Προσομοιωμένα εγκεφαλικά κύτταρα δίνουν ενστικτώδη πλοήγηση σε ρομπότ

Μια ομάδα ερευνητών από την Σιγκαπούρη, ανακοίνωσε ότι κατάφερε να μάθει σε ένα ρομπότ να μετακινείται μόνο του, με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι άνθρωποι και τα ζώα. Πιο συγκεκριμένα, κατάφεραν να εξομοιώσουν ψηφιακά δύο ειδών νευρώνες οι οποίοι βοηθούν τους ανθρώπους και τα ζώα να προσανατολιστούν και να βρουν τον δρόμο τους με φυσικό τρόπο.

Τα κύτταρα αυτών των νευρώνων είναι γνωστά ως grid και place. Τα κύτταρα place (κύτταρα θέσης), όπως ονομάστηκαν από τον Νευροεπιστήμονα John O’Keefe όταν τα ανακάλυψε την δεκαετία του 70 και πήρε το βραβείο Νόμπελ, ενεργοποιούνται όταν ένα ζώο περνάει από ένα οικείο μέρος στο περιβάλλον του. Τα κύτταρα grid (κύτταρα πλέγματος), ανακαλύφθηκαν το 2005, παρέχουν την αίσθηση της θέσης στον τρισδιάστατο κόσμο και βοηθούν στο να κατασκευάζουμε χάρτες στο μυαλό μας.

Ο Haizhou Li αναφέρει ότι, “Τα τεχνητά κύτταρα grid μπορούν να παρέχουν ένα προσαρμοστικό και ισχυρό σύστημα χαρτογράφησης και πλοήγησης.” Για να δοκιμάσει η ομάδα την ιδεά της, εξομοίωσε τις λειτουργίες των κυττάρων ψηφιακά, και συνέδεσε το πρόγραμμα σε ένα ρομπότ με ρόδες. Το ρομπότ το έβαλαν σε ένα γραφείο 35 τετραγωνικών μέτρων και καθώς κινούνταν, οι νευρώνες λειτούργησαν όπως θα έκαναν σε έναν άνθρωπο.

Παρόλο που αυτό το σύστημα είναι υποδεέστερο από τις κλασσικές μεθόδους και προγράμματα πλοήγησης, η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι συγκεκριμένη προσέγγιση μπορεί να προσφέρει στα μελλοντικά ρομπότ προσαρμοστική πλοήγηση, εκμάθηση του περιβάλλοντός τους αλλά και καλύτερη κατανόηση για το πως λειτουργούν οι φυσικοί μηχανισμοί.

Πως σας φαίνεται σαν ιδέα;

Πηγή

Σχόλια

  • Καταπληκτικο! Κι οσο κι αν δεν φαινεται, ειναι απο τα πιο sci-fi που εχουν παρουσιαστει τελευταια!

  • Εδώ και πολλά χρόνια η έρευνα για την Τεχνητή Νοημοσύνη έχει εγκαταλείψει την ιδέαν του πλήρους και λεπτομερούς προγραμματισμού συμπεριφοράς και πειραματίζεται στον τομέα της αναδυόμενης συμπεριφοράς από πολυπρακτορικά (multiagents) δίκτυα που προσομοιώνουν τα ανθρώπινα νευρωνικά δίκτυα. Το παραπάνω αποτελεί εφαρμογή ακριβώς αυτής της λογικής. Στα χρόνια που μας έρχονται θα δούμε πολλές ακόμα σχετικές εφευρέσεις. Πιστεύω πως σε 20 χρόνια από τώρα θα έχουμε την "γέννηση" της πρώτης συνειδητής τεχνητής νοημοσύνης.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λορένα Σιούτη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.