Gear

Formula E: Σχεδιάζει αγώνες με αυτοκίνητα χωρίς οδηγούς

Διάφοροι ειδικοί έχουν προβλέψει ότι μέσα στα επόμενα χρόνια οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα καταφέρουν να εξαλείψουν την ανάγκη για ανθρώπους οδηγούς και θα δούμε στους δρόμους τα αυτοκινούμενα οχήματα. Σε αυτή την κατεύθυνση εργάζεται καιρό τώρα η Goolge ενώ τις προθέσεις τους έχουν δείξει κι άλλοι όπως η Tesla του Elon Musk.

Όμως τα αυτόνομα οχήματα δεν θα βγουν μόνο στους δρόμους αλλά και στις πίστες αγώνων αυτοκινήτων. Η Formula E πραγματοποιεί αγώνες ταχυτήτων μόνο για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και ανακοίνωσε ότι από τον επόμενο χρόνο θα υπάρχει μια νέα κατηγορία αγώνων, αυτή για τα αυτόνομα οχήματα.

Η σειρά Roborace θα παρέχει μια επαγγελματική ανταγωνιστική πλατφόρμα για όλα τα αυτόνομα οχήματα και συστήματα τα οποία βρίσκονται σε ανάπτυξη. Οι αγώνες θα γίνονται στα ίδια σιρκουί μεγάλων πόλεων, όπως και με την Formula E.

Αυτή την εποχή πολλοί μεγάλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ασχολούνται με την ανάπτυξη αυτόνομων οχημάτων. Ο επικεφαλής της Formula E, Alejandro Agaa, αναφέρει ότι “το Roborace θα είναι μια ανοιχτή πρόκληση για τις πιο καινοτόμες επιστημονικές και τεχνολογικές εταιρείες στον κόσμο”.

Ο Denis Sverdlov, ιδρυτής της Kinetik και συνεργάτης στο όλο εγχείρημα προσθέτει ότι “στο μέλλον όλα τα οχήματα θα υποβοηθούνται από τεχνητή νοημοσύνη και θα κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια, κάνοντάς τα πιο περιβαλλοντολογικά ήπια και ασφαλή για τον δρόμο. Το Roborace θα είναι η γιορτή της επαναστατικής τεχνολογίας και καινοτομίας”.

Μια από τις ομάδες θα είναι crowdsourced, η οποία θα είναι ανοιχτή σε ειδικούς αλλά και χομπίστες. Η Formula E λειτουργεί εδώ και 2 χρόνια και έχει γίνει αρκετά γνωστή για τις πρωτοβουλίες που δίνει στους οπαδούς της. Ο αγώνας Formula E του Λονδίνου, θα λάβει χώρα στο Battersea Park τον επόμενο Ιούνιο, αλλά μέχρι στιγμής αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα από τους κατοίκους της περιοχής. Πάντως ένα τέτοιο πρωτάθλημα μοιάζει αρκετά ενδιαφέρον.

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 31 Οκτωβρίου 2016 9:39

Σχόλια

  • Φαίνεται ενδιαφέρον και οι λάτρεις της οδήγησης σίγουρα θα το βλέπουν πιο καχύποπτα αλλά για ηλικιωμένα άτομα ή με ειδικές ανάγκες σίγουρα θα είναι χρήσιμη τεχνολογία. Πάντως δεν έχω δει μεγάλες εταιρίες όπως η Google, Apple & Tesla να ενδιαφέρονται για το πρωτάθλημα της Formula E.

  • Όλοι οι αγώνες αυτοκίνητου είναι πεδία εξέλιξης της τεχνολογίας. Η Formula1 εδώ και δεκαετίες και πιο πρόσφατα η FormulaE έχει συμβάλει πολύ στην ανάπτυξη και των κινητήρων, ηλεκτροκινητήρων, μπαταριών και συστημάτων ανάκτησης ενέργειας στα υβριδικά.

    Οι αγωνιστική δράση με λογισμικό σε ελεγχόμενο περιβάλλον θα μπορέσει να αναπτύξει καλυτέρα τους αλγορίθμους αλλά και τους αισθητήρες/τεχνολογίες χαρτογράφησης του περιβάλλοντος.

    Τεχνικά ναι έχει ενδιαφέρον, αγωνιστικά όχι.

  • Καθόλου ανούσιο δεν είναι. Είναι το κοντινό μέλλον η αυτοκίνηση χωρίς οδηγό και όταν υπάρχουν αγώνες υπάρχει και εξέλιξη που περνάει στον καταναλωτή.

  • Πλακα δεν θα εχει πιστευω θα φαει πολυ κραξιμο απο τους οπαδους της F1 καθως και οι οδηγοί της F1 θα βριζουν. Μετα λεω εγω κατι πιο τραβηγμενο. Αμα τρεχει με 300km σε μια ευθεια η F1 και ερχετε η ωρα να στριψει και παθαινει καμια βλαβη και παει πεφτει στον κοσμο. Αντε να δουμε.

  • @Bloodmaster, φίλε μου μάλλον δεν ξέρεις από αγώνες με αυτό που λες "... και πάει πέφτει στον κόσμο...", πριν από 30 χρόνια γινόταν αυτό, σήμερα όχι (τουλάχιστον όχι σε επίπεδο Formula1 και Formula E).

    Μιλάμε για πίστες και όχι τύπου WRC που εκεί υπάρχει πιθανότητα να πέσουν επάνω στον κόσμο αλλά λόγω βλακείας των θεατών που κάθονται σε μη προκαθορισμένα σημεία (στην πλευρά της εξόδου της στροφής)

    Επίσης είναι τόσες οι δικλίδες ασφαλείας που ακόμα και βλάβη να πάθει το μονοθέσιο θα ακινητοποιηθεί ή θα ελαττώσει ταχύτητα. Το μεγάλο πρόβλημα τους είναι το πώς θα το κάνουν αγωνιστικά αυτό, ο οδηγός αντιλαμβάνεται και θυμάται το οδόστρωμα και τις αλλαγές που συμβαίνουν κατά την διάρκεια ενός αγώνα (ολισθηρότητα, θερμοκρασία κ.α.). Θα ήθελα να δω πως θα τα λύσουν αυτά, οι αλγόριθμοι θα είναι πάρα πολύ ενδιαφέροντες. Επίσης με τόσα ηλεκτρονικά δεν θα υπάρχουν εύκολες προσπεράσεις παρά μόνο από λάθος λογισμικού, και αυτό γιατί η αντίληψη και πρόβλεψη του αντίπαλου θα είναι πιο άμεση σε σχέση με ένα οδηγό.

    Εν τέλη, ο οδηγός δεν θα καταργηθεί και αυτό για λόγους marketing (πουλάνε οι ιστορίες, προσωπικότητες τους, διαφήμιση κ.α.). Απλά είναι μια άλλη πειραματική και τεχνικά ενδιαφέρουσα προοπτική.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λορένα Σιούτη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.