AMD: Η αρχιτεκτονική GCN 2.0 Polaris ανεβάζει την απόδοση ανά watt

H AMD είχε υποσχεθεί από το 2014 ότι η γενιά GPUs Radeon 300 θα έρθει με GCN 2.0 αρχιτεκτονική, κάτι όμως, που δεν έγινε. Έτσι οι κάρτες κυκλοφόρησαν με GCN αρχιτεκτονικές 2ης και 3ης γενιάς (1.1 και 1.2) και τη θερμική κατανάλωση στα ύψη. Με την αρχιτεκτονική GCN 2.0 Polaris (4η γενιά) φαίνεται να αλλάζουν πολλά.

Η τεχνολογία κατασκευής FinFET στα 14nm δίνει μια εντελώς νέα προοπτική για τους σχεδιαστές της AMD. Καθώς είναι ευκολότερο να σχεδιάσουν τις κάρτες γραφικών με περισσότερες δυνατότητες στο chip, στον ίδιο όγκο, με περίπου το ίδιο κόστος παραγωγής, χαμηλώνοντας τη θερμική κατανάλωση της κάρτας, κάνοντάς την περισσότερο προσιτή στον συνάδελφο gamer.

Το 2016, πιθανόν να είναι η χρονιά που θα γεμίσει με επιτυχίες το Radeon Technology Group της AMD. Καθώς, όχι μόνο κυκλοφόρησε ολοκληρωτικά νέο software για τη διαχείριση των καρτών γραφικών (Radeon Software Crimson), αλλά περιμένουμε να δούμε τη σειρά GPUs Radeon 400, με νέο σχεδιασμό, τεχνολογίες και αυξημένες επιδόσεις ανά watt σχετικά με τις προηγούμενες GPU των σειρών 200 και 300. Μαζί με αυτά, κατά τα τέλη του χρόνου, μένει να δούμε και τους πρώτους FX επεξεργαστές με τον νέο πυρήνα Zen και τη νέα πλατφόρμα AM4.

Στις νέες GPU με το Graphics Core Next 2.0 η συνδεσιμότητα αλλάζει. Το HDMI 1.4a αντικαθίσταται από το HDMI 2.0a, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν επιλογές σύνδεσης με το DisplayPort 1.3 για αναλύσεις 4Κ και πλέον encoding και decoding του προτύπου h.265 (HEVC codec για 4Κ 60p σε πραγματικό χρόνο). Οι επιδόσεις που μάθαμε στη CES 2016 ότι θα φτάνουν οι νέες mid-range GPU, θα είναι τα ομαλά 60fps για Full HD, με θερμική κατανάλωση τα 86watt σε δοκιμαστική σύνδεση με Intel Core i7. Αποτέλεσμα που συγκριτικά με τη mid-range της Nvidia GTX 950, η οποία φτάνει τα 140watt στο ίδιο σύστημα, είναι αρκετά χαμηλή.

Η αρχιτεκτονική της 4ης γενιάς GCN, υπόσχεται ακόμα περισσότερα. Με 12 συνολικά καινοτομίες και 7 από αυτές να είναι σχεδόν καινούργιες, μιας και είναι βελτιωμένες ελαφρώς, αλλά κοινές με τις προγενέστερες GCN 1.1 και 1.2. Μέσα σε αυτές είναι οι βελτιωμένες δυνατότητες συμπίεσης της μνήμης, η βελτιωμένη απόδοση των shader, καλύτερος προγραμμασμός χρήσης του hardware και ο επιταχυντής εκτέλεσης εντολών. Ενώ, κοινές με την GCN της 3ης γενιάς είναι οι μηχανές υπολογισμού, ο κεντρικός προγραμματισμός εντολών, ο ραστεροποιητής, ο δημιουργός render και ο καθολικός διαμοιρασμός δεδομένων στο hardware.

Λεπτομέρειες ακόμα δεν γνωρίζουμε για μοντέλα, τιμές και περιόδους κυκλοφορίας, αλλά σε βάθος χρόνου, πιστεύουμε ότι θα έχουμε περισσότερα να μοιραστούμε και να συζητήσουμε. Το 2016, φαίνεται θα είναι η χρονιά που το Hardware θα κάνει ένα ακόμα βήμα μπροστά για τα nex-gen γραφικά και την τεχνολογία VR.

AMD: Η αρχιτεκτονική GCN 2.0 Polaris ανεβάζει την απόδοση ανά watt, AMD: Η αρχιτεκτονική GCN 2.0 Polaris ανεβάζει την απόδοση ανά watt

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

9 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
NickOS

Μια διόρθωση για το άρθρο, η σειρά Rx 3xx αποτελείται από GPUs με αρχιτεκτονικές GCN 1.0, 1.1 και 1.2 και όχι αποκλειστικά με αρχιτεκτονική 1.1 όπως αναγράφεται.

Επίσης, δε γνωρίζουμε αν οι νέες GPU θα έχουν σημαντική μείωση στην κατανάλωση, καθώς η AMD αναφέρθηκε αποκλειστικά στη βελτίωση της αποδοτικότητας (ή αλλιώς απόδοση / watt κατανάλωσης). Δηλαδή ίσως καταναλώνουν το ίδιο ρεύμα αλλά αποδίδουν καλύτερα.

Προς το παρόν οι Nvidia GPUs έχουν καλύτερη αποδοτικότητα με χαμηλότερη κατανάλωση, αλλά οι τιμές τους είναι στο θεό (προσωπικά, για εμένα δεν αξίζουν τα χρήματά τους, αλλά ας όψεται που δεν υπάρχει ανταγωνισμός, όπως και στους επεξεργαστές που κυριαρχούν οι Intel και είναι πανάκριβοι).

Πανος

Δημητρη Μηλοπουλε πρεπει να σου πω μπραβο που συνεεχιζεις και ανεβαζεις αυτα τα αρθρα για την AMD, μια εταιρια που στο κοματι των gpu εχει αδικηθει και γενικοτερα ανα διαστηματα εχει βγαλει ΕΞΕΙΡΕΤΙΚΟ hardware..Καλη συνεχεια!!!

kostas_falcon

380 & 390 είναι καλύτερες από τις 960 & 970

ChrisG

χρόνια αγόραζα AMD ενώ την παρούσα στιγμή έχω nvidia.η AMD στις κάρτες γραφικών είναι καλύτερη σε επιδόσεις αλλά πρέπει να φτιάξει 2 πραγματάκια.την θερμική συμπεριφορά της gpu(για εμένα είναι το πρώτο που βλέπω)και επιτέλους να βάλει μία premium ψύξη όπως της nvidia που συναντάμε στις titan.νομίζω μετέπειτα θα πουλάει σαν τις καραμελλες.

Νωντας

Gtx 970. Nvidia για 1080p ultra τις παταει τις and ολες και για μπονους ειναι και δροσερουλα και φτηνοτερη επισης!!!!τι αλλο να πουμε??!!

steve

ΠΑΙΔΙΑ ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ; GTX 960 (4 GB;) Η R9 380X;;

steve

Οκ Δημητρη ευχαριστω και εγω προς τα εκει κλινω. Αφου η 380 ειναι σε ολα καλυτερη φαντασου η 380x.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers AMD AMD Zen featured

Ryzen 7000-series: Η AMD θα αποκαλύψει επίσημα τους νέους επεξεργαστές στις 29 Αυγούστου

H AMD ανακοίνωσε πως θα παρουσιάσει τη νέα σειρά επεξεργαστών Zen 4 Raphael για υπολογιστές desktop σε μια διαδικτυακή εκδήλωση.

Computers AMD AMD Ryzen

Οι Ryzen 7000 CPUs της AMD θα σπάσουν το φράγμα των 5 GHz

Κατά τη διάρκεια του Computex 2022, η AMD αποκάλυψε τα βασικά χαρακτηριστικά της επόμενης γενιάς των Ryzen 7000 CPUs.

Computers GPU NVIDIA AMD

Οι τιμές των GPU δείχνουν να πέφτουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Κατά μέσο όρο, στην ευρωπαϊκή αγορά οι τιμές των GPU είναι κατά 25% χαμηλότερες σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Business NVIDIA AMD

Μήπως ήρθε η αρχή του τέλους των ελλείψεων σε GPUs;

Η πρόσφατη κρίση στην αγορά των GPUs δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς.