, οι λίστες email παραβιάστηκαν και 13 εταιρείες έπεσαν θύματα ransomware. Αν και η αστυνομία πιστεύει ότι μόνο 49 παραλήπτες παρείχαν πραγματικά διαπιστευτήρια στους ψεύτικους ιστότοπους και μόνο δύο εταιρείες πλήρωσαν τα λύτρα των 2,5 εκατομμυρίων γουόν, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η πλήρης έκταση του κριτή.

Δεν είναι σαφές ποιους μη οικονομικούς πόρους μπορεί να έχουν κερδίσει οι βορειοκορεάτες χάκερ από αυτή την τελευταία εκστρατεία. Όμως είναι βέβαιο ότι αυτή δεν θα είναι η τελευταία κυβερνοεπίθεση στον νότιο γείτονά της. Η κομητεία είχε στο παρελθόν στοχεύσει ερευνητές ασφαλείας για να ανακαλύψει μη επιδιορθωμένα τρωτά σημεία, χρησιμοποιώντας ακόμη και την τραγωδία του Itaewon Halloween ως εργαλείο για τη στόχευση πολιτών της Νότιας Κορέας.

Ο κυβερνοπόλεμος είναι το επίκεντρο της Βόρειας Κορέας εδώ και χρόνια, ακόμη και όταν προσπαθεί να αποτρέψει τους ξένους στρατούς χρησιμοποιώντας πιο παραδοσιακές μεθόδους, όπως η κατασκευή πυρηνικών όπλων. Υπήρξε επίσης μια σημαντική πηγή εσόδων για τη χώρα, η οποία είναι βυθισμένη σε διαρκή οικονομική κρίση και σε μεγάλο βαθμό αποκομμένη από τις παγκόσμιες αγορές. Υπολογίζεται ότι οι βορειοκορεάτες χάκερ έχουν κλέψει κρυπτονομίσματα αξίας 1,72 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2017. Και δεν φαίνεται να αποθαρρύνεται από την πρόσφατη κατάρρευση κρυπτογράφησης, καθώς τα πρόσφατα λύτρα έχουν πληρωθεί και σε BitCoin.

Αν και οι χάκερ έκαναν πολύ καλή δουλειά καλύπτοντας τα ίχνη τους, οι στόχοι, οι τακτικές και οι διευθύνσεις IP οδήγησαν την αστυνομία να πιστέψει ότι πρόκειται για την ίδια ομάδα που χάκαρε την Korea Hydro & Nuclear Power το 2014. Πιστεύουν επίσης ότι οι χάκερ δεν θα σταματήσουν τις δραστηριότητές τους μόνο και μόνο επειδή ανακαλύφθηκαν οι προσπάθειές τους. Οι αρχές έχουν προτρέψει τους ανθρώπους, ιδιαίτερα όσους εργάζονται σε ευαίσθητους τομείς όπως η τεχνολογία και η κυβέρνηση, να εντείνουν τα μέτρα ασφαλείας τους και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί έναντι επιθέσεων από την αλιεία και την ανθρώπινη μηχανική.

Ο Σπύρος Τζάνης είναι δημοσιογράφος που έχει περάσει κατά καιρούς από διάφορους κλάδους μέχρι να καταλήξει στην τεχνολογία, που τον "κέρδισε". Στο επίκεντρό του βρίσκονται οι επιχειρήσεις τεχνολογίας, ενώ λατρεύει και ότι αφορά το gaming. Θέματα που περιλαμβάνουν αθλητισμό και τεχνολογία εμφανίζονται πάντα στο "ρεπερτόριο" του.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Hackers yahoo

Οι hackers προτίμησαν να μιμούνται το Yahoo

Μία έρευνα που παρουσίασε η Check Point Research έδειξε ότι οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο προτιμούν να μιμούνται το Yahoo στις απόπειρές τους να εξαπατήσουν χρήστες του διαδικτύου.

Internet Crypto Hackers

Το 50% των χρηστών κρυπτονομισμάτων έχει πέσει θύμα cyber attack

Σε δύσκολη κατάσταση, με την απειλή στον κυβερνοχώρο να είναι διαρκώς ενεργή βρίσκονται οι χρήστες των κρυπτονομισμάτων, που συχνά πέφτουν θύματα επιθέσεων από χάκερς.

Business Hackers

H T-Mobile έπεσε θύμα χάκερ – Υπέκλεψαν δεδομένα από 37 εκατ. πελάτες

Η T-Mobile γνωστοποίησε ότι μία ομάδα χάκερ υπέκλεψε δεδομένα από τους λογαριασμούς 37 εκατομμυρίων πελατών της στις αρχές Ιανουαρίου του 2023.

Internet Hackers

Αύξηση κατά 48% το 2022 για τις κυβερνοεπιθέσεις

Εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 48% σημείωσαν οι κυβερνοεπιθέσεις που βασίζονται στο cloud μέσα στο 2022, καθώς οι οργανισμοί μεταφέρουν όλο και περισσότερο λειτουργίες σε αυτό.