H Κίνα σχεδιάζει το πρώτο super-supercomputer κλίμακας exa

Η δημιουργία supercomputers είναι κυρίως ένας αγώνας που έχουν μεταξύ τους χώρες όπως Κίνα και ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, Xinhua, η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τη δημιουργία του πρώτου prototype στον κόσμο κλίμακας exa (exascale).

Θα μπορούσαμε να τον αποκαλέσουμε super-supercomputer, ένα μηχάνημα που μπορεί να κάνει ένα δισεκατομμύριο, δισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο.

Ολοκληρωμένη έκδοση το 2020

Στόχος των Κινέζων είναι να έχουν έτοιμο το prototype πριν το τέλος του 2017. Ωστόσο, ο Zhang Ting, μηχανικός στο Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστών της χώρας, δηλώνει πως η ολοκληρωμένη έκδοση δεν θα είναι έτοιμη πριν το 2020. Ο νέος υπολογιστής θα είναι 200 φορές πιο ισχυρός από το πρώτο petaflop computer της Κίνας, τον Tianhe-1, ο οποίος το 2010 πήρε τον τίτλο του ταχύτερου υπολογιστή στον κόσμο.

Εκτός από την Κίνα, κι άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων ΗΠΑ και Ιαπωνία, έχουν σχέδια για την κατασκευή υπολογιστών κλίμακας exa. Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, έχει θέσει ως στόχο το 2023 για να έχει έτοιμο ένα πλήρως λειτουργικό exsacale σύστημα.

Μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, η Κίνα ήταν αυτή που είχε περισσότερους υπερυπολογιστές στο παγκόσμιο top 500, 167 στον αριθμό, ενώ οι ΗΠΑ 165. Όμως, στο top 10 οι ΗΠΑ έχουν προβάδισμά με 5 υπολογιστές στην λίστα, ενώ οι Κινέζοι, 2. Τα συστήματα αυτά χρησιμοποιούνται για διάφορες δραστηριότητες που σχετίζονται με επιστημονικές έρευνες αλλά και τα συστήματα άμυνας.

Το 2015 οι ΗΠΑ είχαν απαγορεύσει την πώληση High-End Chips μεγάλων εταιρειών στην Κινεζική Κυβέρνηση για τον τότε ταχύτερο υπολογιστή της, υπό τον φόβο ότι θα χρησιμοποιηθεί για την πυρηνική έρευνα. Ωστόσο, η Κίνα δημιούργησε ένα ακόμη ισχυρότερο σύστημα (ονόματι Sunway TaihuLight), χρησιμοποιώντας τους δικούς της επεξεργαστές.

china exascale supercomputer, H Κίνα σχεδιάζει το πρώτο super-supercomputer κλίμακας exa

Σημείωση

Η δύναμη των υπερυπολογιστών συνήθως μετράται σε FLOPS ή “floating point operations per second”. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των FLOPS που ένας υπολογιστής μπορεί να υπολογίσει, τόσο πιο ισχυρός είναι.

Αυτή τη στιγμή, τα πιο γρήγορα supercomputers στον κόσμο μπορούν να κάνουν “quadrillions” ή αλλιώς χιλιάδες τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο. Χρησιμοποιώντας το standard μετρικό σύστημα, ένα τετράκις εκατομμύριο αναφέρεται με την πρόθεση “peta”. Επομένως, η ταχύτητα των υπολογιστών αυτών μετράται σε petaflops, και οι υπολογιστές που λειτουργούν σε αυτό το επίπεδο αναφέρονται ως Petascale μηχανές.

Ακολουθώντας το παραπάνω σύστημα, το επόμενο βήμα από το “peta” είναι το “exa”, που σημαίνει πεντάκις εκατομμύριο ή ένα δισεκατομμύριο δισ. Ο υπολογιστής που μπορεί να υπολογίσει αυτόν τον αριθμό σε ένα δευτερόλεπτο μετριέται σε exaflops και ονομάζεται μηχάνημα κλίμακας exa (exascale machine).

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

15 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
azriel84

Πότε θα τον βγάλει η Intel για εμάς τους απλούς καταναλωτές; 😛

Jorge

Για ποιον λόγο τόση μεγάλη υπολογιστική δύναμη; Εννοώ ποια η χρησιμότητα ;

Θόδωρος.

άμυνα,μετεωρολογία,βιολογία.

Jorge

Ευχαριστώ @Θόδωρος

CostasG

Minecraft θα παίζει;

Vasilist

Κατασκοπία… Για Κίνα μιλάμε.
Μαζί με αυτά που είπε ο Θόδωροε

Nick_GR

Παίζει doom? 😛

Demis

@Jorge μαζική παρακολούθηση , σχεδιασμός βιολογικών όπλον , μετερεολογια , κυβερνώ επιθέσεις , προβλέψεις διάφορου είδους, μοριακή βιολογία

Chris

But can it play minesweeper?

ChristosT

@Jorge
Βρίσκει κωδικούς και ανοίγει αρχεία με ισχυρά passwords και αλγόριθμο μέχρι να κάνεις ένα τσιγαράκι με bruteforce.
Να μην αναφέρω αποκρυπτογραφήσεις κλπ…μετά μπαίνουν και τα υπόλοιπα που αναφερθήκανε.
Κυρίως δηλαδή κατασκοπία και παρακολούθηση.
Πρός τί νομίζεις όλη αυτή η δόμηση της κοινωνίας με “έξυπνες” (μόνο ο κόσμος είναι χαζός) συσκευές γεμάτο κάμερες υψηλών αναλύσεων και μικροφώνων;
Σε λίγο αναμένουμε κάμερες διαδεδομένα στις smart tv και τα συστήματα gps και επικοινωνίας (τύπου διαφήμισης opel) στα αυτοκίνητα.
ΌΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΑΣ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΣΥΣΚΕΥΗ.
Η πληροφορία πλέον είναι η δύναμη.

kostas

counter strike θα παιζει?

Παπαροκας tiamat

Σηκωνει 4κ γκειμς???

Don mitso mou

Baldurs gate θα παίζει;

Beowulf Ahates

Φανταστικομύρια, που λέγανε παλιά και στα Μίκυ Μάους…

Sosimple

Κατι που δεν ξερει ο πολυς ο κοσμος, ειναι οτι τα τελευταία χρόνια εχουν βελτιωθει εκπληκτικά οι προβλέψεις του καιρου, και ο βασικότερος λογος γι αυτο, περα απο τους δορυφόρους ειναι οι υπέρ υπολογιστες. Ειδικά οσο ποιο πολλες μερες μετα πας, τοσο ποιο δύσκολο να προβλέψεις τον καιρο. Δηλ για αυριο πεφτεις μεσα κατά 99%, για μεθαυριο 95, 3η 90.. Αν θες να προβλέψεις τον καιρο 1 μηνα μετα, η πιθανότητα να πεσεις μεσα ειναι 5%..
Αν θες να βελτιώσεις τις πιθανότητες να πεσεις μεσα, μεχρι να λυσεις τους αλγοριθμους σε ενα υπερ υπολογιστή θα εχει περάσει 1.5 μηνας, οποτε δεν μιλαμε καν για προβλεψη, αφου θα μιλας για το παρελθον.
Με εναν πολυ γρηγορότερο υπέρ υπολογιστή θα εχεις πχ προβλεψη καιρου για 1 μηνα μετα, με πιθ 70% αντι για 5%.
Μιας και ειμαι στατιστικος και γνωρίζω ακριβως το θεμα, εξηγησα το παράδειγμα του καιρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers Samsung

Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC): Νέο gaming monitor με προηγμένη τεχνολογία AI upscaling

Η Samsung Odyssey OLED G9 διαθέτει λεπτεπίλεπτο σχεδιασμό που περιλαμβάνει ένα κομψό, μεταλλικό πλαίσιο. Στο πίσω μέρος της οθόνης κρύβεται το δημοφιλές CoreSync και Core Lighting+.

Computers featured

Προτάσεις για να χτίσετε ένα οικονομικό gaming PC

Για να χτίσεις ένα οικονομικό gaming PC, θα πρέπει να επιλέξεις τα σωστά εξαρτήματα (hardware) σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό σου (budget).

Computers Qualcomm Qualcomm Snapdragon

H Qualcomm έτοιμη να ανακοινώσει τον νέο Snapdragon

Η Qualcomm ανακοίνωσε επίσημα την κυκλοφορία του νέου chipset Snapdragon με μια ανάρτησή της στη δημοφιλή κινεζική social media πλατφόρμα Weibo.

Computers Intel Microsoft

Τα Windows 12 μόλις εμφανίστηκαν σε έγγραφα Intel που διέρρευσαν

Tα Windows 11 δεν έχουν κυκλοφορήσει εδώ και πολύ καιρό ωστόσο φαίνεται πως η Microsoft ετοιμάζει ήδη το επόμενο βήμα της.