Δυο φοιτητές από την Κρήτη κατασκεύασαν αναπνευστήρα χρησιμοποιώντας εκτυπωτή 3D

, Δυο φοιτητές από την Κρήτη κατασκεύασαν αναπνευστήρα χρησιμοποιώντας εκτυπωτή 3D

Δύο φοιτητές εν μέσω πανδημίας λόγω του κορονοϊού παρατήρησαν την έλλειψη υγειονομικού υλικού και μηχανικών αναπνευστήρων και σκέφτηκαν να δημιουργήσουν κάτι που να είναι φορητό και να εκτυπώνεται πλήρως σε έναν 3D εκτυπωτή. Οι δύο φοιτητές φοιτούν στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, της Σχολής Μηχανικών, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Πρόκειται για τους Σωτήρη Καλαϊτζακη που εξασκεί την πρακτική του στο τμήμα Pομποτικής – Μηχατρονικής με επικεφαλή τον Δρ. Φασούλα Ι. και Δρ. Καββουσάνο Μ. και Γιώργο Πατού στο τμήμα Mηχανολογίας Aκρίβειας Eμβιομηχανικής και Aντιστροφής Mηχανικής με επικεφαλής τον Δρ. Βιδακης Ν και Δρ. Πετουσης Μ.

Πρόκειται για την πρώτη έκδοση ενός πλήρους εκτυπώσιμου μηχανικού ιατρικού αναπνευστήρα που σχεδίσαν και κατασκεύσαν σε διάστημα μέσα σε μια εβδομάδα σε 3D εκτυπωτή. Ήδη έχει πραγματοποιηθεί η δοκιμή του πρωτότυπου σε συνεχή λειτουργία για 48 ώρες ώστε να διασφαλιστεί μια ομαλή και σταθερή λειτουργία. Ο στόχος είναι να δοθεί βοήθεια στα νοσοκομεία, καθώς υπάρχει σοβαρή έλλειψη διαθέσιμων ιατρικών αναπνευστήρων λόγω της τρέχουσας κρίσης του κορονοϊού Covid-19.

Οι δύο φοιτητές στοχεύουν στη δημιουργία ενός μεγάλου στόλου φορητών και φθηνών μηχανημάτων αναπνοής που μπορούν εύκολα να εκτυπωθούν και να χρησιμοποιηθούν. Από τις δαγκάνες, το AMBU airbag εώς και τις βαλβίδες, όλα τα μέρη μπορούν να εκτυπωθούν από 3D εκτυπωτή που χρησιμοποιεί βιο-συμβατά θερμοπλαστικά PLA (πολυγαλακτικό οξύ) και TPU (θερμοπλαστική πολυουρεθάνη), χωρίς τη βοήθεια πρόσθετων στηριγμάτων. Δεν χρειάζονται βίδες καθώς τα εξαρτήματα συγκρατούνται στη θέση τους με δεματικά.

Η τρέχουσα έκδοση έχει διαστάσεις 210×180 x220 χλστ. ενώ εμπεριέχεται μια μπαταρία 12V καθιστώντας την συσκευή πλήρως φορητή, ιδανική για μεταφορά ασθενών. Υποστηρίζει ένα AMBU airbag των 2000ml. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τον όγκο του αέρα που δίνεται στον ασθενή καθώς και τις αναπνοές ανά δευτερόλεπτο και τον λόγο εισπνοής προς εκπνοής.

Η επόμενη έκδοση θα περιλαμβάνει την ικανότητα ελέγχου της ροής και της πίεσης, καθώς και της πίεσης και πλάτους αιχμής για εφαρμογή AC και PEEP. Η ομάδα των δυο φοιτητών ενθαρρύνει όλους όσους έχουν εμπειρία στον τομέα της μηχανικής ή του ιατρικού τομέα να συνεισφέρουν σε αυτό το έργο, είτε δίνοντάς feedback είτε με συνεργασία, καθώς αυτό το μηχάνημα θα μπορούσε τελικά στο άμεσο μέλλον να βοηθήσει να σωθούν ζωές.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο και έχουν έρθει σε επαφή με τους επικεφαλής των εργαστηρίων τους και ιατρικές σχολές για την συνέχιση και προώθηση του έργου.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Nothing

Nothing Ear και Nothing Ear (a): Επίσημα τα ακουστικά – Με καλύτερη μπαταρία και ANC

Η Nothing κυκλοφόρησε την τρίτη γενιά ακουστικών της τα Nothing Ear και Ear (a) και φαίνονται πολύ καλές προσφορές.

Gear OnePlus

OnePlus Pad Go: Έρχεται στην Ευρώπη στις 23 Απριλίου

Το OnePlus Pad Go, το προσιτό tablet που κυκλοφόρησε σε ορισμένες αγορές τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, έρχεται τώρα στην Ευρώπη.

Gear Apple

Apple Vision Pro: Μπορεί να εξελιχθεί σε βοηθό υγείας

H Αpple θέλει να φέρει τεχνολογία που θα παρακολουθεί και θα αναλύει βιομετρικά δεδομένα και θα προσφέρει εξατομικευμένη καθοδήγηση.

Gear featured PlayStation 5 Sony

Sony PlayStation 5 Pro: Με ισχυρότερη GPU και ταχύτερη CPU

Νέο δημοσίευμα έρχεται να επιβεβαιώσει αναφορά από τον περασμένο μήνα που ήθελε να έρχεται στην αγορά ένα PlayStation 5 Pro.