Σπουδαστές από το Ινστιτούτο Ρομποτικής του πανεπιστημίου Carnegie Mellon πραγματοποίησαν μία έρευνα η οποία είχε ως στόχο να ελέγξει κατά πόσο η συμπεριφορά των ρομπότ μπορεί να επηρεάσει την ανθρώπινη ψυχολογία. Φαίνεται, ότι τελικά αν ένα ρομπότ επιτεθεί φραστικά σε έναν άνθρωπο του προκαλεί αρνητικά συναισθήματα και τον κάνει λιγότερο παραγωγικό.
Η πορεία της έρευνας
Στην έρευνα συμμετείχαν 40 άτομα. Ο κάθε ένας από τους συμμετέχοντας έπαιξε 35 φορές ένα παιχνίδι που οι ερευνητές ονομάζουν “Guards and Treasures”, με αντίπαλο ένα ρομπότ με το όνομα Pepper.
To παιχνίδι χαρακτηρίζεται ως Stackleberg και θέτει τους ηγέτες ενάντια στους ακολούθους τους. Σε ένα τέτοιο παιχνίδι, ο ηγέτης εκτελεί μία σειρά από προκαθορισμένες κινήσεις. Έπειτα, οι ακόλουθοι πρέπει να αντιδράσουν στις κινήσεις του ηγέτη, σύμφωνα με τα δικά τους πιστεύω.
Συνήθως, οι ερευνητές χρησιμοποιούν τέτοια παιχνίδια για να μελετήσουν την αλληλεπίδραση μεταξύ επιτιθέμενου και αμυνόμενου. Στη συγκεκριμένη έρευνα οι σπουδαστές χρησιμοποίησαν το εν λόγω παιχνίδι για να δουν πώς αλληλεπιδρούν οι άνθρωποι με τα ρομπότ σε ένα μη συνεργατικό περιβάλλον.
Το ρομπότ Pepper επαινούσε τους συμμετέχοντες ή τους προσέβαλε, καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Μεταξύ των προσβολών που εξαπέλυε το ρομπότ υπήρχαν φράσεις όπως: “Πρέπει να πω ότι είσαι απαίσιος παίκτης”.
Παρόλο που οι προσβολές του Pepper δεν ήταν και τόσο τρομερές, οι ερευνητές αναφέρουν ότι είχαν δραστικά αποτελέσματα. Τονίζουν ότι παρά το γεγονός ότι οι παίκτες βελτίωναν τον τρόπο παιχνιδιού τους με την πάροδο του χρόνου, όσο τους προσέβαλε το ρομπότ γίνονταν λιγότερο αποτελεσματικοί. Αντιθέτως, όσοι λάμβαναν επαίνους παρουσίαζαν καλύτερα αποτελέσματα.
Τα αποτελέσματα
Με απλά λόγια, η έρευνα απέδειξε ότι ακόμη και τα λόγια ενός ρομπότ είναι ικανά να επηρεάζουν τη ψυχολογία και την αποδοτικότητα ενός ανθρώπου, είτε θετικά, είτε αρνητικά.
Αν και η μελέτη ήταν μέρος μιας εργασίας για το μάθημα “Οι μέθοδοι AI ως κοινωνικό αγαθό“, η απόδοση του ρομπότ Pepper απέδειξε πάρα πολλά. Σίγουρα θα χρειαστούν πολλές έρευνες και μελέτες ακόμη, αλλά στο μέλλον θα μπορούσαν τα ρομπότ να υποστηρίξουν ψυχολογικά τους ανθρώπους.
Σε ένα κόσμο όπου το AI ολοένα κατακτά μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητας μας, τέτοιες εφαρμογές θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να ζούμε καλύτερα. Στο μέλλον, οι ψηφιακοί βοηθοί, όπως η Alexa και ο Google Assistant, ίσως έχουν την ικανότητα να μας ηρεμούν όταν είμαστε λυπημένοι ή έχουμε άγχος.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ