Νευρωνικό Δίκτυο με τη χρήση απλού PC κάνει διάγνωση ασθένειας

, Νευρωνικό Δίκτυο με τη χρήση απλού PC κάνει διάγνωση ασθένειας

Το Πανεπιστήμιο του Χιούστον δημιούργησε μία αρχιτεκτονική νευρωνικού δικτύου που μπορεί να εντοπίσει εγκαίρως τη συστημική σκλήρυνση. Η σπάνια αυτοάνοση ασθένεια μπορεί να εντοπιστεί με τη χρήση ενός laptop με επεξεργαστή Intel Core i7.

Στην περίπτωση της Συστημικής Σκλήρυνσης, γνωστής και ως SSc, η έγκαιρη διάγνωση είναι το παν. Η Τεχνητή Νοημοσύνη που έχουν αναπτύξει οι ερευνητές του Τμήματος Βιομετρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Χιούστον στις ΗΠΑ βασίζεται πάνω σε μία νέα αρχιτεκτονική των νευρωνικών δικτύων. Η νέα αρχιτεκτονική υπόσχεται ταχεία διάγνωση της ασθένειας με τη χρήση απλών μέσων, όπως είναι ένα laptop.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βρει εφαρμογές σε ένα μεγάλο εύρος νοσοκομείων και άλλων ιατρικών εγκαταστάσεων, χωρίς μεγάλες παρεμβάσεις και δαπάνες. Η διαδικασία της βαθιάς μηχανικής μάθησης (deep learning) βασίζεται σε επίπεδα οργάνωσης αλγορίθμων, προκειμένου η Τεχνητή Νοημοσύνη να αποκτήσει την ικανότητα να λαμβάνει αποφάσεις. Το δίκτυο που προτείνουν οι ερευνητές του Χιούστον, χρησιμοποιεί τις παραμέτρους του MobileNet V2, το οποίο έχει εκπαιδευτεί αρχικά με την αναγνώριση 1.4 εκατομμυρίων εικόνων.

Η ακρίβεια του συστήματος στη διάγνωση ήταν πολύ μεγάλη, ενώ η διαδικασία της μάθησης διήρκησε πολύ λίγο χρόνο. Η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να βρει εφαρμογή και σε άλλες περιπτώσεις όπου υπάρχει η ανάγκη της επίσπευσης της μηχανικής μάθησης.

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software AI Samsung Samsung Galaxy S23

Galaxy AI: Ορισμένες δυνατότητες δεν θα υποστηρίζονται από όλες τις συσκευές

Η Samsung ανακοίνωσε επίσημα την κυκλοφορία των χαρακτηριστικών Galaxy AI σε παλαιότερες συσκευές Galaxy, πέραν της σειράς Galaxy S24.

Smartphones AI Apple iPhone

iPhone 16 Pro: Πώς θα αναβαθμιστεί το τσιπ Α18 Pro για να ενισχύσει την τεχνητή νοημοσύνη

Μεγαλύτερο θα είναι το τσιπ A18 Pro επόμενης γενιάς της Apple για μοντέλα iPhone 16 Pro, για ενισχυμένη απόδοση τεχνητής νοημοσύνης.

Software AI Google

H Google προβλέπει έως και 7 μέρες νωρίτερα τις πλημμύρες με τεχνητή νοημοσύνη

Η Google ανακοίνωσε επίσημα πως χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για την επιτυχή πρόβλεψη πλημμυρών των ποταμών.

Software AI Apple iOS

H Apple αγόρασε την DarwinAI για τις σημαντικές ενημερώσεις γενετικής νοημοσύνης στο iOS 18

Η Apple εξαγόρασε την εταιρεία DarwinAI με έδρα τον Καναδά νωρίτερα φέτος για να δημιουργήσει την ομάδα τεχνητής νοημοσύνης της.