MIT: Δεκάδες χιλιάδες τεχνητές εγκεφαλικές συνάψεις σε ένα chip

, MIT: Δεκάδες χιλιάδες τεχνητές εγκεφαλικές συνάψεις σε ένα chip

Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης είναι η τεχνολογία του μέλλοντος καθώς έχουν χρήση σε κάθε τομέα της ζωής μας. Ερευνητές από το MIT υποστηρίζουν ότι το νέο “brain-on-a-chip” μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο μέλλον. Πιο συγκεκριμένα, μία ομάδα μηχανικών έβαλε δεκάδες χιλιάδες τεχνητές συνάψεις εγκεφάλου γνωστές ως memristors σε ένα μόνο chip μικρότερο από ένα κομμάτι κομφετί.

Στο paper που δημοσιεύτηκε στο Nature Nanotechnology, οι ερευνητές εξηγούν πως το chip είναι εμπνευσμένο από τον εγκέφαλο του ανθρώπου. Αυτό το chip μπορεί να θυμηθεί και να αναδημιουργήσει μία γκρίζα εικόνα της ασπίδας του Captain America και μπορεί να αλλάξει αξιόπιστα μία εικόνα του Killian Court του MIT χρησιμοποιώντας blurring και sharpening. Αν και οι δοκιμές φαίνονται μικρές, η ομάδα πιστεύει ότι ο σχεδιασμός των chip μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη των μικρών φορητών συσκευών με AI, οι οποίοι μπορούν να κάνουν εργασίες που σήμερα γίνονται μόνο από τους υπερυπολογιστές.

Μέχρι στιγμής, τα artificial synapse networks υπάρχουν ως λογισμικό. Προσπαθούμε να κατασκευάσουμε πραγματικό hardware νευρωνικού δικτύου για φορητά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Φανταστείτε να συνδέσετε μία νευρομορφική συσκευή σε μία κάμερα στο αυτοκίνητο σας η οποία θα μπορεί να αναγνωρίσει φώτα και αντικείμενα και να λάβετε αμέσως απόφαση χωρίς να χρειάζεται να συνδεθείτε στο διαδίκτυο.

Παρόμοια συστήματα έχουν και άλλοι μεγάλοι κολοσσοί όπως η Apple, η Google, η Microsoft και η Nvidia, με την Intel και τα Loihi chip να μιμούνται τον εγκέφαλο με 1.024 νευρώνες.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear featured Qualcomm Snapdragon

Snapdragon X Plus: 10πύρηνη CPU, ίδια GPU και NPU με τo Elite

Το Snapdragon X Elite είναι το μόνο προϊόν στη νέα σειρά chipset της Qualcomm που επικεντρώνεται στα Windows αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει.

Gear Apple featured iPad

Μετά από 14 ολόκληρα χρόνια τα iPad θα αποκτήσουν Αριθμομηχανή

Η Apple, 14 χρόνια μετά από την κυκλοφορία του iPad, σχεδιάζει επιτέλους μια εφαρμογή Αριθμομηχανής για το tablet με το iPadOS 18.

Gear AirTag Apple featured

Του έκλεψαν την BMW και την πήρε πίσω χάρη στο AirTag της Apple

Η Apple καλεί τους χρήστες AirTag να καλούν την αστυνομία όταν εντοπίζουν την τοποθεσία της κλεμμένης περιουσίας τους.

Smartphones featured Qualcomm Snapdragon Snapdragon

Αυτό θα είναι το πρώτο smartphone με Snapdragon 8 Gen 4

Το Snapdragon 8 Gen 4 θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο ως το νέο κορυφαίο chipset για κινητά από την Qualcomm.