Qualcomm: Εργάζεται πάνω σε δυνατότερο επεξεργαστή Snapdragon για χρήση σε PC

, Qualcomm: Εργάζεται πάνω σε δυνατότερο επεξεργαστή Snapdragon για χρήση σε PC

Αν και οι επεξεργαστές Snapdragon ήδη βρίσκονται σε αρκετά laptop με λειτουργικό σύστημα Windows 10, η διαφορά των επιδόσεων τους σε σχέση με τα μοντέλα που χρησιμοποιούν επεξεργαστές Intel είναι αρκετά μεγάλη, κυρίως εξαιτίας της ARM αρχιτεκτονικής τους.

Παρά τις προσπάθειες της Microsoft και τη συνεργασία που έχει με την Qualcomm στην ανάπτυξη και προώθηση των ARM μηχανημάτων, το αγοραστικό κοινό φαίνεται να μην ανταποκρίνεται θετικά. Όμως, η εταιρεία φαίνεται να είναι αποφασισμένη να ανεβάσει το μερίδιο που κατέχει στην αγορά των PC, δημιουργώντας ακόμα πιο ισχυρό επεξεργαστή για τα ARM μηχανήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας Winfuture η Qualcomm ήδη έχει αναπτύξει μία γρηγορότερη έκδοση του Snapdragon 8180X, όχι όμως και τον διάδοχο. Ο SC8180XP πρόκειται για την Plus έκδοση του 8180X, με τους τέσσερις βασικούς πυρήνες του να τρέχουν στα 3.15Ghz, σε αντίθεση με τα 2.84GHz του αρχικού SoC. Επίσης, η κάρτα γραφικών του SoC υπερχρονιστεί, φτάνοντας πλέον τα 718MHz.

Οι τέσσερις πυρήνες χαμηλής απόδοσης παραμένουν στα 1.80GHz, κάτι που περιμέναμε για ισορροπία μεταξύ δύναμης και αυτονομίας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή της αρχιτεκτονικής ARM στα Windows 10 είναι το emulation που χρειάζεται για να τρέξουν τις x64 εφαρμογές, καθώς χρειάζεται αρκετή επεξεργαστική ισχύ.

Ο Κώστας Λεοντιάδης ασχολείται με την τεχνολογία εδώ και μια δεκαετία και έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με μεγάλες ιστοσελίδες όπως το Game20.gr και το Autonomous.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
forneverarrow

Έχω αντιφατικά αισθήματα για το μέλλον των CPU. Από τη μία οι arm δείχνουν προς το μέλλον του consumer computing (και όχι μόνο, αν αναλογιστεί κανείς ότι λειτουργούν και σε mainframe συστήματα ήδη). Από την άλλη, δεν νιώθω ότι χρειάζομαι, ως μέσος χρήστης, την αλλαγή στα laptop ή τα desktop συστήματά μου. Έχω ένα laptop του 2013 με Core i7 3630Q και δουλεύει άψογα με περίπου τρεις ώρες αυτονομία στη μπαταρία. Δεν έχω το παραμικρό πρόβλημα στο Lightroom CC, το Photoshop ή το browsing με καμιά δεκαριά παράθυρα ανοιχτά. Σίγουρα θα μου άρεσε να έχω ένα από τα νέα MacBook με arm περισσότερο για την αυτονομία και την οθόνη, αλλά δεν πιστεύω ότι θα κάνουν τεράστια διαφορά στο άμεσο μέλλον.

Το κλειδί για εμένα θα είναι η άρτια μετάβαση και φυσικά μια ενδεχόμενη ομαλή συμβατότητα με τις iOS ή Android εφαρμογές, όσα δηλαδή δεν κατάφερε ποτέ η Microsoft. Από την άλλη, φοβάμαι την πιθανή κατάρρευση της x86-64 αρχιτεκτονικής, περισσότερο για το γεγονός ότι το κενό που θα αφήσουν οι Intel – AMD θα οδηγήσει σε μονοπώλιο της ARM. Μένει να δούμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Sony Sony Xperia

Sony Xperia 1 VI: Αυτή θα είναι μάλλον η ημερομηνία αποκάλυψης της συσκευής

Πέρυσι, η Sony ανακοίνωσε το Xperia 1 V στις 11 Μαΐου πέρυσι και φαίνεται ότι και φέτος θα τηρήσει σχεδόν ακριβώς το ίδιο χρονοδιάγραμμα.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 17 Plus: Φήμες ότι θα έρθει με μικρότερη οθόνη από το iPhone 15 Plus

Αν και η σειρά iPhone 16 απέχει ακόμη μήνες από την κυκλοφορία, εμφανίζονται φήμες σχετικά με τη σειρά iPhone 17 που απέχει δυο γενιές.

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 8a: Δείτε το σε νέα, υψηλότερης ποιότητας renders

Aπό ότι φαίνεται, κάθε μέρα θα έχουμε και ένα leak για το Google Pixel 8a μέχρι την αναμενόμενη επίσημη αποκάλυψη στις 14 Μαΐου.

Software Apple featured iOS

iOS 17.5 Beta: Όλα τα νέα χαρακτηριστικά

Η Apple έχει κάνει διαθέσιμο στους προγραμματιστές το iOS 17.5, την πέμπτη σημαντική ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος iOS 17.