Computers

Έξυπνοι τρόποι για να κάνετε το Windows PC σας πιο γρήγορο

Όλοι θέλουμε το PC μας να είναι γρήγορο όπως όταν το αγοράσαμε. Ακόμη όμως και τα πιο γρήγορα υπολογιστικά συστήματα με το πέρασμα του χρόνου γίνονται πιο αργά. Ευτυχώς, υπάρχουν κάποιες λύσεις για να ανακτήσουμε τη χαμένη τους ταχύτητα.

Καλό θα ήταν να ακολουθήσετε τα βήματα όπως παρατίθενται, δηλαδή ξεκινώντας από τις διαδικασίες οι οποίες δεν είναι τόσο παρεμβατικές και προχωρώντας στις πιο «δραστικές».

Με την πάροδο του χρόνου, καθώς κατεβάζετε αρχεία, περιηγείστε στο διαδίκτυο, προσθαφαιρείτε προγράμματα, αφήνετε ανοιχτές εφαρμογές ο υπολογιστής σας, συλλέγει σιγά σιγά «σκουπίδια», κάτι που προκαλεί προβλήματα στο παρασκήνιο οδηγώντας σε πιο αργές επιδόσεις.

Τα κατακερματισμένα αρχεία, η συσσώρευση προσφάτων αρχείων του browser, μια γεμάτη επιφάνεια εργασίας κι ένας σχεδόν γεμάτος σκληρός δίσκος αποτελούν βασικούς ενόχους για την αργοπορία του PC σας. Βέβαια, πρώτα απ’όλα σιγουρευτείτε ότι δεν καθυστερείτε επειδή το ίντερνετ είναι αργό.

Καθαρίστε ανεπιθύμητα αρχεία και προγράμματα
Δεν υπάρχει λόγος να κρατάτε προγράμματα που χρησιμοποιήσατε μια φορά. Ακόμη όμως κι αν τα σβήσατε, αυτά μπορεί να έχουν κρατήσει κάποιες εγγραφές στη registry του PC σας. Χρησιμοποιείστε κάποιο πρόγραμμα όπως το Windows Registry ή το CCleaner για να καθαρίσετε τη μνήμη σας και τα πρόσφατα αρχεία του browser σας.

Μπορεί να μην έχετει κάνει τον συσχετισμό, αλλά μια επιφάνεια εργασίας η οποία είναι γεμάτη αρχεία μπορεί να ευθύνεται για την αργοπορία του υπολογιστή σας. Αυτό συμβαίνει καθώς κάθε φορά που κάνει ανανέωση το desktop, o Windows Explorer αναγκάζεται να τα φορτώσει πάλι, ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτούς τους πόρους αλλού.

Φυσικά, προγράμματα που δεν χρειάζεστε θα πρέπει να σβηστούν καθώς μπορεί να ξεκινάνε αυτόματα με την έναρξη των Windows και να τρέχουν στο παρασκήνιο συνεχώς.

Ακόμη, σκεφτείτε να μεταφέρετε τα αρχεία σας, όπως παλιές φωτογραφίες ή ταινίες σε έναν εξωτερικό δίσκο

Ανασυγκροτήστε τον σκληρό σας δίσκο
Η ανασυγκρότηση των σκληρών δίσκων είναι μία από τις πιο κλασσικές «τεχνικές» που χρησιμοποιούνται όταν ο υπολογιστής αργοπορεί. Ένας κατακερματισμένος δίσκος έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κενών σημείων, κάτι που σημαίνει ότι ο καταβάλλεται περισσότερη προσπάθεια για να τα προσπελάσει, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί τους φάκελους και τα αρχεία να ανοίγουν αργά. Τα Windows έρχονται με ενσωματωμένο εργαλείο ανασυγκρότησης δίσκου.

Αφαιρέστε κακόβουλο λογισμικό
Πολλές φορές, όταν ο υπολογιστής γίνεται αργότερος στα καλά καθούμενα, το κακόβουλο λογισμικό είναι ο νούμερο 1 ύποπτος.

Το κακόβουλο λογισμικό όχι μόνο μπορεί να εγκαταστήσει λογισμικό που μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα σας, αλλά ενδέχεται να κάνει και τον υπολογιστή σας πιο αργό.

Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να πραγματοποιείτε τακτική σάρωση και εκκαθάριση του υπολογιστή σας.

Επιδιορθώστε σφάλματα του συστήματος
Πολλές φορές η προσθαφαίρεση προγραμμάτων, η επανεκκίνηση του υπολογιστή στη διάρκεια μιας αναβάθμισης ή το ξαφνικό κλείσιμο του υπολογιστή μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα ένα σφάλμα στα αρχεία του συστήματος του υπολογιστή.

Αυτό μεταξύ άλλων -εκτός του ότι μπορεί καν να μην φορτώνουν τα Windows- μπορεί να κάνει και πιο αργό τον υπολογιστή σας.
Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να ανοίξετε τη γραμμή εντολών και να δώσετε την εντολή sfc /scannow.

Μην κλείσετε το παράθυρο μέχρι να ολοκληρωθεί η επαλήθευση.

Απενεργοποιήστε τα Visual Effects
Τα Windows παρέχουν αρκετές επιλογές για οπτικά εφέ, όπως μενού που ξεθωριάζουν, κινούμενα παράθυρα κλπ. Αυτά όλα είναι πολύ όμορφα, αλλά αν δεν έχετε αρκετή μνήμη καλύτερα να τα απενεργοποιήσετε.

Αναβαθμίστε το hardware σας
Είναι αυτονόητο ότι αν ο υπολογιστής σας είναι αργός είναι πολύ πιθανό πλέον το hardware σας να χρειάζεται αναβάθμιση. Μπορεί όταν πήρατε τον υπολογιστή σας να “πέταγε” αλλά τα προγράμματα γίνονται πιο απαιτητικά, κάτι που σημαίνει ότι πλέον ο υπολογιστής σας μπορεί να μην ανταποκρίνεται στις νέες απαιτήσεις.

Αν για παράδειγμα δεν μπορείτε να βλέπετε καλά ταινίες HD, ίσως η RAM σας δεν επαρκεί, ή ίσως χρειάζεστε άλλη κάρτα γραφικών.

Ελέγξτε το hardware και τις προδιαγραφές του υπολογιστή σας αν δεν τις θυμάστε ή αν δεν τις γνωρίζετε και δείτε τι θα μπορούσατε να αναβαθμίσετε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ουκ ολίγες φορές, κάποιο μέρος μπορεί να μην λειτουργεί επειδή δεν είναι καλά καθαρισμένο. Για παράδειγμα, πολλές φορές κολλάνε τα πλήκτρα επειδή δεν είναι αρκετά καθαρά ή αν ο ανεμιστήρας έχει σκόνη μπορεί να αρχίσει να υπολειτουργεί. Έτσι, πριν αποφασίσετε να αντικαταστήσετε μέρη του hardware σας, κάντε ένα μικρό καθάρισμα.

Αποθηκεύεστε εκ νέου τα Windows
Προφανώς η αποθήκευση εκ νέου των Windows αποτελεί την πιο δραστική λύση και θα πρέπει να είναι η τελευταία λύση στην οποία θα πρέπει να καταφύγετε. Πριν κάνετε το λεγόμενο format, σιγουρευτείτε ότι δημιουργήσατε back up των αρχείων σας.

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 17 Οκτωβρίου 2017 21:36

Σχόλια

  • Laptop άδειο. Επιφάνεια εργασίας μόνο το garbage bin. Intel Core Duo 2, 4 Gb ram, σκληρός σχεδόν άδειος, ελάχιστα αρχεία. Πάντοτε με τους τελευταίους drivers, κανένα πρόγραμμα περίεργο. Με Windows 10 σέρνεται. Έχει φάει τα ψωμιά του. Του κάθησαν βαριά όλα τα τελευταία Windows.

  • @Makis sony vaio με τα ιδια χαρακτηριστικα του 2009, με γεμισμενο μεχρι την μεση σκληρο! Ρολαρει σαν καινουριο και περασμενα win10 απο την ημερα διάθεσής τους!

  • "Ανασυγκροτήστε τον σκληρό σας δίσκο". Αυτό είναι λάθος. Στους SSD που έχουν πλέον οι περισσότεροι, όχι μόνο δεν χρειάζεται αλλά επιβαρύνει σημαντικά το δίσκο μειώνοντας τη διάρκεια ζωής του. Τα καλά προγράμματα συντήρησης μάλιστα βγάζουν προειδοποίηση και αρνούνται να κάνουν ανασυγκρότηση.
    "Απενεργοποιήστε τα Visual Effects". Κι αυτό μάλλον ανήκει στην εποχή του metro των vista...

  • Πλέον τα Windows είναι αρκετά ελαφριά ειδικά από τα 8 και μετά.... όποτε πλέον με το σημερινό hardware έναν στοιχειώδη επεξεργαστή και RAM 4 ... ο υπολογιστής δεν έχει καμία ανάγκη. ισως το μόνο που συμφωνώ είναι ένα cclenaer είναι υπεραρκετό για χρήση μια στο τόσο!
    Αν αργεί το πιθανότερο είναι να προβληθεί από κάτι ή μπορεί να χρησιμοποιεί κάποιος προγράμματα δυνατά ή παιχνίδια δυνατά από τις δυνατότητες του. Για το μέσο χρήστη δε θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα.
    Προσωπικά έχω και έναν υπολογιστή με Vista ως δεύτερο...και ένα απλό διπύρηνο επεξεργαστή και 3 RAM τόσα χρόνια δεν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα ταχύτητας και φυσικά με πολλή χρήση. Το μόνο που έχει ένα ccleaner με σπάνια χρήση....

  • Τα πιο ελαφριά windows τελικά παραμένουν τα 7άρια (και όχι τα 10άρια που όλο γρατσουνάει ο δίσκος με τις τόσες "αναφορές" μου μαζεύουν, updates κτλ κτλ κτλ) και αν γίνεται 32bit για παλιά μηχανήματα με λίγη μνήμη ακόμα και αν είναι 64bit .

    Μπορεί να κάνουν μερικά δευτερόλεπτα παραπάνω να ανοίξουν ή κλείσουν (σε σχέση με τα 10) αλλά η λειτουργία των 7 είναι πιο απρόσκοπτη ειδικά αν τα updates είναι μόνο τα "βασικά/κύρια" (και όχι κλικ στα πρόσθετα) και ελέγχεις κάθε πότε βάζεις. Σε παλιό hardware η διαφορά υπέρ των 7αριών (που θέλουν λιγότερη μνήμη) είναι εμφανής.

    Όσο για office, προτείνεται το 2010 ή καλύτερα 2007 αν δεν σε ενοχλεί η μη παραμετροποίηση του ribbon. Μετά τα πήρε η κάτω βόλτα με απαράδεκτους χρόνους πρώτου ανοίγματος (εκτός αν έχεις υπερτούμπανο με ssd) που είναι αντιπαραγωγικά με μόνο όφελος μικρές αναβαθμίσεις σε δυνατότητες που μάλλον κανένας δεν χρησιμοποιεί.

  • Σε παλιά λάπτοπ ένας ssd κάνει θαύματα σε συνδυασμό με τέρμα αναβάθμιση την ram... Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα βάζεις μια ελαφριά έκδοση Linux όπως πχ mint xfce που για εμένα είναι η καλύτερη αυτή στιγμή για παλιά μηχανήματα.

  • Καλησπέρα, η εντολή sfc/scannow. δεν γίνεται αποδεκτή από το command prompt και μου ζητάει να δηλώσω πως είμαι o administrator

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λαΐδα Λιμνιάτη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.