MIT: Δημιούργησε κάμερα που “βλέπει” πίσω από γωνίες

Ερευνητές στο MIT δημιούργησαν μία κάμερα η οποία είναι ικανή να ανιχνεύει κρυμμένα αντικείμενα, όπως πεζούς και να παρακολουθεί την κίνησή τους. Μια τέτοια τεχνολογία συνήθως χρειάζεται πολλά συστήματα τα οποία είναι μεγάλα και ακριβά και έχουν περιορισμούς όσο αφορά τις μακρινές αποστάσεις.

Οι ερευνητές για να καταφέρουν αυτό αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν μια κάμερα που ανιχνεύει χαμηλής ενέργειας μικροκύματα.

Με τα χαμηλής ενέργειας μικροκύματα μπορούν να δημιουργήσουν 3D εικόνες από αντικείμενα που είναι κρυμμένα πίσω από τον τοίχο. Οι ερευνητές πριν καταφύγουν σε αυτή την επιλογή, χρησιμοποίησαν την τεχνολογία lidar για ανίχνευση αντικειμένων πίσω από τοίχους, αλλά ήταν αρκετά χρονοβόρα, κάνοντας περίπου μια ώρα για να δείξει αποτελέσματα. Ακολουθόντας την πεπατημένη του lidar, η ομάδα δημιούργησε ένα νέο σύστημα το οποίο είναι πιο γρήγορο και ευαίσθητο.

Το νέο σύστημα μπορεί να εντοπίσει επακριβώς την θέση ενός αντικειμένου, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και ύστερα να παρακολουθεί την κίνηση του σε πραγματικό χρόνο. Το σύστημα λειτουργεί στέλνοντας μικρούς παλμούς laser στο πάτωμα κοντά στην γωνία που θέλεις να δεις. Το φως από το laser χτυπάει το πάτωμα και διαθλάται ως σφαιρικό κύμα φωτός.

Ύστερα η κάμερα σημαδεύει το σημείο όπου σημάδεψε το laser και υπολογίζει το σημείο του αντικειμένου, που βρίσκεται πίσω από τον τοίχο. Ο υπολογισμός γίνεται ελέγχοντας πόση ώρα κάνει το φως να επιστρέψει από το αντικείμενο, το σχήμα του και την κατεύθυνσή του. Η κάμερα είναι μια SPAD ή αλλιώς single-photon avalanche diode και μπορεί να καταγράψει 20 δισεκατομμύρια frames το δευτερόλεπτο. Η έρευνα συνεχίζεται ώστε το σύστημα να δουλεύει σε συνθήκες όπως ομίχλη και να αποκτήσει μεγαλύτερη εμβέλεια.

Δείτε το video:

Πηγή

Σχόλια

  • Ορισμένες παρατηρήσεις: 1) έχετε ξαναδημοσιεύσει παρόμοια είδηση, στις 26/07/2014, με τίτλο "Νέα κάμερα βλέπει πίσω από γωνίες χωρίς να χρησιμοποιεί καθρέφτη". Επίσης, δεν είναι καινούργια ιστορία αυτή, τουλάχιστον από το 2012 υπάρχουν σχετικά βίντεο, πχ "How to see around corners" στο youtube. 2) Σχετικά με παρόν βίντεο, έχει λάθος, και απορώ πως δεν το έχουν πάρει χαμπάρι. Δείχνει το "hidden object" να αντανακλά σφαιρικά το φως, και αυτό διαπερνά τον τοίχο προς την κάμερα ! Φυσικά και δεν γίνεται αυτό, πρόκειται για συνεχείς αντανακλάσεις...

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λορένα Σιούτη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.