MIT: Ρομπότ μπορούν να διδάξουν το ένα το άλλο

mit robots, MIT: Ρομπότ μπορούν να διδάξουν το ένα το άλλο

Υπάρχουν δυο τυπικοί τρόποι για να διδάξεις ένα ρομπότ σήμερα, μπορείς να το βάλεις να παρακολουθεί τις ίδιες επαναλαμβανόμενες ενέργειες που θέλεις να κάνει ή να προγραμματίσεις τις κινήσεις του με τη χρήση τεχνικών σχεδιασμού κίνησης.

Ωστόσο, μια ομάδα από το MIT CSAIL lab φαίνεται πως έχει και μια τρίτη επιλογή, όπου τα ρομπότ μπορούν να μεταφέρουν ικανότητες και γνώση μεταξύ τους

Το σύστημα ονομάζεται C-LEARN, είναι σχεδιασμένο να μπορεί ο καθένας (άσχετα με το αν γνωρίζει προγραμματισμό ή όχι) να προγραμματίζει τα ρομπότ να πραγματοποιούν διάφορες δραστηριότητες. Ο χρήστης χρειάζεται μόνο να εισάγει τις πληροφορίες για το πως θα αλληλεπιδρά το ρομπότ με διάφορα αντικείμενα και απαιτείται μόνο μια επίδειξη. Στη συνέχεια το ρομπότ μπορεί να μοιραστεί τη “γνώση” του με άλλα ομοειδή του.

Αρχικά ο χρήστης εισάγει τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς – ουσιαστικά πώς να προσεγγίσει, να κατανοήσει και να κρατήσει τα αντικείμενα με τα οποία αλληλεπιδρά. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα καταστρέφει ότι αγγίζει ή δεν θα κρατά κάποια αντικείμενα πιο δυνατά απ όσο θα έπρεπε. Στη συνέχεια με τη χρήση CAD, ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει μια ψηφιακή επίδειξη για το ρομπότ.

Φυσικά το ρομπότ δεν θα έχει τον τελικό λόγο, η κάθε κίνηση θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τον άνθρωπο/χειριστή. Στις δοκιμές που έγιναν, τα ρομπότ ήταν ικανά να διαλέξουν το κατάλληλο motion plan κατά 87.5% χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση και το ποσοστό ανέβηκε στο 100% όταν υπήρχε βοήθεια από τον χειριστή.

Το πρώτο ρομπότ που θα ωφεληθεί από το συγκεκριμένο σύστημα είναι το Optimus. Η ομάδα του CSAIL το δίδαξε να ανοίγει πόρτες, να κουβαλά αντικείμενα, ακόμη και να βγάζει αντικείμενα από βάζα. Στη συνέχεια το Optimus μπόρεσε να μεταφέρει τις ικανότητες αυτές σε άλλο ρομπότ, το Atlas.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Google Robots

Google: Θύμα των περικοπών η Everyday Robots

Η Alphabet τερματίζει το έργο της Everyday Robots που αποτέλεσε ένα ακόμη θύμα περικοπών θέσεων εργασίας στη μητρική εταιρεία της Google και το τελευταίο σε μια μακρά λίστα.

Business AI featured Robots

Η αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο θέλει άδεια για ρομπότ με “licence to kill”

Το Αστυνομικό Τμήμα του Σαν Φρανσίσκο ζητά από το Συμβούλιο Εποπτών της πόλης να του δώσει άδεια να αναπτύξει ρομπότ που θα μπορούν να σκοτώνουν υπόπτους.

Business Gear Robots

Η FedEx διακόπτει το πρόγραμμα παράδοσης με ρομπότ

Ακολουθώντας τα χνάρια της Amazon, η FedEx προχωρά στον τερματισμό του προγράμματος παράδοσης πακέτων με τεχνολογία ρομπότ.

Gear Robots Science

Robot θα αναλαμβάνει να σου κάνει το εμβόλιο

Καθώς τα κρούσματα ανεβαίνουν και όλοι μιλούν για την ανάγκη της τρίτης δόσης, ένα robot έρχεται να πιάσει δουλειά.