Tech how-to, Μην ξεχνάτε το απαραίτητο backup στο PC σας

Σκληροί δίσκοι που αρχίζουν να ζορίζονται, υιοί, δούρειοι ίπποι και σκουλήκια. Όλα αυτά δρουν εναντίον των πολύτιμων δεδομένων του PC σας. Η ερώτηση είναι απλή: πότε είναι η τελευταία φορά που «έχετε κάνει backup;». Αλήθεια πόσο αξίζουν τα δεδομένα σας; και δεν αναφερόμαστε στα στοιχεία των πελατών ή των προμηθευτών.

Θεωρούμε ότι σε επαγγελματικά περιβάλλοντα η ασφάλεια των δεδομένων είναι κάτι που ήδη (πρέπει να) αποτελεί προτεραιότητα γιατί διασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχιση των δραστηριοτήτων της εταιρείας όταν υπάρχουν αστοχίες, ατυχήματα και οποιασδήποτε φύσης προβλήματα.

Κάθε Δευτέρα Tech How-to στο Techblog!
————————————————————————————————————————————

Αναφερόμαστε στο, όχι και τόσο ταπεινό, PC του σπιτιού. Ναι, αυτό που περιέχει την συλλογή των φωτογραφιών, της μουσικής και των βίντεο της ψηφιακής σας ζωής. Για να παραφράσουμε την γνωστή διαφήμιση, τα δεδομένα αυτά είναι ανεκτίμητα. Όπως όμως καλά γνωρίζετε, οι συλλογές κατοικοεδρεύουν σε σκληρούς δίσκους. Οι σκληροί δίσκοι με μαθηματική ακρίβεια χαλάνε και οι υπολογιστές κολλάνε υιούς που καταστρέφουν ότι βρουν στο διάβα τους. Ποιο είναι λοιπόν το πλάνο προστασίας σας; Σε συζητήσεις συναντάμε αρκετά συχνά το φαινόμενο να μην υπάρχει στρατηγική αντιγράφων ασφαλείας πέρα από το «έχω ένα στικάκι κάπου» όπου «πήρα ένα backup τον περασμένο μήνα» εννοώντας φυσικά πέντε βασικά αρχεία το τελευταίο εξάμηνο. Καταλαβαίνουμε απόλυτα το ότι ο μέσος χρήστης υπολογιστή καλείται να γνωρίζει πολλά περισσότερα για το μηχάνημα του από όσα θα ήθελε. Γιαυτό και η προσέγγιση της Apple γνωρίζει τέτοια επιτυχία. Τα Windows μέχρι πρόσφατα δεν βοηθούσαν στην ακύρωση αυτής της ανάγκης, και χαρακτηριστικό παράδειγμα το Windows Backup. Όμως τα σύγχρονα PC με τα Windows 7 διαθέτουν ένα πολύ βελτιωμένο μηχανισμό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Όχι δεν είναι τέλειος και ναι, παρουσιάζει θέματα. Από την άλλη μεριά, ο βαθμός αυτοματοποίησης σε συνδυασμό με το ότι είναι ενσωματωμένος στο λειτουργικό σύστημα και φυσικά την λογική του «κάτι είναι καλύτερο από το τίποτα» τον κάνει απαραίτητο.

Αν δεν έχετε λοιπόν ποτέ δημιουργήσει αντίγραφο ασφαλείας ή μέχρι σήμερα περιοριζόσασταν στην απλή αντιγραφή αρχείων σε στικάκια, βρείτε ένα εξωτερικό σκληρό δίσκο με αρκετό ελεύθερο χώρο και συνδέστε τον στον υπολογιστή σας. Ακόμα καλύτερα αφιερώστε ένα εξωτερικό σκληρό δίσκο για αντίγραφα ασφαλείας, έτσι ώστε να μην τον έχετε συνέχεια συνδεδεμένο. Πηγαίνετε στο Συντήρηση – Αντίγραφα ασφαλείας και επαναφορά (Maintenance – Backup and Restore). Την πρώτη φορά που ξεκινάει το πρόγραμμα σας προτείνει να δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας των προεπιλεγμένων καταλόγων και ένα είδωλο του συστήματος. Επειδή οι πιθανότητες είναι ότι τα δεδομένα σας δεν περιορίζονται στους προεπιλεγμένους καταλόγους επιλέξτε να έχετε την δυνατότητα να επιλέξτε εσείς τους καταλόγους. Στο θέμα της συχνότητας και της αυτόματης εκτέλεσης του προγράμματος αντιγράφων ασφαλείας εσείς αποφασίζετε. Δεν πειράζει να μην επιλέξετε την εκτέλεση βάσει χρονοδιαγράμματος αρκεί να θυμάστε που και που να τρέχετε το πρόγραμμα. Την πρώτη φορά που θα τρέξει το πρόγραμμα θα «αργήσει» αλλά τις επόμενες θα είναι σημαντικά γρηγορότερο γιατί θα μεταφέρει μόνο τις αλλαγές από το προηγούμενο αντίγραφο ασφαλείας. Ένα ακόμα βήμα που χρειάζεται να το κάνετε μόνο μία φορά είναι η Δημιουργία δίσκου επιδιόρθωσης συστήματος. Δυστυχώς εδώ υποστηρίζεται μόνο CD ή DVD αλλά αυτό αναμένεται να αλλάξει με τα Windows 8.

Αυτό είναι όλο. Αν δεν κάνετε τίποτα άλλο, αν δεν έχετε σπιτικό server ή NAS, ακολουθήστε τουλάχιστον την ενσωματωμένη διαδικασία των Windows 7.

————————————————————————————————————————————

Ο Βαγγέλης Βασιλόπουλος είναι Ηλεκτρονικός Μηχανικός, MSc, με εξειδίκευση στις Τηλεπικοινωνίες. Ασχολείται ενεργά με την τεχνολογία σαν μηχανικός πάνω από είκοσι χρόνια γράφοντας συμβουλευτικά άρθρα και δοκιμάζοντας μηχανήματα. Μπορείτε να τον βρείτε στο www.digitalliving.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
yannidakis

“βράβευση τσι μέρας” για την Δευτέρα σύμφωνα με την ομώνυμη ενότητα του yannidakis, η παρούσα καταχώρηση του ιστολογίου.
Καληνωρίσματα :[

Nipenthis

Μου βγήκαν λίγο τα μάτια από τους “υιούς” στην πρώτη παράγραφο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers Apple iMac

Νέος iMac 2021: Αθόρυβο σερφάρισμα στο web με μόλις 7db

Σκεφτείτε ότι ένα φύλλο που πέφτει και ακουμπάει στο έδαφος παράγει 10 decibel και ένα ψίθυρος παράγει 30 decibel.

Computers Apple iMac iPad Pro

To Spring Event της Apple φέρνει το ουράνιο τόξο στα iMac

H ανοιξιάτικη διάθεση ήταν έκδηλη στο Spring Event της Apple, όπου είδαμε το χρώμα να μπαίνει στη ζωή των iMac.

Computers NVIDIA

H NVIDIA εμφανίζεται απαισιόδοξη για την κρίση των chipsets

H NVIDIA ενημερώνει ότι οι ελλείψεις στην τεχνολογική αγορά θα συνεχιστούν με την ίδια να μην μπορεί να καλύψει τη ζήτηση.

Computers IDC

H αγορά των PC γνωρίζει τη μεγαλύτερη άνθησή της εδώ και 20 χρόνια

Τα PC επανέρχονται και μάλιστα πολύ δυναμικά, αφού η ανάπτυξή τους είναι η πιο δυναμική που έχει δει ο κλάδος εδώ και 20 χρόνια.