AMD: Μήνυση για τον αριθμό πυρήνων των Bulldozer CPUs

Κατατέθηκε μήνυση κατά της AMD η οποία αφορά τον αριθμό των πυρήνων στους επεξεργαστές Bulldozer. Η AMD δηλώνει πως έχουν 8 φυσικούς πυρήνες, ενώ σύμφωνα με τον μηνυτή Tony Dickey, αποτελούνται από 4 φυσικούς πυρήνες, καθένας χωρισμένος σε 2 τμήματα (τεχνητοί 8).

Ο Tony Dickey εκ μέρους του ιδίου και άλλων «θυμάτων» του Marketing της AMD, κατέθεσε μήνυση στις 26/10/2015 στο Περιφερειακό Δικαστήριο των Η.Π.Α. της περιφέρειας της Βόρειας Καλιφόρνια, τμήμα του Σαν Χοσέ, κατά της Advanced Micro Devices Inc. για υποτιθέμενες παραβιάσεις των δικαιωμάτων του καταναλωτή, του νόμου περί άνισου ανταγωνισμού της Καλιφόρνια, ψευδή διαφήμιση, απάτη, παραβίαση της ρητής εγγύησης, ψευδή δήλωση εξ αμελείας και αδικαιολόγητη κερδοσκοπία.

Στόχος της μήνυσης αυτής είναι η αποζημίωση των προσώπων, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων αποζημιώσεων καθώς και των τιμωρητικών βάσει απόφασης του δικαστηρίου, δικαστικών εξόδων πριν και μετά το αποτέλεσμα της απόφασης, καθώς και άλλων ασφαλιστικών και αναγνωριστικών μέτρων, όπως κρίνεται ευλόγως.

Ο Tony Dickey βασίζει το επιχείρημά του ότι οι επεξεργαστές Bulldozer της AMD χωλαίνουν από τον τρόπο κατασκευής και σύνθεσης των πυρήνων κι επομένως δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν 8 εντολές ταυτόχρονα και ανεξάρτητα όπως θα έπρεπε. Επίσης ισχυρίζεται πως ο μέσος καταναλωτής στην αγορά των υπολογιστών δεν έχει τις τεχνικές γνώσεις για να μπορέσει να καταλάβει ότι ο σχεδιασμός των επεξεργαστών δεν είναι αυτός που η AMD διαφημίζει. Έτσι, θεωρεί ότι δεκάδες χιλιάδες καταναλωτών έχουν παραπλανηθεί, ώστε να αγοράσουν τους επεξεργαστές Bulldozer, οι οποίοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν σαν πραγματικοί ανεξάρτητοι 8 πυρήνες.

Περνώντας λίγο ως προς το τι ξέρουμε σαν τεχνικές γνώσεις να αναφέρουμε ότι η AMD σχεδίασε την αρχιτεκτονική των FX επεξεργαστών που μέσα είναι οι Bulldozer, Steamroller, Piledriver κλπ, περίπου όπως το Hyperthreading της Intel. Όντως, δεν έχει 8 πλήρεις πυρήνες, αλλά έχει 4 μονάδες αυτών που λειτουργούν σαν ανεξάρτητοι και καθείς εξ’ αυτών χειρίζεται δύο νήματα δεδομένων. Με μόνη διαφορά όμως σε σχέση με την Intel και τους τεχνητούς της 8 που έχουν πρόσβαση στο L1 και L2 ανά πυρήνα και μετά στο κοινό L3 cache, είναι ότι οι πυρήνες της AMD έχουν ταυτόχρονη πρόσβαση στο L1, L2 & L3 cache, εξού και στο BIOS παρουσιάζονται σαν φυσικοί 8, γιατί λειτουργούν σαν φυσικοί 8 πυρήνες.

Ο στόχος της AMD ήταν να βελτιώσει την πολυπύρηνη απόδοση και αυτό πραγματικά πέτυχε. Όταν οι επεξεργαστές της χρειάστηκε να «ξεπετάξουν» φόρτο εργασίας που απαιτούσε πολυπύρηνη επεξεργασία, οι επεξεργαστές της έδειξαν τις ισχυρές τους επιδόσεις και την αποτελεσματικότητά τους, αλλά όσον αφορά τις επεξεργασίες με μονούς πυρήνες εκεί παρουσιάζει αδυναμίες. Το αποτέλεσμα της αρχιτεκτονικής είναι να είναι ισχυροί εν τη ενώσει οι πυρήνες της AMD και όχι ο καθένας μόνος του, κάτι στο οποίο διαπρέπει αυτή τη στιγμή, εδώ και χρόνια η Intel.

amd-bulldozer

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
7 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
gt-i9506

καλα με βαση τα Benchmark test που ειχα δει πριν αγορασω επεξεργαστη πριν 1.5 χρονο το καταλαβα μονος μου πως δεν παιζει να ειναι 8 πυρηνα και να τους κοντραρουν οι ι5 ενω απο τον ι7 να χανει κατα πολυ. οποτε επελεξα ι4 4690κ κα παταω τους Bulldozer

gt-i9506

ι5*

jimmantis

gt-i9506 ι4 4690κ
μαθε πρωτα πιο μοντελο επεξεργαστη εχεις και μετα πατα χαχαχαχαχαχχαχα

MANOS

Αποκλείεται…
Η Samsung κρύβεται πίσω από αυτό η μάλλον και αυτό…
Κάνει δυσφήμιση, πετάει λάσπη όπως έκανε και με τον 810…

Nick

Αν και φαν της amd αυτό το multitreading της Intel είναι άλλο πράμα στο μεγάλο το pc έχω τον i7 990 X και ξέρω σημειωτέον από το 2010 και ακόμα και σήμερα ποτέ δεν τον έχω δει να τερματίζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers HP

Polaris: Υπερυπολογιστής exascale θα τεθεί σε λειτουργία αρχές του 2022

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και η Hewlett Packard Enterprise εισέρχονται στην exascale εποχή παρουσιάζοντας έναν νέο υπερυπολογιστή.

Computers Intel

Σπάει το φράγμα των 5 GHz ο νέος επεξεργαστής Intel 11ης Γενιάς

Το νέο U Series chip 11ης Γενιάς της Intel θα μπορεί να φτάνει σε συχνότητα λειτουργίας τα 5 GHz με τον ένα πυρήνα.

Computers Apple Apple iMac iPad Pro

Apple M1: Developer εντοπίζει κενό ασφαλείας που δεν διορθώνεται

Ο developer Hector Martin ανακάλυψε ένα κενό ασφαλείας που φαίνεται να επηρεάζει όλες τις συσκευές με το Apple M1 Chip.

Computers ebay Bitcoin

Φθηνά CPU, SSD και μητρικές αναμένεται να γεμίσει σύντομα το eBay

Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, ως γνωστόν, βασίζεται στην παράλληλη λειτουργία GPUs, οπότε όλα τα υπόλοιπα οδεύουν προς πώληση.