Κατασκευαστές SSD μπαίνουν σε τιμολογιακό «πόλεμο» και ρίχνουν τις τιμές

Ο λόγος που η πλειοψηφία των χρηστών δεν έχουν SSD αποθηκευτικό χώρο στον υπολογιστή τους είναι συνήθως η τιμή τους. Παρόλο που έχουν γίνει αρκετές μειώσεις στις τιμές τους τα τελευταία χρόνια και μπορείς να βρεις έναν SSD με 0.50$ ανά GB, παραμένουν ακόμη ακριβοί σε σχέση με τους παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους.

Αλλά ίσως αυτό αλλάξει καθώς οι μεγάλοι κατασκευαστές SSD αναμένεται να προβούν σε επιθετική πτώση τιμών για να κερδίσουν την αγορά.

Σύμφωνα με την Digitimes, πηγές από την βιομηχανία αναφέρουν ότι μεγάλοι «παίκτες» στον χώρο των SSDs όπως η Micron, Intel, Kingston, SanDisk, και η Samsung προσπαθούν να κερδίσουν την αγορά εις βάρος των ανταγωνιστών τους. Με τόσους μεγάλους παίκτες στην αγορά η επιθετική τιμολόγηση και άρα η πτώση τιμών είναι αναπόφευκτη.

Η μάχη σύμφωνα με την πηγή έχει ήδη αρχίσει. Για παράδειγμα η Micron λέγεται ότι έχει μειώσει την προμήθεια NAND flash Chips σε άλλες εταιρείες ώστε να υποστηρίξει την δική της σειρά προϊόντων τους Crucial SSDs, με στόχο να διπλασιάσει τις αποστολές σε όλο τον κόσμο. Η Kingston εν το μεταξύ, άρχισε να αποστέλλει όλο και μεγαλύτερο αριθμό SSDs σε όλο τον κόσμο που φτάνουν τις 600.000 ώστε να αναταγωνιστεί την SanDisk και την Samsung όσον αφορά στην διαθεσιμότητα.

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 20 Ιουνίου 2014 9:19

Σχόλια

  • Άντε να αγοράσουμε και κανέναν της προκοπής με λίγα χρήματα 💰. Θυμάμαι φίλο που αγόρασε από ιντερνέτ παρακαλώ πέρσι 120€-120g και φέτος τον ίδιο ssd τον έχει στι Billiger.de στην Γερμανία περίπου στα 65€ δηλαδή όπως καταλαβαίνετε τα μισά λεφτά από πέρσι ενώ φέτος με τα περσινά λεφτά 💰 αγοράζεις τον. 250g

  • Σιγά μη ρίξουν τις τιμές. Πριν από μερικά χρόνια καταστράφηκαν τα εργοστάσια της WD και σε μια βδομάδα είχαν διπλασιάσει όλοι τις τιμές. Η Seagate μάλιστα στην ανακοίνωσή της δεν κουράστηκε καν να εφεύρει μια δικαιολογία. Επίσης υπάρχει ένα πρόβλημα που δεν έχουν ξεπεράσει (ακόμα) με τους SSD που επιμελώς το αποσιωπούν. Η αξιοπιστία τους είναι ύπο το μηδεν. Κόβεται το ρευμα? Αντίο αρχεία... Ούτε bad sectors ούτε δυνατότητα ανάκτησης. Όλα τα ευαίσθητα αρχεία μου θα εξακολουθώ να τα έχω σε κλασσικό σκληρό μέχρι να διορθωθεί, το OS δεν έχει ανάγκη από πολλά GB, εννοείται ότι δεν κατεβάζεις torrents σε SSD, οπότε μάλλον ανούσιο να να ρίξουν πιο πολύ τις τιμές απ'όσο θα έπεφταν υπό φυσιολογικές συνθήκες. 120GB είναι ύπεραρκετά. Θα προτιμούσα να κρατήσουν ως έχουν τις τιμές και να διορθώσουν το πρόβλημα της αξιοπιστίας με κάποια δικλείδα ασφαλείας. Μετά μιλάμε για μείωση $/GB.

  • Τι πάει να πει κόβετε το ρεύμα αντίο αρχεία; Από πότε; Μια χαρά έχεις τα αρχεία σου και το ρεύμα να κοπεί.

  • @edd Δεν ξέρω πως ακριβώς εννοείς το "κόβεται το ρεύμα ? αντίο αρχεία", αφού μπορείς κάλλιστα να ενεργοποιήσεις τα διάφορα write-backs και τα caches και στον SSD, και να γλυτώσεις -μερικώς- από τέτοιες κακοτοπιές. Και πως ακριβώς διαφέρει το τι θα χάσεις σε έναν μηχανικό από ότι σε ένα SSD σε περίπτωση διακοπής ρεύματος την στιγμή της εγγραφής (πέραν των διαφόρων βελτιστοποιήσεων που έχουν οι SSD επειδή είναι πιο γρήγοροι) ?
    Αν μη τι άλλο ένας SSD μπορεί να σου γλυτώσει κάποια data ακριβώς λόγω ταχύτητας.

    Αυτό που σίγουρα πρέπει να κοιτάξουν είναι όντως το θέμα αξιοπιστίας, καθώς οι SSD έχουν περιορισμένοι αριθμό επανεγγραφών, δηλαδή έχουν μικρότερο life-expectancy, ειδικά αν είναι δίσκοι συστήματος (αντί π.χ. για storage). Γι'αυτό ακριβώς και by default τα Windows κυρίως απενεργοποιούν διάφορα safety features στους SSD, τόσο γιατί δεν χρειάζονται όσο και για να αυξήσουν όσο γίνεται τη διάρκεια ζωής τους....

  • Δεν εννοώ ότι με κάθε διακοπή ρεύματος θα δημιουργηθεί πρόβλημα, υπάρχουν πιθανότητες να επιζήσει. Αλλά άπαξ και δημιουργηθεί πρόβλημα, το σύστημα δεν τον αναγνωρίζει καθόλου, γι'αυτό και είναι αδύνατη οποιαδήποτε διάσωση αρχείων. Και φυσικά έχεις δίκιο με το MTBF που αναφέρεις. Πολύ σημαντικό πρόβλημα επίσης. Όταν πήρα τον δικό μου (840evo) προτίμησα να δώσω 20 ευρώ παραπάνω για αυτόν τον λόγο.

  • Από πότε οι δίσκοι με κινούμενα μέρη είναι τέρατα αξιοπιστίας και δεν το γνώριζα?
    Η αξιοπιστία των SSD πλέον είναι τάξεις μεγέθους μεγαλύτερη από τους HDD
    https://techreport.com/review/26058/the-ssd-endurance-experiment-data-retention-after-600tb
    κάντε το παραπάνω σε έναν 160GB μηχανικό δίσκο και βλέπουμε

  • @pet: το ίδιο το άρθρο/test που παραθέτεις αναφέρει τα πολύ χτυπητά μειονεκτήματα των SSD, που ακόμα δεν μπορούν να χτυπήσουν τους μηχανικούς σε θέματα αξιοπιστίας, καθώς οι μηχανικοί ούτε χάνουν δεδομένα αν μείνουν εκτός ρεύματος, ούτε έχουν τόσο χαμηλό όριο rewrites, ούτε φυσικά επηρεάζεται η απόδοσή τους και η διάρκεια ζωής τους από π.χ. το ποσοστό ελεύθερου χώρου. Το μοναδικό που είναι συγκρίσιμο μεταξύ των δύο είναι το MTBF, το οποίο όμως στους SSD πρακτικά είναι "κλέψιμο", αφού δεν έχει κινούμενα μέρη, αυτά δηλαδή που προκαλούν τις βλάβες στους HDD.

    Όπως επίσης και τα νούμερα που αναφέρονται -και που οδηγούν εσένα να πεις ότι είναι "τάξεις μεγέθους" πιο αξιόπιστοι- είναι όντως σχετικά καλά για SSD, αλλά εντελώς συνηθισμένα νούμερα για καλούς μηχανικούς δίσκους.

    Δες ας πούμε αυτό https://www.tomshardware.com/reviews/ssd-reliability-failure-rate,2923-9.html για μια πιο συγκεκριμένη ματιά στην αξιοπιστία.

    Είπαμε, νέα προϊόντα, μια χαρά είναι για αυτό που προσφέρουν σήμερα, αλλά ας μην λέμε και τραβηγμένα πράγματα....

  • επειδη ψαχνω για λαπτοπ και βλεπω να υπορχουν και HDD και SSD. μπορειται να μου δωσετε σχετικο λινκ που να λεει τις διαφορες τους; εγω που το λαπτοπ το θελω για ταινιες και browsing μου κανει ο HDD;

  • @pet η έρευνα που παραθέτεις δε κάνει σύγκριση σκληρού με SSD. Ούτε μπορώ να καταλάβω που θέλει να καταλήξεις. Ότι αντέχουν 600TB επανεγραφών δεν είναι κατι θεαματικό (που αντιστοιχεί σε περίπου 2400 επανεγραφές και οι συγκεκριμένοι του τεστ είναι από τους ακριβότερους). Η ταχύτητά τους πέφτει διαχρονικά με τις επανεγραφές. Δεν έχουν μηχανικά μέρη οπότε είναι καλύτεροι για λάπτοπ, αν και γενικά όσοι ξέρω που κατάφεραν να καταστρέψουν σκληρούς ήταν αρκετά ηλίθιοι για να μετακινούνται με το λάπτοπ (σε λειτουργία) στο χέρι λες και είναι μπανάνα, χωρίς να σκέφτονται το σκληρό.
    Δεν είπε κανένας ότι δεν έχουν πλεονεκτήματα οι SSD, γι'αυτό και έχουμε SSD. Είναι καλή αγορά αλλά με περιορισμούς στη χρήση σε σε καμία περίπτωση για αντικατάσταση οριστικά του σκληρού. To πρόβλημα είναι τα fatal errors. Το εξηγώ πιο απλά: Αν κοπεί η τροφοδοσία σε ένα σκληρό ενώ δουλεύει είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει απώλεια/καταστροφή δεδομένων. Αυτά μπορείς να τα ανακτήσεις μερικώς πολλές φορές. Υπάρχουν πιθανότητες και να "χτυπαει" μετά, αλλά δύσκολο γιατί ο θανάσιμος εχθρός των σκληρών είναι οι κραδασμοί, όχι η απώλεια ρεύματος. Πλεονέκτημά τους είναι το χαμηλό $/GB, η σιγουριά που προσφέρουν για χρήση σε σταθερό υπολογιστή, η δυνατότητα αποκατάστασης δεδομένων (ακόμα και αν δεν μπορούμε μόνοι μας πάντα, υπάρχουν εταιρίες που κάνουν μόνο αυτή τη δουλειά) και πλέον τα τελευταία μοντέλα έχουν αξιοπρεπέστατες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων (~180MB/s). Για κάποιον που πρωτοέμαθε με σκληρούς 500MB χωρητικότητας και 5MB/s ταχύτητα εξακολουθεί να είναι εντυπωσιακό. Ένας SSD δουλεύει τελείως διαφορετικά. Έχει τεράστια αντοχή στους κραδασμούς, πολλές χιλιάδες IOPS, και μικρή κατανάλωση. Αυτά τον κάνουν ιδανικό για λάπτοπ. Όμως οι αντοχή στους κραδασμούς δεν έχουν σημασία για ένα σταθερό. Αυτό που έχει σημασία είναι η αντοχή σε μη αναμενόμενη διακοπή τροφοδοσίας (δύσκολο να συμβεί σε λαπτοπ λόγω μπαταρίας). Σε περίπτωση που συμβεί, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη (σε τραγικά επίπεδα) πιθανότητα ο SSD να καταστραφεί σε σχέση με ένα κλασσικό. Το σύστημα δεν τον αναγνωρίζει, όπως δεν αναγνωρίζει ένα σκληρό που "χτυπάει". Σε αυτή τη περίπτωση έχεις χάσει διαπαντώς τα αρχεία σου. Επίσης το MTBF που λανθασμένα όπως ανέφερε ο φίλος πιο πάνω είναι τραγικά χαμηλο. Κανονικά μετράνε τα TB που μπορούν να εγραφούν συνολικά και περιορίζονται από το είδος της μνήμης. Κάποτε τα φλασάκια είχαν όριο τις 1000 επανεγραφές που αντιστοιχούσε τότε σε περίπου ~250GB για ένα φλασάκι 256 MB.
    Κάθε τύπος έχει τα θετικά και αρνητικά του. Έχω SSD και προσωπικά δε με ανδιαφέρει να ανοίγει ο υπολογιστής σε 5 αντί για 7 δευτ. Το μοναδικό που θέλω είναι αξιοπιστία. Αντοχή σε μη αναμενόμενες καταστάσεις και το MTBF που ανέφερε παραπάνω και ο φίλος.

    @mike για τη χρήση που το θές πάρε το φθηνότερο.

    Συγνώμη για το μεγάλο σχόλιο.

  • *Διόρθωση: Επίσης το MTBF που λανθασμένα μετράται έτσι στους SSD όπως ανέφερε ο φίλος πιο πάνω, είναι τραγικά χαμηλο.

  • Χρησιμοποιώ Ssd για το λειτουργικό σε 5 υπολογιστές. Αρχεία από
    Ssd δεν έχω χάσει ποτέ εδώ και 4 χρόνια. Ούτε και μου χτύπησε κανένας. Αντίθετα σε αυτά τα 4 χρόνια μου χτύπησαν 2 hdd. Δεν ξέρω λοιπόν τι λένε οι δήθεν ειδικοί αλλά στην πράξη σας βεβαιώνω εξ ιδίας πείρας ότι οι Ssd είναι ποιο αξιόπιστοι.

  • Αν το πάμε έτσι και μένα δε μου έχει χτυπήσει ποτέ σκληρός τα τελευταία 15 χρόνια, εκτός από ένα seagate που ήρθε χαλασμένος και τον αντικατέστησαν και άλλος ένας seagate εξωτερικός που μου τον πέθαναν οι φίλοι μου (δουλεύει ακόμα παρά τα περιστασιακα χτυπηματα αλλά με χαμηλότερες ταχύτητες). Δε πιστεύω ότι υπάρχει περίπτωση SSD να άντεχε τέτοια κατομεταχείρηση. SSD πέρσυ πήρα πρώτη φορά και η εμπειρία μου μέχρι στιγμής είναι πολύ καλή. Του αδερφού μου όμως που τον πήρε το καλοκαίρι έχει αρχίσει ήδη να ρίχνει την ταχύτητα.
    Δεν την έχω πατήσει, και δε το έυχομαι σε κανένα, αλλά οι SSD έχουν και άλλα μειονεκτήματα πέραν της τιμής.

    https://www.storage-switzerland.com/Articles/Entries/2013/4/10_Power_Failure_and_Flash_Storage.html

  • Μολις αφαιρεσα και τον τελευταιο hdd και αφησα μονο SSDs σε raid-0 .
    Το pc πεταει. Αξιοπιστια μηδεν, ομως το νυχτερινο backup ειναι υπεραρκετο.
    Ειμαι επαγγελματιας και ξοδεψα μια περιουσια σε μεγαλους SSD EVO 512 &1TB τελικα ομως απεδειχθη πως το read/write ηταν το βασικοτερο bottleneck στο workflow μου.
    Η θεση των hdd ειναι πια μες στην μπακαπιέρα

  • GfK +1 Ευτχώς τώρα πέφτουν συνεχώς οι τιμές των SSD και αυτή την στιγμή μπορείτε να αγοράσετε από το skroutz, 500GB SSD με 240 Ευρώ (για laptop) ! η ταχύτητα είναι σχεδόν τετραπλάσια εν σχέση με ένα HDD στα 5400 rpm, άν και ο SSD δεν υπολογίζεται με ταχύτητες rpm μιάς και δεν έχει περιστρεφόμενο σκληρό δίσκο, όμως εάν τον υπολογίζαμε με ταχύτητες rpm είναι περίπου 18.000-20.000 rpm !!!

    Φίλε edd φυσικά μετράει και η αξιοπιστία της κατασκευάστριας εταιρίας των SSD. Εάν δεν είναι "καλή" εταιρία κατασκευών SSD ή να προκείψει προβλημάτικο μοντέλο ή παρτιδα SSD λογικά κάποια στιγμή μπορεί να "κρεμάσει" ή ο μη γένοιτο να χαλάσει, όπως ξέρεις αυτό μπορεί να συμβεί με οποιοδήποτε μηχάνημα ή συσκευή, ακόμη και από "επώνυμη' εταιρία να είναι.

    Για το πρόβλημα που λες ότι έχει ο αδερφός σου, που λες ότι ρίχνει την ταχύτητα, μήπως αντί ο SSD να φταίει το λειτουργικό σύστημα που έχει και έχει αρχίσει να κρεμάει (μπορεί να συμβεί το "ρίξιμο" της ταχύτητας ακόμα και ας έχεις κάνει defragment κ.α. παρόλο που ο SSD όσοι δεν το ξέρουν, δεν έχει ανάγκη από defragment !!!, μιάς και δεν αποτελείται από μηχανικά μέρη!.) και εν τέλει να φταίει το λειτουργικό σύστημα, όπως πολλές φορές έχει συμβεί με windows 7 home premium κ.α. που μετά τον 1 χρόνο αρχίζουν τα προβλήματα και αργεί χαρακτηριστικά ο υπολογιστής ! Αν αλλάξει σε windows 8.1 μπορεί εκτός ότι σίγουρα θα είναι πιο γρήγορος ο υπολογιστής του, μπορεί να είναι σίγουρος εάν φταίει και ο SSD του.

  • @edd δηλαδη μου προτινεις να παρω laptop με HDD; και απο επεξεργαστη i3 ή i5; για i7 δεν συζηταω γιατι no money.

  • Όχι, ο SSD φταίει. Μιλάμε για μετρήσεις στο ίδιο μηχάνημα με το ίδιο λειτουργικό πάντα μετά από format(με ίδιες ρυθμίσεις). Έχει πέσει. Φυσιολογικό είναι στους SSD. Απλά έκανε βλακεία και τον πήρε έτοιμο τον υπολογιστή με αποτέλεσμα να του έχουν φορέσει το φθηνότερο Kingston. Με τον Samsung εγώ δεν έχω πρόβλημα ακόμα.
    Έχουν αρχίσει να τους βελτιώνουν αλλά τα στατιστικά 3ετίας αναφέρουν ξεκάθαρα ότι 4 στους 10 SSD γυρνούσαν πίσω. Τραγικό ποσοστό.
    Αν είσαι επαγγελματίας όπως ο @Gfk, να δώσεις λεφτά για SSD γιατί είναι επένδυση. Home user θεωρώ ανούσιο να δώσει 240 ευρώ για SSD, όπως επίσης ανούσιο να πάρει 4TB σκληρό.

  • @mike, προσωπική μου άποψη είναι ότι δε χρειάζεται να δώσεις πολλά λεφτά αφού τον θές για απλά πράγματα. Και να είχες θα σου λεγα να τα κρατήσεις στη τσέπη σου. Στη θέση σου θα έπαιρνα έναν επώνυμο (δλδ όχι turbo-x) στα 400 ευρώ. Βγαίνουν συνέχεια προσφορές με αξιόλογα λάπτοπ. Ένας i3 με 4GB RAM ή παραπάνω θα σε βολέψει πιστεύω.

  • Αγαπητέ @edd μήπως λέω τώρα για να είστε απόλυτα σίγουροι εάν φταίει ο SSD να κάνατε format με clean install ώστε να καθαρίσει παντελώς ο σκληρός δίσκος. Όταν έκανα εγκατάσταση των windows 8 με ίδιες ρυθμίσεις (από τα windows 7) , άρχισε να κρεμάει άγρια και να έχει προβλήματα (δεν είχε καθαρίσει τελείως η προβληματική registry κ.α.!) και τότε ξαναέκανα εγκατάσταση των windows 8 με clean install και όλα φτιάξανε και έτρεχαν κανονικά και γρήγορα τα προγράμματα !
    Πάντως έχεις δίκιο, η Kingston αν και έχει καταφέρει και βγάζει καλές μνήμες ram, φαίνεται βιάστηκε (για να μπει δυναμικά στην αγορά) να βγάλει και σκληρούς δίσκους SSD χωρίς να φαίνεται να έχει κάποια εμπειρία στο θέμα αυτό των κατασκευαστών και να προκύπτουν τεχνικά προβλήματα !
    Πάντως και εγώ έχω πάρει όπως και εσύ 500GB SSD Samsung και ως τώρα που τον έχω περίπου 1 χρόνο ευτυχώς δεν έχω κανένα πρόβλημα και πετάει !
    Βέβαια κάποιος εάν θέλει μπορεί να αγοράσει και πιο οικονομικούς SSD Samsung 250GB κάνει περίπου 130 ευρώ και ο SSD Samsung 120GB κάνει 70 ευρώ από το skroutz !

  • Κοιτα,αν το λαπτοπ αξιζει 1300 και εχει δυο 500άρηδες,(Dell XPS 702X),μπορει ανετα να μπει ενας SSD στη θεση του ενος σκληρου.
    Aπο την αλλη μερια,εχω βαλει εναν 60άρι SSD της OCZ,στο desktop 4ετίας που εχω,και μεχρι στιγμης,δεν εχω κανενα προβλημα.
    Τωρα,σε περιπτωση που αποφασισω να βαλω SSD στο λαπτοπ,θελω να βαλω εναν Samsung 256GB,Pro series.Ειναι καλυτερος απο τους απλους;
    Υποτιθεται οτι δινει 5 χρονια εγγυηση για τους Pro.

  • Μόνο ΠΡΟΣΟΧΗ ! εάν αγοράσετε SSD δίσκο, δεν πρέπει να κάνετε καθόλου defragment. Κάνοντας Defrag στον SSD μειώνουμε σημαντικά τη ζωή του !
    - Ίσως φίλε @edd από αυτό να έπαθε το SSD του αδερφού σου, ρωτησέ τον !

    Και πρέπει και να κλείσουμε το Disk Defragmenter Schedule
    Start Menu > All Programs > Accessories > System Tools > Disk Defragmenter > Επιλέγουμε το Configure schedule > και ξετσεκάρουμε το Run on a Schedule box > επιλέγουμε OK > Close με Χ.

    Και επίσης αν το βάλετε σε XP έστω και SP3 θα απογοητευτείτε, δεν λειτουργεί σωστά λόγο ασυμβατότητας με τον τότε Kernel του λειτουργικού.

  • Όλα αυτά που αναφέρατε τα έχουμε κάνει. Εκτός λειτουργίας η ανασυγκρότηση, το TRIM ενεργοποιημένο και format, όχι refresh ή reinstall (μιλάμε για σταθερό υπολογιστή με σπασμένα win, όχι λάπτοπ). Δεν είναι αισθητή η διαφορά. Έχει πέσει 20 MB read και 10 write, αλλά αφού το σημαντικότερο είναι τα IOPS μικρό το κακό. Μετρημένος με Passmark perfomance test και Crystal disk.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λορένα Σιούτη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.