Sunway TaihuLigh: Ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής του κόσμου είναι κινέζικος

Οι Κινέζοι έχουν τον νέο ισχυρότερο υπερυπολογιστή του κόσμου. Πρόκειται για τον Sunway TaihuLigh και είναι κατασκευασμένος μόνο με εγχώρια τεχνολογία χωρίς να χρησιμοποιεί chips από τις ΗΠΑ. Η είδηση αντικατοπτρίζει την πρόοδο που κάνει η Κίνα στο συγκεκριμένο.

Όμως, πολύ σημαντικό γεγονός είναι και η μειωμένη εξάρτηση των Κινέζων από την τεχνολογία ημιαγωγών των Αμερικάνων.

Ο Sunway TaihuLight παίρνει την πρωτιά από τον επίσης κινέζικο Tianhe-2, ο οποίος κατέχει πλέον τη δεύτερη θέση, και δίνει την τριπλάσια ταχύτητα. Έχει επεξεργαστική ισχύ 93 petaflop, μπορεί να κάνει 93 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο και είναι περίπου πέντε φορές πιο ισχυρός από το ταχύτερο σύστημα που έχουν οι ΗΠΑ και πλέον έχουν την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη.

Ο TaihuLight αποτελείται από 41.000 chips κάθε ένα με 260 πυρήνες επεξεργαστή. Αυτό δίνει συνολικά 10.660.000 πυρήνες ενώ ο υπερυπολογιστής των ΗΠΑ έχει 560.000 πυρήνες. Όσον αφορά στη μνήμη έχει 1.3 petabytes RAM. Τρέχει το λειτουργικό σύστημα Linux και χρησιμοποιείται για ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων, προγνώσεις καιρού κλπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η Κίνα έχει στη λίστα του Top 500 περισσότερους υπερυπολογιστές (167) από τις ΗΠΑ (165), ενώ πριν δέκα χρόνια είχε μόνο 28 και όλα κάτω από τη θέση 30. Στην πρώτη δεκάδα φέτος υπάρχουν 4 αμερικανικοί υπερυπολογιστές, 2 κινεζικοί, 1 ιαπωνικός, 1 ελβετικός, 1 γερμανικός και 1 σαουδαραβικός.

Update: Ο ελληνικός υπερυπολογιστής δεν είναι πλέον στο top 500

china supercomputer, Sunway TaihuLigh: Ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής του κόσμου είναι κινέζικος

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

13 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Giannis

κι ο Ελληναρας σνομπαρει τις “κινεζιες” ….. ο Ελληναρας που τα μονα μεγαλα που παραγει στον τοπο που οι προγονοι του εφτιαξαν τον μηχανισμο των Αντικυθήρων ειναι λαγανες βασιλοπιτες και φραπεδες

Kostas

@ Giannis πρώτα απ όλα,κατηγορείς τον Ελληναρα χωρίς ο ίδιος να αρθρώνεις να τονίζεις και να γράφεις Ελληνικά!
Ο Ελληναρας είναι και θα είναι ελεύθερος και μια τρανή απόδειξη είναι ότι μπορείς να γράφεις αυτά που γράφεις , αντιθέτως ένα σχόλιο σαν το δικό σου από έναν Κινέζο που τόσο ζηλεύεις θα τον στείλει φυλακή.
Η μισή Κίνα ασφυκτιά από την μόλυνση για να παράγει αυτό που τόσο ζηλεύεις.
Δοκίμασε την παιδεία από την ζήλια και τη χλεύη …γιατί ο πρόγονος σου πρόσφερε στο Κόσμο ολόκληρο και όχι σε ένα απίθανο κόμμα που δεν σέβεται στο ελάχιστο την ανθρώπινη ζωή.
Ο Έλληνας παράγει ελευθερία , εκμεταλλεύσου την και γίνε καλύτερος ο ίδιος από το να ζηλεύεις Είλωτες.

kountsis

Η μεγάλη ερώτηση είναι αν μπορεί να παίξει minecraft και crysis 3!

Αλέξανδρος

Η μεγάλη ερώτηση φίλε @kountsis δεν είναι αυτή, αντιθέτως, το θέμα είναι τι να τους κάνει τόσους πυρήνες αφού όλα τα προγράμματα είναι φτιαγμένα για μονό-διπύρηνους επεξεργαστές ( χαχαχαχαχαχααααααααά ). Πρέπει να τους κάνει μάθημα η ……………………………………………………… Apple!!!!!
Αχ. αυτοί οι κινέζοι ακόμη να μάθουν.

kountsis

@Αλέξανδρος όντος βασικά σωστό και αυτο!

giannis

Ο Ελληνάρας Κωστα ΔΕΝ ειναι ελεύθερος. Είναι ασύδοτος.
Δεν ζηλεύω ούτε τον Κινέζο, ούτε το πολιτικό σύστημα της Κίνας κι αν αυτό κατάλαβες τοτε κάτι ισως να μην εξέφρασα καλά. Αν είσαι τακτικός σε αυτόν τον ιστότοπο τότε θα χεις διαβάσει πολλά σχόλια Ελληναραδων περι “κινεζιάς”.
Το σχόλιο μου λοιπόν δεν είναι σχόλιο θαυμασμού. Στηλιτεύει τον Ελληνάρα που παρέλαβε από τους Ελληνες του 21 και του 40 μια Πατρίδα Περήφανη και τη σκλάβωσε στο διεθνές κερδοσκοπικό κεφάλαιο δανειζόμενος οχι για να φτιάξει σύγχρονους Παρθενώνες και Ακαδημίες αλλά για να ανοίγει μπουζούκια, καφετέριες και μπουγατσατζιδικα ωστε να κριτικάρει λικνιζόμενος και μπουκωμένος επιτεύγματα άλλων.
Ευφυής διαχείριση της Ελευθερίας που επικαλείσαι!
Την οποία και όποια Ελευθερία δεν την οφείλω στο σύγχρονο Ελληνάρα των τελευταίων 50 ετών. Σε αυτόν χρωστάω την περιστολή της.

Darth

και η ερώτηση είναι πόσα βγάζει στο antuntu? 😀 :p

όσο για των μηχανισμό των Αντικυθήρων είναι ένας πολύπλοκος μηχανισμός που έχουν βγάλει ελληνες (ένας λαός που πλέον δεν υπάρχει) και στον ίδιο γεωγραφικό χώρο τώρα ζει ένας καινούργιος λαός που λέγετε Νεοέλληνες, είναι ένας λαός περιπου 50 max χρονών και το μόνο που έχει εφευρεσει είναι frappe – χαλαρά – και την εννια της λαμογιας

Solon

Να σημειώσουμε επίσης ότι ο λόγος που χρησιμοποίησε η Κίνα δικούς της επεξεργαστές είναι το εμπάργκο που της επέβαλαν οι ΗΠΑ σε τσιπς προχωρημένης τεχνολογίας πριν 2-3 χρόνια.
Όταν είχα γράψει τότε εδώ σε κάποιο σχόλιο ότι όλη η αγορά των τσιπς ελέγχεται από τις ΗΠΑ και ότι είναι δυνατός ο εντοπισμός κάθε μικροτσίπ που παράγεται σε επίπεδο νανομέτρων σε όλο τον κόσμο, βγήκαν κάτι αφελείς εδώ και λέγανε ότι σήμερα στην ελεύθερη αγορά δεν είναι δυνατόν να επιβάλεις εμπάργκο και η Κίνα θα προμηθευτεί τους επεξεργαστές που θέλει από τρίτες χώρες και άλλες τέτοιες ανοησίες. Όπως φαίνεται η Κίνα, ολόκληρη υπερδύναμη, δεν κατάφερε να κάνει κάτι τέτοιο και το εμπάργκο την ανάγκασε να σχεδιάσει δικά της τσιπ.
Αυτό το σημειώνω για να μην έχετε ψευδαισθήσεις σχετικά με τον έλεγχο των εταιριών που υπάρχει στην βιομηχανία ημιαγωγών.

Ανακιν

Κινεζια είναι ξαιναι αυτός ο super duper υπερυπολογιστης μόνο λόγια είναι οι Κινέζοι

Kostas

darth +1

Bloodmaster

@Darth
Απο οτι καταλαβα απο την φωτογραφία μιλαμε για μεγαααλο τερας! Απορω τι να την κανουν τετοια επεξεργαστικη ισχύ απο την στιγμη που τα προγράμματα δεν ειναι φτιαγμενα για 1 εκατομμύριο πυρήνες. Παντως και παλι αξιοθαυμαστο επιτευγμα. Ο κλασικος Ελληναρας να τα βλεπει αυτα. Με τον φραπε,τσιγαρο κλπ!

Bloodmaster

Κατι ξεχασα στο παραπανω σχολιο
@Darth εγραψες

Darth

@Bloodmaster για πολλά μπορεί να πάει από διαστημικές έρευνες μεχρι έρευνες στην υγεία μαθηματικά και ακομι και ανάπτυξη όπλον

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers Samsung

Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC): Νέο gaming monitor με προηγμένη τεχνολογία AI upscaling

Η Samsung Odyssey OLED G9 διαθέτει λεπτεπίλεπτο σχεδιασμό που περιλαμβάνει ένα κομψό, μεταλλικό πλαίσιο. Στο πίσω μέρος της οθόνης κρύβεται το δημοφιλές CoreSync και Core Lighting+.

Computers featured

Προτάσεις για να χτίσετε ένα οικονομικό gaming PC

Για να χτίσεις ένα οικονομικό gaming PC, θα πρέπει να επιλέξεις τα σωστά εξαρτήματα (hardware) σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό σου (budget).

Computers Qualcomm Qualcomm Snapdragon

H Qualcomm έτοιμη να ανακοινώσει τον νέο Snapdragon

Η Qualcomm ανακοίνωσε επίσημα την κυκλοφορία του νέου chipset Snapdragon με μια ανάρτησή της στη δημοφιλή κινεζική social media πλατφόρμα Weibo.

Computers Intel Microsoft

Τα Windows 12 μόλις εμφανίστηκαν σε έγγραφα Intel που διέρρευσαν

Tα Windows 11 δεν έχουν κυκλοφορήσει εδώ και πολύ καιρό ωστόσο φαίνεται πως η Microsoft ετοιμάζει ήδη το επόμενο βήμα της.