Νέα lithium-oxygen μπαταρία είναι πέντε φορές καλύτερη από τις σημερινές

Το έχουμε πει πολλές φορές και θα το επαναλάβουμε, ότι το μεγάλο αγκάθι στις σημερινές συσκευές που κρατάμε στα χέρια μας είναι η μπαταρία. Έχουμε καταφέρει αυξήσουμε την ανάλυση των οθονών, την επεξεργαστική ισχύ κλπ., αλλά μένουμε πίσω στο θέμα της ενέργειας.

Το αποτέλεσμα είναι να έχεις για παράδειγμα στο χέρι σου ένα δυνατό smartphone, το οποίο όμως θέλει σε καθημερινή βάση ή και δυο φορές την ημέρα φόρτιση.

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων δημιούργησε μια νέου τύπου μπαταρία λιθίου, lithium-oxygen, η οποία έχει 5 φορές την χωρητικότητα μιας κανονικής lithium-ion μπαταρίας που χρησιμοποιούμε σήμερα σε όλες τις συσκευές. Η μπαταρία ονομάζεται lithium-oxygen (ή lithium-air) επειδή κατά την διάρκεια της αποφόρτισης απελευθερώνει οξυγόνο.

Στο συγκεκριμένο prototype έχει χρησιμοποιηθεί υπεροξείδιο του λιθίου για να αποθηκευτεί η ενέργεια, διασπάται πιο εύκολα και παρέχει βελτιωμένη διάρκεια ζωής με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Όταν η μπαταρία είναι φορτισμένη, το λίθιο γίνεται ένα θετικό ιόν και συνδέεται με τα οξείδια. Όταν αποφορτίζεται, το λίθιο και το οξείδιο διαχωρίζονται και απελευθερώνουν την αποθηκευμένη ενέργεια.

Η μπαταρία αυτή είναι όμοια με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούμε σήμερα, μιας και είναι κλειστού τύπου. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται κάτι επιπλέον και φορτίζει όπως οι υπόλοιπες μπαταρίες που έχουμε. Για να μπει στις συσκευές που κρατάμε στα χέρια μας, απαιτείται ακόμη πολλή δουλειά, όμως οι ερευνητές ευελπιστούν ότι άνοιξαν τον δόμο για να δημιουργηθεί επιτέλους μια νέου τύπου μπαταρία με μεγαλύτερη διάρκεια.

Πηγή: 1,2

Σχόλια

  • ΒΓΑΛΤΕ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΕ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕΕΕΕΕΕΕΕ
    Σορρυ για τις φωνές αλλά όντως κάτι πρέπει να γίνει με αυτό το θέμα. Πραγματικά όλες οι νέες συσκευές κάνουν παπάδες αλλά από μπαταρία είναι για πέταμα. Αν δεν φτάσουν σε σημείο που η συσκευή να δουλεύει στο τέρμα και να κρατάει η μπαταρία μια μέρα δεν κάνουμε δουλειά..

  • Επιτέλους! Σύντομα θα έχουμε iPhone και android κινητά με 2 χιλιοστά πάχος!!
    (και με μισή μέρα διάρκεια μπαταρίας όπως και τα σημερινά φυσικά...).
    Δεν αναφέρω την MS γιατί θα αποφασίσει μετά από 10 χρόνια R&D για το αν θα χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνολογία.

  • Από την έρευνα μέχρι την καθημερινότητα μπορει να περάσουν πάνω από 10 χρόνια.. Γι αυτό μην έχετε τοση γκρίνια..

  • " Η μπαταρία ονομάζεται lithium-oxygen (ή lithium-air) επειδή κατά την διάρκεια της αποφόρτισης απελευθερώνει οξυγόνο."
    Θα φουσκώνει και τα λάστιχα του αυτοκινήτου το αλάνι ?

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λορένα Σιούτη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.