Gear

Μπαταρία με σχεδόν απεριόριστους κύκλους φόρτισης, δημιουργήθηκε τυχαία

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine, δημιούργησαν μια μπαταρία, η οποία μπορεί να ζήσει έως και 400 φορές περισσότερο από αυτές που χρησιμοποιούνται σήμερα. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η συγκεκριμένη ανακάλυψη έγινε κατά λάθος.

Οι ερευνητές προσπαθούσαν να ερευνήσουν εναλλακτικές μπαταρίες σε σύγκριση με τις lithium-ion που έχουμε σήμερα και τελικά κατέληξαν όχι μόνο να ανακαλύψουν ένα solid-state design, αλλά μια μπαταρία που καταφέρνει να δώσει 200.000 κύκλους φόρτισης. Δεδομένου ότι στην καλύτερη περίπτωση σήμερα οι μπαταρίες δίνουν έως και 7.000 κύκλους, η εφεύρεση αυτή είναι σαφώς πολύ σημαντική.

Αυτό που έψαχνε η ομάδα των ερευνητών είναι νέοι τρόποι σχεδιασμού μπαταριών, οι οποίοι δεν θα βασίζονται σε υγρό για την διατήρηση της φόρτισης. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι μπαταρίες λιθίου έχουν τόσους περιορισμούς για την μεταφορά και την αποθήκευσή τους λόγω του ότι το υγρό περιεχόμενο τις κάνει ευαίσθητες στη θερμοκρασία και εύφλεκτες.

Αντί για υγρό, η ομάδα χρησιμοποίησε ένα τζελ ηλεκτρολύτη και το συνδύασε με χρυσά νανοσύρματα (αντί του λιθίου) για την αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών που κράτησαν 3 μήνες και ύστερα από 200.000 κύκλους φόρτισης, οι ερευνητές δεν είδαν καμία μείωση στην ικανότητα φόρτισης ή κάποια ζημιά στο εσωτερικό της μπαταρίας.

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 5 Μαΐου 2016 17:30

Σχόλια

  • Αντε τωρα να βρεις τα αποθεματα χρυσουν για δεκακις τρισεκατομμυρια "συρματα" χρυσου που θα χρειαζονται. Δεδομενης της τεραστιας ζωης αν αυτες ποτέ φτασουν στα καταστηματα θα στοιχιζουν μια περιουσια καθως θα πρεπει με καποιον τροπο να κανει και αποσβεση ο κατασκευαστης. Αν μια κανονικη μπαταρια κινητου αρχιζει να μειωνεται στον 1 χρονο αυτες θα αρχιζουν στα 30 χρονια (!) καθως ειναι 30 φορες παραπανω κυκλοι.

  • ... Και εντελώς τυχαία θα ξεχαστεί πάλι. Κάτι τέτοιες λύσεις, αν και είναι το μέλλον, δεν συμφέρουν κανένα έμπορο - κατασκευαστή.

  • Για τα κινητά δεν έχει και τόσο νόημα. Οι περισσότεροι στα 2-3 χρόνια αλλάζουν κινητό. Σημασία έχει η μεγάλη χωρητικότητα σε όσο γίνεται μικρότερο μέγεθος και η ταχύτητα φόρτισης.

  • Μην βλέπετε μόνο άμεσα καταναλωτικές εφαρμογές, μην ξεχνάμε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ακόμα πιο πέρα τις διαστημικές αποστολές που εκεί δεν είναι «πήγα στο περίπτερο και άλλαξα μπαταρία»

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λορένα Σιούτη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.