Ρομπότ μαθαίνει να στρώνει το τραπέζι παρακολουθώντας ανθρώπους

Τα ρομπότ υπάρχουν στην ζωή μας αρκετά χρόνια ωστόσο έχουν αναλάβει άλλες εργασίες όπως η συναρμολόγηση αυτοκινήτων και εξαρτημάτων. Τα ρομπότ αυτά όμως για να φτάσουν στο σημείο να ενσωματωθούν στην γραμμή παραγωγής πρέπει να περάσουν από πολλά στάδια εκμάθησης και δοκιμής του κώδικα.

Ερευνητές του MIT ανέπτυξαν ένα σύστημα ονόματι Planning with Uncertain Specifications (PUnS), το οποίο χρησιμοποιούν τα ρομπότ για να μάθουν περίπλοκες λειτουργίες όπως το στρώσιμο ενός τραπεζιού. Με αυτήν την τεχνική, τα ρομπότ δεν λαμβάνουν συγκεκριμένες οδηγίες για τον τρόπο με τον οποία θα στρώσουν το τραπέζι.

Ωστόσο, οι ερευνητές καθοδηγούν τα ρομπότ μέσω κώδικα στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την καθοδήγηση των ρομπότ συμπεριλαμβάνουν την υψηλότερη πιθανότητα ωστόσο υπάρχουν και κριτήρια τα οποία βασίζονται στην μικρότερη αποτυχία. Με αυτόν τον τρόπο το ρομπότ μπορεί να προσαρμοστεί σε πολλά είδη περιβάλλοντος όπως αλληλεπίδραση με επικίνδυνα υλικά.

, Ρομπότ μαθαίνει να στρώνει το τραπέζι παρακολουθώντας ανθρώπους

Στις δοκιμές που έκανε το MIT το ρομπότ με αυτό το σύστημα έκανε συνολικά 6 λάθη σε 20.000 προσπάθειες. Στην περίπτωση που υπήρχαν κρυμμένα αντικείμενα, όπως κάποιο πιρούνι ή πιάτα, το ρομπότ εκτελούσε όλες τις υπόλοιπες κινήσεις και άφηνε τα κρυμμένα αντικείμενα για το τέλος.

Τέλος, οι ερευνητές του MIT στοχεύουν να εμπλουτίσουν το σύστημα και με επιπλέον λειτουργίες. Θα μπορούσε για παράδειγμα ο άνθρωπος να διορθώσει το ρομπότ δίνοντας του λεκτικές εντολές ωστόσο αυτό δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη. Πώς σας φαίνεται μία τέτοια τεχνολογία; Θα θέλατε ένα ρομπότ το οποίο θα σας μαγειρεύει και θα σας στρώνει το τραπέζι; Πείτε μας στα σχόλια.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Apple featured

Apple: Εξαγοράζει γαλλική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης με εξειδίκευση στην επεξεργασία on device

Η Apple εξαγόρασε την startup τεχνητής νοημοσύνης Datakalab με έδρα το Παρίσι για να της παρέχει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης on device.

Software Android featured Google

Android 15 Beta 1.1: Διορθώνει προβλήματα με τις ανέπαφες πληρωμές NFC και Google Wallet

Η Google κυκλοφόρησε μια μικρή ενημέρωση κώδικα για το τρέχον πρόγραμμα Android 15 Beta, η οποία αντιμετωπίζει ορισμένα ζητήματα.

Gear featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy Ring: Leak αποκαλύπτει ότι θα έρθει σε 8 διαφορετικά μεγέθη

Το Samsung Galaxy Ring το πρωτοείδαμε τον Ιανουάριο και στη συνέχεια παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο στο MWC.

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy S24 FE: Πότε θα κυκλοφορήσει τελικά;

Το Samsung Galaxy S24 FE ακούγεται εδώ και πολύ καιρό ότι θα κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες ωστόσο μια νέα πηγή υποστηρίζει κάτι άλλο.