Η ΙΒΜ φτιάχνει chip εμπνευσμένο από τον ανθρώπινο εγκέφαλο

Τα τελευταία έξι χρόνια επιστήμονες από την IBΜ έψαχναν τον τρόπο να αναδημιουργήσουν την δύναμη του ανθρώπινου εγκεφάλου ως έναν επεξεργαστή ηλεκτρονικού υπολογιστή, και από ότι φαίνεται κατάφεραν να κάνουν ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Το IBM Research Blog ανακοίνωσε ότι μια ανακάλυψη ορόσημο για την δημιουργία ενός μηχανήματος που θα αντιγράφει τον ανθρώπινο εγκέφαλο, θα χρηματοδοτηθεί από την DARPA’s Systems of Neuromorphic Adaptive Plastic Scalable Electronics, ποιο γνωστή ως SyNAPSE.

Το synaptic supercomputer παλάμης, θα είναι κατασκευασμένο από το δεύτερης γενιάς chip, γνωστό ως Truenorth, και θα αναπροσδιορίσει ποιες είναι οι δυνατότητες computers εμπνευσμένων από την θαυμαστή λειτουργία των ανθρώπινων εγκεφάλων. Η νέα γενιά θα οδηγήσει σε βελτιωμένα computers όσον αφορά στο μέγεθος, στην αρχιτεκτονική, αποδοτικότητα και τις τεχνικές σχεδιασμού.

Μετά την ολοκλήρωση του “φτωχού” single core prototype, πριν τρία χρόνια,η ερευνητική ομάδα κατάφερε να δημιουργήσει ένα chip με 1 εκατομμύριο νευρώνες, 256 εκατομμύρια συνάψεις και 4096 παράλληλους πυρήνες, και όλα αυτά σε ένα chip στο μέγεθος ενός γραμματοσήμου. Αλλά όσο εντυπωσιακό και να είναι ακόμη απέχει από το να το χαρακτηρίσεις ως “εγκέφαλο”.

Ο Chief Scientist Dr. Dharmendra S. Mohda αναφέρει ότι δεν κατασκεύασαν κάποιο εγκέφαλο, αλλά έναν υπολογιστή εμπνευσμένο από τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Οι παραδοσιακοί επεξεργαστές καταναλώνουν όλο και περισσότερη ενέργεια για να επιτύχουν μεγάλες ταχύτητες, την ώρα που ο Truenorth καταναλώνει 70 milliwatts, το ισοδύναμο που καταναλώνει ένα ακουστικό βαρηκοΐας.

Οι επιστήμονες αυτού το project πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να φτιάξουν computers ισχυρά όσο ο ανθρώπινος εγκέφαλος μέχρι το 2020.

Πηγή

Σχόλια

  • ότι και να λένε ένας επεξεργαστής ασχολείται με μια διεργασία τη φορά απλά είναι γρήγορος και μας φαίνεται ότι είναι multitask καμία απολύτως σχέση με τον ανθρώπινο εγκέφαλο όταν καταφέρουν να φτιάξουν ένα επεξεργαστή που πραγματικά θα ασχολείται με πολλές διεργασίες ταυτόχρονα τότε θα πούμε ότι κάτι κάνανε

  • @ioannhs
    Θα ηθελα να μου πεις γιατι οι επεξεργαστες εκτελουν μια διεργασια τη φορα γιατι συμφωνα με τις δικες μου γνωσεις οι συγχρονες αρχιτεκτονικες επιτρεπουν την παραλληλη εκτελεση εντολων με αναθεση σε διαφορετικους πυρηνες.Αν καποιος διαβασει και κατανοησει την αρχιτεκτονικη ενος multicore cpu θα το διαπιστωσει ευκολα.

  • Σωστά τα λες .
    Είχα μείνει πίσω νόμιζα ότι οι πυρήνες συνεργάζονταν για την ολοκληρώσει της ίδια διεργασίας

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λορένα Σιούτη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.