Gear

LG 88Z9: Θα κυκλοφορήσει σύντομα η πρώτη 8K OLED τηλεόραση στον κόσμο

Αυτή την εβδομάδα, η LG θα αρχίσει να δέχεται προπαραγγελίες στην Νότια Κορέα για την πρώτη 8K OLED τηλεόραση παγκοσμίως.

Η LG 88Z9 είναι μία 88 ιντσών 8K Ultra HD OLED οθόνη με ανάλυση 7680 x 4320, δηλαδή έχει τέσσερις φορές περισσότερα pixels από μία 4K οθόνη. Η OLED οθόνη θα είναι η μεγαλύτερη τηλεόραση που θα έχει κυκλοφορήσει η LG και η πρώτη 8K OLED TV στον κόσμο.

Αν και δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου 8K περιεχόμενο για να αναπαράγουν οι αγοραστές της LG 88Z9, ώστε να εκμεταλλευτούν τον “θησαυρό” τους στο έπακρο, ελπίζουμε πως αυτό θα αλλάξει σύντομα.

Η LG προσφέρει μία λύση στο πρόβλημα με τον δεύτερης γενιάς Alpha 9 8K επεξεργαστή ο οποίος χρησιμοποιεί deep learning αλγόριθμους για να κάνει upscale τις εικόνες σε μεγαλύτερη ανάλυση. Επιπλέον, η LG ισχυρίζεται ότι η τηλεόραση θα χρησιμοποιεί deep learning για να δημιουργήσει εικονικό 5.1 surround ήχο με υποστήριξη Dolby Atmos. Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε πόσο καλά θα ανταποκρίνονται οι τεχνολογίες αυτές σε σχέση με το αστρονομικό ποσό που ζητάει η LG, αλλά το μέλλον θα δείξει.

Λίγο πιο πάνω χαρακτηρίσαμε την LG 88Z9 ως θησαυρό, και όχι άδικα. Σύμφωνα με το The Verge, η τηλεόραση θα κοστίζει 50 εκατομμύρια South Korean won ή 38.000€. Ωστόσο, η εταιρεία προσφέρει ένα μικρό δωράκι σε όσους προπαραγγείλουν την LG 88Z9 μέχρι τον Ιούλιο. Θα χρειαστεί να πληρώσουν μόνο 40 εκατομμύρια South Korean won ή 30.000€ και θα πάρουν δώρο έναν air purifier.

Η τηλεόραση θα γίνει διαθέσιμη αρχικά στη Νότια Κορέα, και θα κυκλοφορήσει σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, χωρίς όμως να γνωρίζουμε αν η εταιρεία θα προσφέρει μία αντίστοιχη “ευκαιρία”.

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 22 Φεβρουαρίου 2021 17:35

Σχόλια

  • Η Samsung δεν έχει βγάλει 8Κ τηλεοράσεις εδώ και κάτι μήνες?
    Της είχε παρουσιάσει στο Ε3 που έγινε πέρσι

      • H samsung έχει βγάλει καλύτερη τεχνολογία από την OLED της LG, τη Samsung 8K QLED TV QE65Q900 (HDR) εδώ και 8 μήνες.
        QLED > OLED
        Γενικά πάει ως εξής
        MicroLED > QLED > OLED > LED > LCD
        Επίσης έχει παρουσιάσει microLED αλλά θα κυκλοφορήσει περίπου στο 2021

        • Το τι είναι καλύτερο μάλλον είναι υποκειμενικό(υπάρχουν θετικά και αρνητικά και στις δύο).Δεν νομίζω ότι η Qled είναι καλύτερες από τις Oled. Είναι μια νέα ας πούμε τεχνολογία από τη samsung αλλά αυτό δεν τις κάνει αυτομάτως και καλύτερες. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι απολύτως νέα γιατί βασίζεται στις led άρα κατ επέκταση στις lcd (υπάρχει δηλαδή πηγή οπίσθιου φωτισμού και όχι μεμονωμένα οργανικά pixel όπως στις OLED). Αν δεν κάνω λάθος από κριτικές που έχω δει οι Qled είναι καλές αλλά υποδεέστερες από τις Oled. Απλά οι Oled είναι αρκετά ακριβές σαν τεχνολογία και μάλλον για αυτό απομακρύνθηκε η samsung (από τις τηλεοράσεις OLED)

          • Προφανώς υπάρχουν πλεονεκτήματα και στις 2, αλλά στην τελική κοιτάς το προϊόν που σου προσφέρει περισσότερα πλεονεκτήματα: Πάμε να τα δούμε 1 προς 1.

            Σε τι υπερτερεί η QLED:
            1) φωτεινότητα
            2) διάρκεια ζωής
            3) συνολική αντίθεση
            4) διαστάσεις
            5) κόστος

            Σε τι υπερτερεί η OLED:
            1) Βαθύτερο μαύρο (πάιζει διότι η σειρά Q9 QLED της Samsung λόγω τεχνολογίας λύνει αυτό το πρόβλημα και το λεγόμενο “light bleed”, την διαρροή δηλαδή φωτός σε κάποιες περιοχές της οθόνης και προσφέρει απόλυτο μαύρο αντάξιο με αυτό των oled)
            2) Γωνίες θέασης
            3) οξύτητα εικόνας

            όσον αφορά την ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ oled (θα μου πεις μειωμένος λογαριασμός ρεύματος ο οποίος δεν συγκρινεται με την καμία λόγω πολύ χαμηλότερου κόστους των qled καθώς γίνεται απόσβεση και με το παραπάνω)

            όσον αφορά το ΧΡΩΜΑ εδώ έχουμε ισοπαλία καθώς το καλύτερο contrast των OLED υπερτερεί σε σκοτεινούς χώρους ενώ οι QLED παίρνουν «κεφάλι» σε φωτεινούς χώρους χάρη στον υψηλότερο φωτισμό που προσφέρουν.

            Τα ζυγίζεις και παίρνεις. Σε καμιά περίπτωση σύμφωνα με τα παραπάνω δεν αποτελεί υποκειμενική άποψη πλέον.

          • Όπως είπατε η κάθε τεχνολογία έχει τα πλεονέκτηματα και τα μειονέκτημα της, αλλά επέτρεψε μου να σε διορθώσω γιατί τα έχεις λίγο μπερδεμενα.

            Τα μόνα πλεονέκτημα της QLED είναι φωτεινότητα και η διάρκεια ζωής, σε όλα τα άλλα χάνει κατά πολύ μάλιστα.
            Όταν διάβασα αυτό που έγραψες ότι η QLED προσφέρει το απόλυτο μαύρο πραγματικά γέλασα.

            Πάμε ξανά να τα γράψουμε με γεγονότα και όχι προσωπικές προτιμήσει.

            Σε τι υπερτερεί η QLED:
            1)Φωτεινότητα.
            2)Διάρκεια ζωής.

            Σε τι υπερτερεί η OLED:
            1) Απόλυτο μαύρο
            2)Contrast
            3)Διαστάσεις (είναι σαν χαρτί που σε αντίθεση με τις QLED με full arrey ώστε να πλησιάζουν το απόλυτο μαύρο είναι πιο χοντρες και από τις plasma)
            4)Γωνίες θέασης
            5)Response time και input lag
            6)Κατανάλωση

            Στην τιμή πάλι έχεις λάθος, οι OLED είναι στα ίδια επίπεδα και μερικές φορές οικονομικοτερες από τις αντίστοιχες QLED

          • Αγαπητέ εδώ εκφέρεις την προσωπική σου άποψη έχοντας δει μόνο κριτικές χωρίς να έχεις κάνει την δική σου έρευνα. Θα πρότεινα πρώτα να μελετούμε έρευνες που έχουν γίνει (σε επιστημονικά περιοδικά κυρίως) και όχι αυτές που αναγράφονται σε κάθε ιστοσελίδα που ο καθένας γράφει το μακρύ και το κοντό του και αφού γίνει επεξεργασία των δεδομένων εκφέρουμε άποψη.

            Πάμε άλλη μία λοιπόν.
            1) Ας ρίξουμε μια ματιά στις τιμές: η πιο φθηνή OLED στην Ελλάδα στοιχίζει 1070 ευρώ. Η αντίστοιχη QLED 845 ευρώ. (και οι 2 στις 55΄ για να είμαστε δίκαιοι, καθώς υπάρχει QLED στις 45΄ με 750 ευρώ) μιλάμε γαι διαφορά 250+ ευρώ που αναιρεί τελείως και τον μύθο περί κατανάλωσης όσον αφορά την οικονομία όπως αναφέρω και στο προηγούμενο σχόλιο.
            ΠΗΓΗ:
            https://www.skroutz.gr/c/12/television/f/453891/OLED.html?o=oled&order_by=pricevat
            https://www.skroutz.gr/c/12/television/f/713116/QLED.html?o=qled&order_by=pricevat&order_dir=asc
            (άρα βγάζουμε το συμπέρασμα ότι QLED φθηνότερες από OLED. 1ος μύθος απορρίπτεται.

            2) Όσον αφορά τις διαστάσεις: Για την Ελλάδα η μεγαλύτερη τηλεόραση OLED είναι της τάξης των 77΄ (έστω να πούμε ότι είναι 88΄ της lg σύμφωνα και με το άρθρο) σε καμία περίπτωση δεν φτάνει την αντίστοιχη της Samsung QLED 98΄ (Samsung QE98Q950RB)
            μπορείς να ανατρέξεις στην παραπάνω πηγή.
            άρα σε διαστάσεις υπερτερούν οι QLED. 2ος μύθος απορρίπτεται.

            3) Όσον αφορά την αυξημένη συνολική αντίθεση υπερτερεί η QLED καθώς η OLED υπερτερούν σε αντίθεση μόνο στο απόλυτο μαύρο.

            4) Σε σύγκριση με το απόλυτο μαύρο η QLED παρουσίαζαν ένα μεγάλο μειονέκτημα τη διαρροή χρωμάτων (light bleed) το οποίο έχει διορθώσει η Q9 της samsung. Σε καμία περίπτωση δεν ειπώθηκε από εμένα ότι υπερισχύει αλλά η διαφορά είναι ελάχιστη, ΟΠΟΤΕ ΜΗΝ ΓΕΛΑΣ.

            Υ.Γ. Δεν είμαι fan-boy καμίας εταιρείας, ούτε και μέτεχος. Σε καμία περίπτωση δεν αρνούμαι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η OLED τεχνολογία καθώς υπάρχει στην πλειοψηφία των ηλεκτρονικών συσκευών σε σύγκριση με QLED. Όταν όμως συγκρίνουμε δυο τεχνολογίες τις κοιτάμε στο σύνολο των χαρακτηριστικών που αυτές προσφέρουν και όχι σε μεμονωμένα χαρακτηριστικά.

          • Έχω γράψει και ένα άλλο άρθρο το οποίο θα ανέβει αργότερα μιας και είναι αρκετά μεγάλο σε έκταση όπου εξηγώ τα πάντα. Όσον αφορά την ενημέρωση καλό θα ήταν να συμβουλευόμαστε επιστημονικές έρευνες δημοσιευμένες σε περιοδικά και όχι κριτικές άλλων σε ιστοσελίδες.

            Θα σου αναφέρω ένα απόσπασμα:

            Quantum dot displays based on electro-emissive quantum dot LEDs (QLEDs) are considered the next-generation technology succeeding OLED displays. QLED displays can easily realize large-area, full-color and flexible displays by patterning different-sized colloidal quantum dots (QDs) on a pixelated substrate similarly to active-matrix OLED (AMOLED) displays and can improve the color range of a device owing to its size-dependent optical properties.
            Nevertheless, the lifespan of the organic materials is still a great technical problem for OLEDs. Notably, the degradation of blue emitters occurs more rapidly than that of red and green materials, leading to color distortion , which is much more noticeable than a decrease in the overall brightness .

            Με λίγα λόγια η τεχνολογία qled είναι παρόμοια με αυτήν των OLED (μην πω ταυτίζεται ακριβώς) ΟΠΟΤΕ ΜΗΝ ΓΕΛΑΣ και τόσο διότι ΓΕΛΑΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΠΟΙΟΣ ΓΕΛΑΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ λέει και μια παροιμία.
            πηγή:
            https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S136970211830302X

            ΚΑΛΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ...

  • Κατά βάση η qled είναι μια απλή lcd τηλεόραση ή oled είναι άλλη τεχνολογία και κακώς τις συγκρίνουμε επίσης οι oled είναι ανώτερες στα πάντα εκτός από την πιθανότητα burn in προ'στιγμην...

  • Μαγκες τα βραβεια καλυτερης τηλεορασης απο παλια πηγαινε στις πλασμα και μετα στον διαδοχο της στις ολεντ!!!Το λενε ολοι οι ειδικοι παγκοσμιως!!Η φωτεινοτητα δεν παιζει κανενα ρολο στην ποιοτητα καθως κανεις δεν βλεπει στην βεραντα του αρα ακυρο και αυτο..Οι λεντ δεν εχουν παρει ουτε μια φορα την 1η θεση στα βραβεια εναντιων των πλασμα,λετε να παρουν εναντιον στις ολεντ?Αστεια πραγματα!!Ο μοναδικος δεικτης ποιοτητας ειναι η αντιθεση,χρωματα και η κινηση καθως η φωτεινοτητα υπεραρκει πλεον σε ολες τις τηλεορασεις,οπου οι qled,led ακομη και οι μελλοντικες microled,που θελει να βγαλει η σαμσουνγκ γιατι ακριβως δεν μπορει να φτασει τις ολεντ,παλι θα ειναι κατωτερες των ολεντ και επισης πανακριβες!!Μπορει στην σαμσουνγκ να της βγηκε το μαρκετινγκ τοσα χρονια κατηγορωντας τις κατα πολυ ανωτερες πλασμα αλλα πλεον με τις ολεντ επεσε σε τοιχο!!Δεν φτανει πλεον η φωτεινοτητα για να φαινονται εντυπωσιακες στα ραφια των καταστηματων,και μετα σπιτι με κανονικο φωτισμο βλεπουν την μετριοτητα που αγοαρασαν!!Α και επισης το παραμυθακι με burn in κλπ πρεπει να σταματησει..Ειχα πλασμα 7 χρονια ολα τελεια,εχω ολεντ 3 χρονια κανενα προβλημα..Μιλαμε για καθημερινη χρηση κοσολες ιντερνετ pc τα παντα..Οκ αν δουλευεις word excel κλπ καθημερινα απο το πρωι μεχρι το βραδυ πας σε μονιτορ ετσι και αλλιως..Μην ακουτε τους πωλητες που προμοταρουν qled εναντιον των ολεντ και παλια αυτο γινοταν με τις πλασμα vs λεντ.Ψαξτε το λιγο να δειτε τι λενε οι ειδικοι για τις τεχνολογιες και οχι ο καθε ασχετος-μεροληπτικος πωλητης η εδω μεσα σε φορουμ που λεει ανυποστατα πραγματα το καθε φαν μποι!Καλες αγορες και καλη απολαυση..Υ.Γ Δες τε αβαταρ πρωτα αν παρετε ολεντ και θα με θυμηθειτε!!!ΟΛΕΝΤ>ΠΛΑΣΜΑ ΜΕΤΑ ΜΟΝΟ Η ΣΕΙΡΑ 9 ΤΗΣ QLED ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΕΣ

    • Θα μείνω μόνο στο σχόλιο «οι μελλοντικες microled,που θελει να βγαλει η σαμσουνγκ γιατι ακριβως δεν μπορει να φτασει τις ολεντ,παλι θα ειναι κατωτερες των ολεντ».
      Σύμφωνα με τη λογική πως μια τεχνολογία εν έτη 2019 θα είναι κατώτερη από άλλη που εμφανίστηκε to 2007 ( XEL-1 της Sony) και το 2014 η πρώτη 4κ oled της LG?

      Ίσως τελικά δεν είναι όλα θέμα marketing και gimmick??
      1) Mειώνει τη χρήση οργανικών υλικών και αντίθετα χρησιμοποιεί ανόργανο υλικό. Έτσι επιτρέπει την παραγωγή πιο λεπτών panels σε σύγκριση με τις oled

      2) Τα Micro LED υποστηρίζουν περιεχόμενο κάθε τύπου, με λόγο πλευρών 16:9, 21:9 ή ακόμη και τους αντισυμβατικούς 32:9 και 1:1, χωρίς υποχωρήσεις στην ποιότητα της εικόνας και επίσης είναι η απουσία πλαισίου γύρω από τα module, κάτι που δεν παύει να ισχύει όταν προστίθενται επιπλέον αρθρώματα Micro LED.

      Μιλάμε για τελείως αρθρωτή κατασκευή την οποία μπορεί να προσαρμόσει κάθε χρήστης ανάλογα με τις ανάγκες δηλαδή το μέγεθος της Micro LED οθόνης μεγαλώνει και μαζί με αυτό και η ανάλυσή της.
      Την ίδια στιγμή, η πυκνότητα των pixel παραμένει ίδια – κάτι που ΔΕ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ με τις συμβατικές τηλεοράσεις και οθόνες, στις οποίες η πυκνότητα των pixel διαφοροποιείται, ανάλογα με το μέγεθος οθόνης και την ανάλυσή.

      3) Η χρήση της τεχνολογίας MicroLED συνεπάγεται ότι κάθε μικροσκοπικό LED μπορεί να παράγει το δικό του φωτισμό (χωρίς την ανάγκη ύπαρξης backlight) προσφέροντας βαθύ μαύρο και εξαιρετική φωτεινότητα

      Συμπέρασμα:
      Η microLED τεχνολογία υπερτερεί στα εξής:

      1)βαθύτατα μαύρα,
      2) χρώματα
      3) φωτεινότητα
      4) μεγαλύτερη διάρκειας ζωής
      5) καλύτερη κατανάλωση ισχύος.

      Αναφέρω ένα μικρό απόσπασμα από την παρακάτω πηγή:
      Additionally, micro-LED can be combined with a flexible substrate to realize the flexible characteristics like OLED. Therefore, micro-LED displays have the potential to match or exceed today’s OLED displays, with its high contrast,
      low power consumption, high brightness, and especially the high life-span.

      ΠΗΓΗ:https://www.mdpi.com/2076-3417/8/9/1557
      Το μόνο μειονέκτημα αυτή τη στιγμή είναι η δυνατότητα κατασκευής της, αλλά όταν αρχίζει η παραγωγή της και είναι διαθέσιμη (οικονομικά) σε αρκετούς καταναλωτές τότε η OLED θα αποτελεί πλέον την αγαπημένη σου PLASMA της εποχής.

      Υ.Γ. Μήπως ασχετος-μεροληπτικος πωλητης η το καθε φαν μποι εδω μεσα σε φορουμ που λεει ανυποστατα πράγματα είσαι εσύ αγαπητέ?
      Ευτυχώς που έψαξες τι λενε οι ειδικοι για τις τεχνολογιες όπως αναφέρεις και στο άρθρο παραπάνω. Τι θα γινόταν αν δεν έψαχνες.
      ΚΑΛΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ παρεμπιπτόντως.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Χάρης Αναγνωστόπουλος

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.