Δυο φοιτητές από την Κρήτη κατασκεύασαν αναπνευστήρα χρησιμοποιώντας εκτυπωτή 3D

, Δυο φοιτητές από την Κρήτη κατασκεύασαν αναπνευστήρα χρησιμοποιώντας εκτυπωτή 3D

Δύο φοιτητές εν μέσω πανδημίας λόγω του κορονοϊού παρατήρησαν την έλλειψη υγειονομικού υλικού και μηχανικών αναπνευστήρων και σκέφτηκαν να δημιουργήσουν κάτι που να είναι φορητό και να εκτυπώνεται πλήρως σε έναν 3D εκτυπωτή. Οι δύο φοιτητές φοιτούν στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, της Σχολής Μηχανικών, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Πρόκειται για τους Σωτήρη Καλαϊτζακη που εξασκεί την πρακτική του στο τμήμα Pομποτικής – Μηχατρονικής με επικεφαλή τον Δρ. Φασούλα Ι. και Δρ. Καββουσάνο Μ. και Γιώργο Πατού στο τμήμα Mηχανολογίας Aκρίβειας Eμβιομηχανικής και Aντιστροφής Mηχανικής με επικεφαλής τον Δρ. Βιδακης Ν και Δρ. Πετουσης Μ.

Πρόκειται για την πρώτη έκδοση ενός πλήρους εκτυπώσιμου μηχανικού ιατρικού αναπνευστήρα που σχεδίσαν και κατασκεύσαν σε διάστημα μέσα σε μια εβδομάδα σε 3D εκτυπωτή. Ήδη έχει πραγματοποιηθεί η δοκιμή του πρωτότυπου σε συνεχή λειτουργία για 48 ώρες ώστε να διασφαλιστεί μια ομαλή και σταθερή λειτουργία. Ο στόχος είναι να δοθεί βοήθεια στα νοσοκομεία, καθώς υπάρχει σοβαρή έλλειψη διαθέσιμων ιατρικών αναπνευστήρων λόγω της τρέχουσας κρίσης του κορονοϊού Covid-19.

Οι δύο φοιτητές στοχεύουν στη δημιουργία ενός μεγάλου στόλου φορητών και φθηνών μηχανημάτων αναπνοής που μπορούν εύκολα να εκτυπωθούν και να χρησιμοποιηθούν. Από τις δαγκάνες, το AMBU airbag εώς και τις βαλβίδες, όλα τα μέρη μπορούν να εκτυπωθούν από 3D εκτυπωτή που χρησιμοποιεί βιο-συμβατά θερμοπλαστικά PLA (πολυγαλακτικό οξύ) και TPU (θερμοπλαστική πολυουρεθάνη), χωρίς τη βοήθεια πρόσθετων στηριγμάτων. Δεν χρειάζονται βίδες καθώς τα εξαρτήματα συγκρατούνται στη θέση τους με δεματικά.

Η τρέχουσα έκδοση έχει διαστάσεις 210×180 x220 χλστ. ενώ εμπεριέχεται μια μπαταρία 12V καθιστώντας την συσκευή πλήρως φορητή, ιδανική για μεταφορά ασθενών. Υποστηρίζει ένα AMBU airbag των 2000ml. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τον όγκο του αέρα που δίνεται στον ασθενή καθώς και τις αναπνοές ανά δευτερόλεπτο και τον λόγο εισπνοής προς εκπνοής.

Η επόμενη έκδοση θα περιλαμβάνει την ικανότητα ελέγχου της ροής και της πίεσης, καθώς και της πίεσης και πλάτους αιχμής για εφαρμογή AC και PEEP. Η ομάδα των δυο φοιτητών ενθαρρύνει όλους όσους έχουν εμπειρία στον τομέα της μηχανικής ή του ιατρικού τομέα να συνεισφέρουν σε αυτό το έργο, είτε δίνοντάς feedback είτε με συνεργασία, καθώς αυτό το μηχάνημα θα μπορούσε τελικά στο άμεσο μέλλον να βοηθήσει να σωθούν ζωές.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο και έχουν έρθει σε επαφή με τους επικεφαλής των εργαστηρίων τους και ιατρικές σχολές για την συνέχιση και προώθηση του έργου.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Google Pixel

Google Pixel Buds Pro 2: Δείτε τα ακουστικά και στα τέσσερα χρώματα

Πληροφορίες για τα Pixel Buds Pro 2 της Google διέρρευσαν τις τελευταίες ώρες, δίνοντάς μας την ευκαιρία να τα απολαύσουμε σε όλα τα χρώματα.

Gear Redmi Xiaomi

Redmi Pad SE 8.7: Δείτε renders και βασικές προδιαγραφές

Η Xiaomi ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το Redmi Pad SE 4G στην Ινδία στις 29 Ιουλίου και μαζί του περιμένουμε να κυκλοφορήσει το Pad SE 8.7.

Gear Google Google Pixel Pixel

Google Pixel Watch: Αποκτά τη νέα λειτουργία Find My Watch για εντοπισμό από απόσταση και όχι μόνο

Οι χρήστες Pixel Watch θα μπορούν σύντομα να παρακολουθούν το wearable τους και να κάνουν άλλα χρήσιμα πράγματα, από απόσταση.

Gear Apple Apple Watch featured

Apple Watch: Νέα συσκευή το μετατρέπει σε iPod

Εάν έχετε ένα παλιό Apple Watch που έχει μείνει αφημένο στην άκρη, υπάρχει ένα νέο προϊόν που ονομάζεται TinyPod και μπορεί να του δώσει νέα χρησιμότητα.