Apple Fusion Drive, O νέος υβριδικός τρόπος αποθήκευσης για το Μήλο

Η Apple αποφάσισε να μας κάνει να ξεχάσουμε μια και καλή τα οπτικά μέσα, με την παρουσίαση του Fusion Drive, ενός υβριδικού μέσου αποθήκευσης, το οποίο συνδυάζει έναν Solid State Drive των 120 GB με έναν κανονικό σκληρό δίσκο που έχει χωρητικότητα έως και 3ΤΒ. To μεγάλο πλεονέκτημα της διάταξης είναι η αυτοματοποιημένη λειτουργία ως ενιαίος χώρος και θα είναι μέσα στα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου iMac 2012 και του Mac Mini.

Όπως και σε άλλα υβριδικά συστήματα, το λειτουργικό και όλα τα συχνά χρησιμοποιούμενα αρχεία και δεδομένα θα αποθηκεύονται στον SSD. Η Apple ισχυρίζεται ότι το Fusion Drive θα προσφέρει ταχύτερη λειτουργία, όμοιας με αυτή που εμφανίζει ένας SSD από μόνος του, με τη διαφορά ότι εδώ η χωρητικότητα θα είναι μεγαλύτερη.

, Apple Fusion Drive, O νέος υβριδικός τρόπος αποθήκευσης για το Μήλο

Πηγή

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

32 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
mihalis13

Δεν το κατάλαβα και πολύ καλα η αλήθεια είναι.

kal

επιτέλους κάτι καινούργιο απο τα μήλα! 🙂

Γιώργος

Καινοτομία από τα μήλα! Συγχαρητήρια!
Υ.Γ. Διορθώστε με αν κάνω λάθος!

Γιωργος

Ποια καινοτομια ρε..
H seagate εχει κατι χρονια που ειχε βγαλει τετοιους υβριδικους δισκους. Μια ζωη πισω η apple και τα παρουσιαζουν και σαν καινοτομια. Ελεος δλδ

MANOS

Καινοτομία δεν το λες, υπάρχουν στην αγορά υβριδικοι δίσκοι απλά όπως κάνει πάντα, βελτίωσε η μάλλον μεγάλωσε την χωρητικότητα

Giorgos

Που την ειδατε την καινοτομια απο τα μηλα?? Ισως εννοειτε για τα μηλα και μονο…. Χρονια τωρα στους συμβατικους υπολογιστες πολλοι κανουμε αυτο που παρουσιαζεται σημερα απο την Apple, δηλαδη να χρησιμοποιουμε δυο δισκους, εναν ssd και ενα hdd για τα παραπανω οφελη.

Ελεος πια που καθε φορα ανακαλυπτετε τον τροχο… Και εκτος αυτου υπηρχαν ηδη στην αγορα υβριδικοι δισκοι, δηλαδη και με τα δυο ειδη δισκων σε μια συσκευη….

Οκ να αποδεχτω οτι η apple πρωτοπορει κανοντας την παραπανω διαδικασια πιο αυτοματη και ευκολη, αλλα δεν ειναι κατι το καινουριο…

Sorry κιολας για το flaming υφοσς του μηνυματος αλλα σημερα ενας εγραφε σε ενα αλλο site οτι η apple εφερε την επανασταση εισαγωντας το πρωτο smartphone, δηλαδη το iphone 1. Οκ δεν ηξερε οτι smartphones υπηρχαν και πιο πριν αλλα γιατι δε μασαγε μια τσιχλα εως να το ψαξει…

Michail Triantafyllidis

Η πρωτοπορία είναι πως στο OSX όντως θα δεις διαφορά. Γιατί στα πι σι…κλάφτα. Πιο αργά παθαίνεις! Σκοτώνουν το υλικό που φοράνε.

Vasilis

Καινοτομία, δεν είναι.. Πέραν των υβριδικών δίσκων υπάρχει και η τεχνολογία της Intel από το Ζ68 Chipset για sandy bridge επεξεργαστές.. (note: η αμέσως προηγούμενη γενιά επεξεργαστών intel)

https://en.wikipedia.org/wiki/Smart_Response_Technology

Ναι πρέπει να το ρυθμίσει όποιος φτιάχνει το σύστημα κάθε φορά (αντιθέτως η apple συναρμολογεί τα δικά της), αλλά καινοτομία δεν είναι κάτι που βγήκε πριν 1,5 χρόνο…

stavros

Δεν ειναι καινοτομια, απλα στα imac αυτη η τεχνολογια πραγματικα αποθεωνεται, ωραια κινηση ητς apple, μπραβο.

MANOS

@Michail Triantafyllidis αυτά είναι επιχειρήματα!!! Πιο Troll πεθαινεις (όχι παθαινεις)…

telnet05

Σιγα Michail Triantafyllidis, εβγαλε η Apple κατι που υπαρχει στα pc εδω και 2+ χρονια. Πιο αργα να το εβγαζε και πεθαινεις.

Michail Triantafyllidis

To θέμα είναι ότι…ό,τι υλικό και να φοράνε τα πι σι πάλι χάλια θα πάνε στα δύσκολα. Πάλι θα φτάσει η στιγμή που θα βρίζεις. Έχω δώσει άπειρα σε υπολογιστές και την έχω πατήσει επίσης αρκετές φορές.

Βαγγέλης

Όντως υπάρχει υβριδική λύση γύρω στα 2 χρόνια για pc. Προσωπικά παίζω απο πέρσι με διάταξη 64G SSD και 500Gb HDD. Οι διαφορές είναι χαοτικές, το boot γίνεται αστραπιαία.

Μπράβο στην Apple για την καινοτομία της και που ανοίγει τα μάτια στον καταναλωτή.

dimpep

Καινοτομία είναι ότι αποφασίζει μόνο του το λειτουργικό που θα αποθηκεύσει εφαρμογές και που δεδομένα.
Αυτό λέει πολλά. Αλλά αμέσως εδώ κρααααα για το μήλο

Αποστόλης

Έχω να πάρω pc καμμία πενταετία … και λόγω του ότι έχω μείνει πίσω εντυπωσιάστηκα.
Έχω στα υπόψιν μου να πάρω iMac και θέλει να το μελετήσω το θέμα αν θα πάρω το λεπτό που τα σπάει ή το παλαιότερο ειδικά αν πέσουν δραματικά οι τιμές. Δεν περισσεύουν τα ρημάδια.

EliasKir

Η λυση που εχει παρουσιαστει για τα pc πριν δυο χρονια δεν ειναι απλα “εχω εναν SSD για το λειτουργικο και τα προγραμματα κι εναν HDD για τα αρχεια”. Το συστημα χρησιμοποιει τον SSD (αν θυμαμαι καλα η Intel τους ειχε βγαλει) σαν μια μεγαλη μνημη cache. Οποτε ειναι ΑΚΡΙΒΩΣ αυτο που παρουσιασε η Apple τωρα.

Δεν ειναι κακο να υιοθετουν κοινες λυσεις διαφορετικες πλατφορμες (Mac-Pc). Απλα ειναι προκλητικο να περνεις μια τεχνολογια που υπαρχει ηδη, να την φερνεις στα μετρα σου και μετα να λες οτι ειναι καινοτομια.

mixtri

υλοποίηση από υλοποίηση διαφέρει. Άρα αποφεύγετε ακρότητες “είναι ακριβώς το ίδιο”. Δεν είναι ακριβώς το ίδιο.

EliasKir

H Pc εκδοχη χρησιμοποιει τον SSD για cache. Η Mac εκδοχη χρησιμοποιει τον SSD για cache. Οποτε απο αυτην την αποψη, ναι, ειναι ΑΚΡΙΒΩΣ ιδια.
Νομιζω οτι εχουμε την νοημοσυνη να θεωρησουμε ως αυτονοητο πως προφανως δεν ειναι το ιδιο οσον αφορα την υλοποιηση εφοσον ειναι για διαφορετικες πλατφορμες.

Βασικα, μολις σκεφτηκα κατι που ισως δεν καταλαβα σωστα. Οταν η Apple παρουσιαζει μια καινοτομια, την θεωρει καινοτομια μονο στο δικο της οικοσυστημα εννοωντας οτι ειναι εντελως κατι καινουριο για αυτους που χρησιμοποιουν προιοντα της? Αν ναι, τοτε κακως την κραζουμε.

Αν ομως εννοει οτι ειναι κατι καινοτομο απεναντι στις ανταγωνιστικες προτασεις, τοτε αλλαζει το πραγμα.

Ravisher34

Εξυπνο το συστηματακι…πολυ καλη ιδεα μπορω να πω..

chris

Μας δουλευετε ρε? ανοιξτε τα ματια σας! λεει 2 σε 1 (flash+hdd) Και η καινοτομια που παρουσιασε η apple ή το μηλο οπως το αναφερετε ειναι στο λειτουργικο..δηλαδη οτι διαλεγει ποιες εφαρμογες θα τρεχει στην flash συμφωνα με την συχνοτητα χρησιμοποιησης τους..αλλο ο υβριδικος δισκος και αλλο ο fusion drive.Και στα παλια imac αν δεν κανω λαθος μπορουσες να επιλεξεις να προσθεσεις και εναν ssd.Τωρα βγαλανε κατι καινουριο..το fusion drive το οποιο κατα βαση ειναι ενας υβριδικος ο οποιος εχει ‘εξυπνες’ λειτουργιες στο περιβαλλον των μακ.Εγω το μονο θεμα που εχω με το νεο imac ειναι ο σκληρος ο οποιος στο 21.5 τρεχει στα 5400 rpm…απο την μια καινοτομια και απο την αλλη 2 χρονια πισω….επισης 5 κιλα desktop? για ποιον λογο? στο γραφειο θα καθεται!

Tron

Το θεμα δεν ειναι τι υπηρχε τεχνολογικα στην αγορα. Η μαγκια της Apple ειναι οτι παιρνει (ή δημιουργει) μια τεχνολογια, την εφαρμοζει με τον πλεον αποδοτηκοτερο τροπο και την κανει ΓΝΩΣΤΗ και ΟΜΟΡΦΗ. Υστερα ψαχνοντε στη γκρινια και στο κομπλεξ οι geekαδες και λενε οτι αυτα ηδη υπηρχαν και οτι αν εψαχνες στο ιντερνετ, και αν πηγαινες σε ενα μαγαζι θα το εβρισκες, και θα το εβαζες στον πυργο σου και θα το ειχες. Ναι, επειδη ειμαστε ΟΛΟΙ τεχνικοι υπολογιστων. H apple ειναι γ@ματη διοτι ο καταλανωτης δινει ενα ποσο (αρκετο) και εχει το pick της αξιοποιησης ενος υπολογιστη την μερα αγορας, χωρις ψαξημο (το εχει κανει ηδη η apple), χωρις τεχνικες γνωσεις (το εχει κανει ηδη η apple) και σιγουρια οτι θα δουλευει για ΧΡΟΝΙΑ ακομα. τωρα αν γινεται πολεμος επειδη ακουστηκε η λεξη “καινοτομια” μπορεις να το παρεις με 2 εκδοχες: πηρε κατι που υπηρχε και του εβαλε εξυπνο συστημα ταξινομησης εφαρμογων (οντως καινοτομια) ή πηρε κατι που υπηρχε και το εβαλε για 1η φορα στην mac φορμα. αρα ειναι marketing trick η φαση. κερδισμενοι η apple και οι καταλανωτες της. ουτε φαν ειμαι, ουτε τπτ. απλως βλεπω και μιλαω. ειναι στην φυση του ανθρωπου να αντιδραει ελιτιστικα… Συνέχεια »

MANOS

@chris ξεστραβωσου:
https://www.seagate.com/solutions/solid-state-hybrid/

Είναι ακριβός το ίδιο πράγμα:
https://gizmodo.com/5954202/what-is-apple-fusion-drive

Καλύτερα να μασάς 😉

crzbrn

Όχι παιδιά προς θεού,καλή η ιδέα της αππλε να χρησιμοποιήσει υβριδικό δίσκο αλλά πέρα από αυτό δεν υπάρχει κανενός είδους καινοτομία,υβριδικοί δίσκοι υπάρχουν εδώ και χρόνια.Όσο για το λειτουργικό που αποφασίζει πού πρέπει να αποθηκεύσει το κάθε αρχείο ανάλογα με το πόσο συχνά χρησιμοποιείται,κι αυτό είναι ανακρίβεια καθώς αυτό είναι δουλειά του κοντρολερ του δίσκου και όχι του λειτουργικού άλλωστε το λέει και η ίδια η αππλε ότι το λειτουργικό τον βλέπει σαν ενιαίο δίσκο.

Τάκης

Μερικοί καλύτερα να μασάτε παρά να μιλάτε. Υβριδικοι δίσκοι υπάρχουν 2 χρόνια στην αγορά. Το ότι τους επέλεξε η μηλού είναι λάθος επιλογή. Ο μάγκας βάζει σε ένα ssd το OS με τις εφαρμογές και σε έναν μηχανικό την αποθήκη. Οι Υβριδικοι είναι μέση λύση και αναποτελσματική. Βέβαια όταν χωρέσει 2 δίσκους στον imac 2013 θα ανακαλύψει τον τροχό.

Και φυσικά οι macades επιβεβαιωνουν
το χαρακτηρισμό του ελιτιστη και του computer illiterate επειδή κατάφεραν να έχουν επιδόσεις laptop με φορητοτητα desktop, έχει βέβαια μήλο πάνω οπότε το μοστράρεις στο σαλόνι, άσχετα αν δε μπορείς να εκτυπώνεις.

mixtri

έλεος. Απο αλγοριθμους caching, paging ιδέα ε??? Άλλα τα μάτια της Πέρδικας και άλλα της κουκουβαγιας. Και στους υπολογιστές το ίδιο υλικο φοράνε αλλα ειναι πολύ πιο γρηγοροι. Αυτο δε λέει τίποτα σε εσάς ε? Αμαν πια με το μίσος σας στην απλ. Βγείτε να δείτε έξω τι γίνεται με τα προϊόντα της και θα καταλάβετε ποια είναι η τάση και οι καταναλωτές πάντα έχουν δίκιο για ποιο λόγο ας το ψάξουν οι εταιρείες…

dimz

Αυτό που έκανε στην ουσία είναι να πάρει και να ενσωματώσει λειτουργίες λογισμικών όπως το DataPlex της NVELO, το ExpressCache της Diskeeper και το Windows ReadyDrive στο OS X.

dimpep

+1 mixtri

@Κωστας

Δεν ειμαι φαν της εταιριας αλλα ας διαβασει πρωτα καποιος το site και μετα ας μιλησει… Υπαρχουν εδω και καιρο υβριδικη… Ειδατε ομως τι λεει η παρουσιαση… Εδω μιλαμε οχι για δυο ξεχωριστους δισκους που δουλευουν διαφορετικα… Σημερα αν πας να παρεις εναν υβριδικο μιλαμε απλα για εναν ssd και εναν hdd που δουλευουν ξεχωριστα στην ουσια… Η εταιρια παρουσιασε εναν ειδος υβριδικου δισκου κατα τον οποιο αν καταλαβα σωστα,γιατι μπορει να κανω και λαθος, οι δυο πραγματικοι δισκοι συνεργαζονται… Με τα θετικα της ταχυτητας του ενος και το μεγεθος αποθηκευσης του αλλου… Σημερα αν πας να αγορασεις εναν υβριδικο απλα αγοραζεις εναν ssd στην ουσια για να αποθηκευεις καποια αρχεια και εναν hdd για να αποθηκευεις μαζα αρχειων που δεν επηρεαζουν την ταχυτητα ανοιγματος τους….

Βαγγέλης

Kωστα ο dimz σου απαντά στην απορία σου. Υπάρχουν υβριδικές λύσεις με εναν δίσκο SSD και εναν HDD παντρεμένους με low level software που τους κάνει στην ουσία έναν.

Με αλγόριθμους μεταφέρει τα πολυδιαβασμένα αρχεία στον SSD ενω ταυτόχρονα διατηρεί την μεγάλη ποσότητα στον HDD. Το αποτέλεσμα ειναι η αυξηση των συνολικών επιδόσεων σχεδόν σε ταχύτητες SSD αλλα και ταυτόχρονα μεγάλη και φτηνή χωρητικότητα HDD.

Αυτές οι λύσεις υπάρχουν καιρό τώρα. Αν βέβαια το Mac OS ενσωμάτωσε αυτο το low lvl software στο λειτουργικό, ναι είναι μαγκιά τους, αλλα μέχρι εκεί. Δεν ανακάλυψαν οτι η γη είναι στρογγυλή.

Michail Triantafyllidis

ακριβώς αυτή είναι η μαγκιά. Δεν ελέγχει ο δίσκος το λειτουργικό αλλά το λειτουργικό τον δίσκο. Υπάρχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά σε αυτό. Οι δυνατότητες caching είναι πολλαπλάσιες και πιο καλές σε εκτίμηση σε σχέση με την εκτίμηση που κάνει το hardware. Στις υπάρχουσες υλοποιήσεις πάντα υπάρχει σενάριο που αποτυγχάνει εντελώς σε θέματα ταχύτητας ο σκληρός. Στην υλοποίηση της ΑΠΛΑ πρέπει να είσαι εντελώς ό,τι να’ναι για να πάει αργά ο υπολογιστής σου γιατί έχεις και το prefetching στη ΡΑΜ. Απλά είναι τα πράγματα. Όποιος ελέγχει τα πάντα από το λειτουργικό κερδίζει. Γιατί το λειτουργικό ελέγχει τους πόρους, όχι ο ελεγκτής του σκληρού. Σκεπτείτε αυτά που λέτε… Δεν είμαι κανένας απλ φαν αλλά σε υλοποιήσεις η ΑΠΛ πάντα είναι ένα βήμα μπροστά. Δεν είπε κανείς ότι η ιδέα είναι δικιά της αλλά πάλι σε ΑΠΛ συσκευή η τεχνολογία θα “δοξαστεί” στο 100%.

dimz

Από τη στιγμή που όλα τρέχουν σε επίπεδο kernel, δεν τίθεται θέμα αν το, π.χ., DataPlex, έχει περισσότερα δικαώματα από το Apple Fusion Drive. Για το ενδεχόμενο «σενάριο που αποτυγχάνει εντελώς σε θέματα ταχύτητας ο σκληρός» δεν καταλαβαίνω τι εννοείς, αλλά prefetching(ram, disk, i/o) υπάρχει ήδη και σ’ όλα τα μοντέρνα λειτουργικά.

Michail Triantafyllidis

Εννοώ ότι το υπάρχον σύστημα δεν είναι καθόλου μα καθόλου έξυπνο… Καθίστε να δούμε και την υλοποίηση της apple και μετά θα κρίνουμε αν είναι πρωτοποριακό ή όχι.
Prefetching υπάρχει σε όλα. Το θέμα είναι τι προ φορτώνεις. Αν προφορτώνει μπαραμπούτσαλα ένα λειτουργικό σύστημα τότε είναι για τα πανηγύρια…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.

Software Apple iOS iPhone

iOS 18 με ΑΙ: Θα είναι «η πιο φιλόδοξη αναθεώρηση» στην ιστορία του iPhone

Στις 10 Ιουνίου ξεκινά το ετήσιο WWDC της Αpple, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, και αναμένεται να το κάνει με την αποκάλυψη του iOS 18.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16 Pro: Φήμες ότι φτάνει σε Space Black και Rose αποχρώσεις

Νέα φήμη υποστηρίζει πως το iPhone 16 Pro (και το iPhone 16 Pro Max μαζί του) θα φτάσει σε νέες αποχρώσεις Space Black και Rose.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16 Pro: Θήκη που διέρρευσε δείχνει το νέο Capture Button

Το iPhone 16 Pro αναμένεται να έχει ένα ολοκαίνουργιο Capture Button και μια εικόνα που μόλις διέρρευσε φαίνεται να το αποκαλύπτει.