Βόρεια Κορέα: Χάκερς “επιτέθηκαν” σε 1.000 Νοτιοκορεάτες ειδικούς εξωτερικής πολιτικής

Βόρεια Κορεά χάκερς, Βόρεια Κορέα: Χάκερς “επιτέθηκαν” σε 1.000 Νοτιοκορεάτες ειδικούς εξωτερικής πολιτικής

Οι αρχές της Νότιας Κορέας πιστεύουν ότι Βορειοκορεάτες χάκερ που εργάζονται για την κυβέρνηση έχουν βάλει στο στόχαστρο τουλάχιστον 892 ειδικούς εξωτερικής πολιτικής στη χώρα. Οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν σε μέλη δεξαμενών σκέψης και ακαδημαϊκούς που χρονολογούνται από τον Απρίλιο.

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν με ηλεκτρονικά μηνύματα ηλεκτρονικού phising, που συχνά προσποιούνται ότι προέρχονται από πρόσωπα του πολιτικού συστήματος της Νότιας Κορέας. Αυτά συνήθως περιείχαν είτε συνδέσμους προς ψεύτικους ιστότοπους είτε ιούς ως συνημμένα. Αν και το κόλπο δεν ήταν ιδιαίτερα εξελιγμένο, ήταν αρκετό για να ξεγελάσει τουλάχιστον αρκετά θύματα. Ως αποτέλεσμα, σε αρκετούς εξέχοντες ειδικούς κλάπηκαν τα προσωπικά τους στοιχεία, οι λίστες email παραβιάστηκαν και 13 εταιρείες έπεσαν θύματα ransomware. Αν και η αστυνομία πιστεύει ότι μόνο 49 παραλήπτες παρείχαν πραγματικά διαπιστευτήρια στους ψεύτικους ιστότοπους και μόνο δύο εταιρείες πλήρωσαν τα λύτρα των 2,5 εκατομμυρίων γουόν, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η πλήρης έκταση του κριτή.

Δεν είναι σαφές ποιους μη οικονομικούς πόρους μπορεί να έχουν κερδίσει οι βορειοκορεάτες χάκερ από αυτή την τελευταία εκστρατεία. Όμως είναι βέβαιο ότι αυτή δεν θα είναι η τελευταία κυβερνοεπίθεση στον νότιο γείτονά της. Η κομητεία είχε στο παρελθόν στοχεύσει ερευνητές ασφαλείας για να ανακαλύψει μη επιδιορθωμένα τρωτά σημεία, χρησιμοποιώντας ακόμη και την τραγωδία του Itaewon Halloween ως εργαλείο για τη στόχευση πολιτών της Νότιας Κορέας.

Ο κυβερνοπόλεμος είναι το επίκεντρο της Βόρειας Κορέας εδώ και χρόνια, ακόμη και όταν προσπαθεί να αποτρέψει τους ξένους στρατούς χρησιμοποιώντας πιο παραδοσιακές μεθόδους, όπως η κατασκευή πυρηνικών όπλων. Υπήρξε επίσης μια σημαντική πηγή εσόδων για τη χώρα, η οποία είναι βυθισμένη σε διαρκή οικονομική κρίση και σε μεγάλο βαθμό αποκομμένη από τις παγκόσμιες αγορές. Υπολογίζεται ότι οι βορειοκορεάτες χάκερ έχουν κλέψει κρυπτονομίσματα αξίας 1,72 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2017. Και δεν φαίνεται να αποθαρρύνεται από την πρόσφατη κατάρρευση κρυπτογράφησης, καθώς τα πρόσφατα λύτρα έχουν πληρωθεί και σε BitCoin.

Αν και οι χάκερ έκαναν πολύ καλή δουλειά καλύπτοντας τα ίχνη τους, οι στόχοι, οι τακτικές και οι διευθύνσεις IP οδήγησαν την αστυνομία να πιστέψει ότι πρόκειται για την ίδια ομάδα που χάκαρε την Korea Hydro & Nuclear Power το 2014. Πιστεύουν επίσης ότι οι χάκερ δεν θα σταματήσουν τις δραστηριότητές τους μόνο και μόνο επειδή ανακαλύφθηκαν οι προσπάθειές τους. Οι αρχές έχουν προτρέψει τους ανθρώπους, ιδιαίτερα όσους εργάζονται σε ευαίσθητους τομείς όπως η τεχνολογία και η κυβέρνηση, να εντείνουν τα μέτρα ασφαλείας τους και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί έναντι επιθέσεων από την αλιεία και την ανθρώπινη μηχανική.

Ο Σπύρος Τζάνης είναι δημοσιογράφος. Στο επίκεντρό του βρίσκονται οι επιχειρήσεις τεχνολογίας, ενώ λατρεύει και ότι αφορά το gaming.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Cars Hackers

Ferrari: Κυβερνοεπίθεση εξέθεσε προσωπικά δεδομένα πελατών

Η Ferrari γνωστοποίησε ότι δέχθηκε επίθεση τύπου ransomware η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν προσωπικά δεδομένα πελατών της.

Smartphones Google Hackers Samsung

Google: Προειδοποιεί την Samsung να διορθώσει τα μόντεμ της

Το Project Zero, η ομάδα της Google που είναι αφιερωμένη στην έρευνα ασφάλειας, εντόπισε προβλήματα στα μόντεμ της Samsung που τροφοδοτούν συσκευές όπως το Pixel 6, το Pixel 7 και ορισμένα μοντέλα των Galaxy S22 και A53.

Internet FBI Hackers

Χάκερς επιτέθηκαν στο δίκτυο υπολογιστών του FBI

To FBI ερευνά μια παραβίαση του δικτύου υπολογιστών της, ένα συμβάν που θεωρείται μεμονωμένο και έχει πλέον αντιμετωπιστεί, ανέφερε η υπηρεσία.

Internet Hackers

Google: Μαζικές επιθέσεις Ρώσων χάκερ στην Ουκρανία

H Google μέσα από έκθεση γνωστοποίησε ότι Ρώσοι χάκερ πραγματοποίησαν συνεχόμενες ψηφιακές επιθέσεις εναντίον ουκρανικών στόχων, παρά το πέρας της μεγάλης έντασης.