Gear

MacBook: Το 2021 θα κυκλοφορήσουν τα πρώτα μοντέλα με custom επεξεργαστή της σειράς A

Φαίνεται πως η Apple θα μπει στον πόλεμο εναντίον της χρήσης επεξεργαστών Intel αρχής γενομένης από το 2021, φέρνοντας τους επεξεργαστές που ήδη χρησιμοποιεί στα iPhone και στα iPad και στους υπολογιστές της.

Σύμφωνα με το Bloomberg η Apple όχι απλά έχει στα σχέδια κάτι τέτοιο, αλλά είναι ήδη έτοιμη να κυκλοφορήσει τις πρώτες macOS συσκευές μέσα στο επόμενο έτος. Η πρώτη γενιά των εν λόγω custom επεξεργαστών δε θα είναι τόσο ισχυρή όσο οι αντίστοιχες προτάσεις της Intel, με την πηγή να θεωρεί πως η Apple θα κυκλοφορήσει μία νέα σειρά MacBook και δε θα αντικαταστήσει τις ήδη υπάρχουσες.

Οι πρώτη επεξεργαστές της σειράς A θα έχουν 8 αποδοτικούς πυρήνες, με την κωδική ονομασία Firestorm, και τουλάχιστον τέσσερις πυρήνες χαμηλής κατανάλωσης, με την κωδική ονομασία Icestorm.

Φημολογείται πως η Apple ήδη εργάζεται στη δημιουργία επεξεργαστών με πάνω από 12 πυρήνες, για χρήση σε μελλοντικά προϊόντα. Η πηγή σημειώνει επίσης πως τα επερχόμενα chip θα ενσωματώνουν και CPU και GPU, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η εξάρτηση της εταιρείας από την Intel.

Πέραν των παραπάνω, είναι γνωστό πως η Apple ήδη εργάζεται στη δική της λύση για το 5G, ώστε να σταματήσει τη χρήση των 5G modem της Qualcomm. H εταιρεία θέλει να γίνει εντελώς ανεξάρτητη και ίσως είναι και η μοναδική που μπορεί να το πετύχει, αν πάρουμε για παράδειγμα τις επιδόσεις των iPhone και iPad. Μένει να δούμε πόσο καλά θα μπορεί ένας επεξεργαστής της σειράς Α να τρέξει desktop λειτουργικό.

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 24 Απριλίου 2020 10:52

Σχόλια

  • Περιμένουμε να δούμε μια τέτοια εξέλιξη. Φυσικά οι τιμές σε σχέση με την απόδοση δεν θα συμφέρουν τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια. Αν δεν σκοπεύει να δυναμώσει τους ARM δεν θα έκανε τέτοια κίνηση. Νομίζω και τα πολύ παλιά macbook είχαν παρόμοιας αρχιτεκτονικής επεξεργαστή.
    Εξαιρετική κίνηση με ρίσκο πάντως.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Κώστας Βλαχάκης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.