ΗΠΑ: Απαγορεύουν πωλήσεις High-End Chips μεγάλων εταιρειών στην Κινεζική Κυβέρνηση

Σε μια επιθετική κίνηση για να κάμψει την πρόοδο της Κίνας όσον αφορά τους υπερυπολογιστές, η Αμερικανική Κυβέρνηση προχώρησε σε απαγόρευση των πωλήσεων εξαρτημάτων υπολογιστών «από το πάνω ράφι» των εταιρειών Intel, Nvidia και AMD.

Tα προϊόντα αυτά είναι επεξεργαστές και κάρτες γραφικών για χρήση σε υπερυπολογιστές.
Η Κίνα έχει στο οπλοστάσιό της έναν υπερυπολογιστή με το όνομα Τιάνε-1 (Tianhe = Milky Way, ονομασία του γαλαξία μας) και ετοιμάζεται για τον ερχομό του δεύτερου μοντέλου της σειράς.

Ο υπολογιστής αυτός σχεδιαζόταν να φτιαχτεί ενσωματώνοντας τον κορυφαίας ποιότητας επεξεργαστή της Intel, Xeon Ε5 Haswell, αναβαθμίζοντας τα petaflops από τα 33 του Τιάνε-1 στα 110 για τον Τιάνε-2.

Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών θεωρήθηκε ως προνοητική καθώς πιστεύεται ότι ο σκοπός χρήσης αυτού του νέου υπερυπολογιστή θα είναι η έρευνα για πυρηνικά όπλα.

Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ όμως έκανε και το βήμα παραπάνω. Δεν απαγόρεψε μόνο στην Intel την όποια ανάμειξη εμπορικά, αλλά και στις Nvidia και AMD να πουλήσουν τις σειρές Tesla και Firepro, οι οποίες περιέχουν στο στόλο τους συνεπεξεργαστές. Σκοπός χρήσης τους ήταν να τροφοδοτήσουν με ισχύ διάφορα κέντρα ερευνών στην Κίνα.

Σαν να μην έφταναν αυτά τα μέτρα, απαγορεύτηκε και στην IBM να πουλήσει τους PowerPC επεξεργαστές της αλλά χάριν στην κοινοπραξία της OpenPower, οι κινεζικές εταιρείες hardware μπορούν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν επεξεργαστές βασισμένους στο PowerPC, εγχώρια. Το εμπάργκο των Η.Π.Α. έχει φτάσει και ως την HP και τη σειρά προϊόντων της από οπτικοηλεκτρονικά.

Αρκετά ενδιαφέρον είναι ότι στη λίστα του εμπάργκο δεν είναι μόνο η Κίνα, αλλά το Πακιστάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το όλο αστείο της υπόθεσης είναι ότι στην Κυβέρνηση του Άμπου Ντάμπι ανήκει η Global Foundries, ένας πολύ σημαντικός κατασκευαστής chip και μοναδικός τροφοδότης της AMD από το 2014.

Από μια αντικειμενική οπτική γωνία, η όλη προσπάθεια των Η.Π.Α. είναι μάταιη, καθώς πολλές από τις εταιρείες έχουν θυγατρικές σε άλλες έδρες, μέσα από τις οποίες μπορούν να γίνουν αγορές προϊόντων από τις προαναφερθείσες εταιρείες στις προαναφερθείσες χώρες και εν τέλει να καταλήξουν σε αυτές με νόμιμες διαδικασίες. Το μόνο πλήγμα σε όλη την υπόθεση είναι η οικονομία και η δυσανασχέτηση των αμερικανικών κατασκευαστικών εταιρειών chip.

intel nvidia amd εμπάργκο κίνα, ΗΠΑ: Απαγορεύουν πωλήσεις High-End Chips μεγάλων εταιρειών στην Κινεζική Κυβέρνηση

Επεξηγήσεις:
Flops: είναι μονάδα μέτρησης επιδόσεων του υπολογιστή, Petaflops είναι τα flops x10^15, Flops = FLoating-point Operations Per Second

OpenPower: είναι η κοινοπραξία που ξεκίνησε από την IBM με συνεργασία προϊόντων των IBM, Freescale, AppliedMicro, LSI, e2v και Synopsys με κύριο σκοπό να φτιάξουν ένα νέο δίκτυο δεδομένων με δυνατότητα χρήσης της τεχνολογίας βασισμένης στο σύννεφο (cloud).

Δημήτρης Μηλόπουλος

Πηγή

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

7 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Γιαννης

God bless America!

One

Τα περισσότερα εξαρτήματα που εχουμε (εμεις και οι Αμερικανοι) στους υπολογιστές μας είναι από Κινα και Ταϊβαν οποτε δεν εχει κανενα νοημα αυτό που κανουν.

Αλλα οσονουπω η Κινα γινεται υπερδύναμη και γι’ αυτό αυτή η συγχίση!

Solon

Πολύ σημαντική εξέλιξη που παρόμοιά της έχουμε να δούμε από την εποχή του ψυχρού πολέμου. Τεράστια έκπληξη που στην απαγόρευση συμπεριλαμβάνονται και τα Η.Α.Ε. που είναι παραδοσιακός σύμμαχος των ΗΠΑ και από τις πρώτες χώρες που οι ΗΠΑ είχαν παραχωρήσει τεχνολογία και άδειες παραγωγής ηλεκτρονικής τεχνολογίας ενώ δεν συμπεριλαμβάνετε η Ρωσία! Τώρα όσον αφορά το άρθρο ο συγγραφέας του άρθρου κάνει τεράστιο λάθος, η όλη κίνηση έχει και παραέχει νόημα. Και εξηγούμε. Καμιά από αυτές τις χώρες δεν διαθέτει εργοστάσιο εκτύπωσης ημιαγωγών σε επίπεδο νανόμετρων. Καμιά. Ούτε η GlobalFoundries στα Αραβικά Εμιράτα, ούτε η Κίνα η οποία κάνει μόνο την συναρμολόγηση και την παραγωγή των πλακετών στην οποία καρφώνονται τα τσιπς και τίποτα παραπάνω. Για όσους δεν το ξέρουν όλα τα εργοστάσια που εκτυπώνουν σε επίπεδο νανόμετρων στον δυτικό κόσμο (εξαιρούνται κάποια ευρωπαϊκά της Philips) βασίζονται σε πατέντες της IBM της Micron και κάποιων άλλων αμερικανικών εταιριών. Λειτουργούν με την άδεια τους και ουσιαστικά με την άδεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ καθώς οι τεχνολογίες αυτές θεωρούνται κρίσιμες στρατιωτικά και λειτουργούν εκτός ΗΠΑ κάτω από αυστηρότατα πρωτόκολλα παραγωγής και με την συνεχή επίβλεψή της κυβέρνησης των ΗΠΑ (Ναι, ισχύει και για τα εργοστάσια της Samsung). Όλα τα τσιπς που παράγονται σε… Συνέχεια »

παπαροκας tiamat

Βravo re solon!

spirios1992

solon, η προσπαθεια ειναι σχετικα ματαιη επειδη μπορουν τα τσιπ μεσω θυγατρικων να εισαχθουν σε χωρες οπως η Κινα…και οχι επειδη δε μπορουν οι κινεζοι να φτιαξουν μονοι τους οπως σωστα ανεφερες

Solon

@spirios1992
Όπως γράφω όλες οι παρτίδες τσιπς παρακολουθούνται μέχρις ενός σημείου. Π.χ. Το FBI ξέρει ότι τα νούμερα με το τάδε serial numbers επεξεργαστών τοποθετήθηκαν στα laptop τάδε της Toshiba με σειριακό αριθμό τάδε και διατέθηκαν στην τάδε χώρα. Μέχρι και το σημείο αυτό το FBI έχει στην διάθεσή του όλα τα στοιχεία. Εάν θέλει να το ψάξει περισσότερο θα ζητήσει στοιχεία από την χώρα στην οποία διατέθηκε το προϊόν. Σαφώς και δεν παρακολουθούν όλες τις συσκευές ούτε τους ενδιαφέρουν οι περισσότερες από αυτές. Όσες όμως τους ενδιαφέρουν είναι δυνατόν να τις ελέγξουν άμεσα. Σίγουρα οι χώρες που περιλαμβάνονται στο εμπάργκο μπορούν να προμηθευτούν μερικά κομμάτια από τις χώρες στις οποίες η διάθεση επιτρέπεται αλλά η προμήθεια μεγάλων παρτίδων για την κατασκευή ενός υπερυπολογιστή θα είναι από δύσκολη έως αδύνατη.

mimis13

όπως με παραθέτει ο spirios1992, τείνω να πω πως δεν είναι λάθος το σχόλιο γιατί θα εισαχθούν μέσω θυγατρικών τα τσιπ στην Κίνα. το silk road επαναλαμβάνεται… όλα τα άλλα είναι ιστορίες γι αγρίους με παρασκηνιολογία και ξεφεύγει εντελώς από το θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Intel

Δύο από τα παλιότερα desktop PC στον κόσμο ανακαλύφθηκαν σε καθάρισμα σπιτιού

Σε μια εποχή που ό,τι ψάχνεις μπορείς να το βρεις στο e-bay, γίνονται ακόμα ανακαλύψεις που μπορούν να σε εκπλήξουν ευχάριστά.

Gear NVIDIA

Nvidia GeForce RTX 40 Super: Ανακοινώθηκε η νέα σειρά καρτών γραφικών

Η Nvidia ανακοίνωσε την ενημερωμένη σειρά καρτών γραφικών GeForce RTX 40 Super, τις RTX 4080 Super, RTX 4070 Ti Super και RTX 4070 Super.

Business NVIDIA

Nvidia GeForce RTX 4090: Χιλιάδες κάρτες γραφικών μετατρέπονται σε ΑΙ κάρτες στην Κίνα

Η Nvidia GeForce RTX 4090 είναι η κορυφαία κάρτα γραφικών της εταιρείας για gaming. Βασίζεται στο τσιπ AD102.

Gear NVIDIA

Ο υπερυπολογιστής Eos της NVIDIA έσπασε το δικό του ρεκόρ εκπαίδευσης AI

Η εκπαίδευση ενός μεγάλου γλωσσικού μοντέλου μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, μήνες, ακόμη και χρόνια για να ολοκληρωθεί ανάλογα με το hardware.