Μυστικά πίσω από τη μάχη Canon με Nikon [infographic]

Μέσα από το infographic που ακολουθεί μαθαίνουμε ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία και σύγκριση των δύο πιο δυνατών φωτογραφικών εταιρειών του χώρου, της Canon και της Nikon. Η πρώτη ψηφιακή DSLR ήταν δημιουργία της Nikon για λογαριασμό της NASA το 1991. Το συνολικό μερίδιο της Canon (για όλα τα προιόντα της) το 2010 έφτανε τα 19,6 δισεκατομμύρια ενώ της Nikon ήταν 6,7 δισεκατομμύρια.

Κάντε κλικ πάνω στο infographic για μεγέθυνση
Canon Nikon infographic, Μυστικά πίσω από τη μάχη Canon με Nikon [infographic]

Πηγή: PTTL.gr

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος, δημιουργός και συντάκτης του PTTL.gr, όπου αρθρογραφεί για όλα τα θέματα που αφορούν την φωτογραφία, το βίντεο και το Imaging από το 2012. Παράλληλα είναι λάτρης όλων των νέων τεχνολογιών και ειδικά των smartphone και της ΑΙ.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

9 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Johnny

Στη nikon γράφει 1919 κυκλοιφόρησε η D1? Λάθος είναι, το 1999 κυκλοφόρησε!!!

venisk

Το 1999 όχι το 1919…….

Κώστας Βλαχάκης

Ναι, λογικά και είναι λάθος αυτό.

Giorg_P

Αν έπρεπε να διαλέξω κάμερα, σίγουρα θα ήταν Canon. Είναι 2 κλικ πάνω από όλες τις άλλες σε κάθε κατηγορία τιμής. Ίσως και οι Nikon να είναι εξίσου καλές, δεν έχει τύχει να δοκιμάσω.

Konstantinos

@Girog_P

Δεν μπορω να καταλαβω πως χωρις να εχεις δοκιμασει αλλες dslr καταληγεις στο συμπερασμα οτι οι Canon ειναι “2 κλικ πανω”.

Μιλώντας για dslr (εχοντας εμπειρια απο σωματα sony, canon και nikon) μπορω να σε διαβεβαιωσω για το οτι οι διαφορες στα εισαγωγικα σωματα των εταιριων ειναι μηδαμινες. Ακομα και στα mid/ high-end σωματα οι επαγγελματιες επιλεγουν με βαση χαρακτηριστικα που για εναν συνηθισμενο χρηστη δεν περνουν καν απο το μυαλο, ουτε και παλι ενας ερασιτεχνης μπορει να καταλαβει τις διαφορες.

Θορυβος, δυναμικο ευρος και ταχυτητα εστιασης ειναι αντιστοιχες, με μονες ουσιαστικες διαφορες τη θεση των κουμπιων και τα πληκτρα συντομευσης.

Συνεπως, καθε εταιρια προσφερει αντιστοιχες επιδοσεις, σε αντιστοιχες κατηγοριες τιμης.

Και αφου εγραψα το σεντονι μου, το μονο που προτεινω σε καθε χρηστη ειναι καλυτερα να επικεντρωνεται στους φακους που θα ηθελε να αποκτησει στο μελλον και να ψαχνει ποια εταιρεια του προσφερει τις χαμηλοτερες τιμες για αυτους, παρα σε ονοματα και φανφαρες.

Τωρα αν μιλαμε για compact(οχι mirrorless-οπου ισχυουν πανω κατω τα ιδια με τις dslr), καλυτερα μη διαβαζετε καν οσα εγραψα. Εδω και αν οι διαφορες ειναι αμελητεες.

Φιλικα.

greeceandroid

Εγώ θα πω κάτι, η πρώτη μου DSLR “έτυχε” να είναι Nikon. (λέω έτυχε καθότι στην φάση που ήμουν δεν γνώριζα για να κρίνω ποια να προτιμήσω)

Μετά επενδύεις σε φακούς οπότε μετά μόνο σε Nikon έχει νόημα να συνεχίσω να είμαι.

Ακόμα και να είναι η “αντίστοιχη” Canon ή Sony “καλύτερη” δεν μπορώ να αλλάξω και να αρχίσω να αγοράζω φακούς από την αρχή.

Paranoia123

Θα συμφωνήσω με τον @Konstantinos, τελικά είναι το ίδιο πράγμα πέρα από πολύ μικρές διαφορές, όπως οι αλγόριθμοι στα χρώματα, νομίζω στις canon είναι πιο έντονα ενώ στις nikon πιο ουδέτερα πράγμα που αλλάζει απο τις ρυθμίσεις κάθε στιγμή, η κατανομή των κουμπιών στο σώμα, αυτά. @Greeceandroid αν δεν κάνω λάθος οι canon φοράνε φακούς nikon όπως επίσης υπάρχουν και μετατροπείς για τέτοιες αλλαγές, κάνε μια βόλτα από άμαζον εάν σκέφτεσαι αγορά σώματος canon. Εγώ έχω μια nikon και αυτό γιατί στα χέρια μου με τα κουμπιά τησ κάθησε καλύτερα από την canon τότε που τις δοκίμασα. Και πραγματικά τουλάχιστον για καλιτεχνική φωτογραφία δεν έχει σημασία η μηχανη και το θλιβερό είναι πως πολλοί δίνουν μια περιουσία σε “επαγγελματικα” σώματα, φακούς και άλλα έξτρα που δεν τα χρειάζονται (full hd video ενώ δεν τραβάνε καν βίντεο), αντι να επικεντρώνονται στην φωτογραφία η σημασία πηγαίνει στο gadget.

greeceandroid

@ Paranoia123
Είμαι αρκετά σίγουρος ότι με “αντάπτορα” βάζοντας Nikon φακούς σε Canon δεν θα έχω AF (?) και πιθανολογώ “προβλήματα?” στο Apperture, στο Metering, στο VR,(και πιθανότατα και σε άλλα σημεία.)

john

το iso της nikon (παιζει ρολο ειδικα στις νυχτερινες ληψεις) ειναι μακραν ανωτερο σε σχεση με αυτο της canon.για παραδειγμα σε 2 μοντελα ας πουμε nikon d5100 και canon 600d με περιπου στα ιδια χρηματα(nikon φθηνοτερη) η nikon κερδιζει ανετα.αν καποιος ψαχνετε και δινει βαση στις φωτογραφιες με λιγο φως τοτε ας το ψαξει προς nikon μερια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Canon featured

Η Canon ψάχνει συνεργασία με κατασκευαστή smartphone

Μια ακόμα συνεργασία μεταξύ κατασκευαστή smartphone και κατασκευαστή φωτογραφικών μηχανών φαίνεται πως θα σκάσει στο μέλλον.

Gear Canon

H Canon δεν θα παρουσιάσει μία νέα DSLR ναυαρχίδα

Η Canon ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να παρουσιάσει κάποια νέα DSLR ναυαρχίδα στο κοντινό μέλλον.

Gear iPhone 12 Pro Max Canon

Canon EOS R5 vs iPhone 12 Pro Max: Μεγάλη κόντρα

Η συζήτηση για το αν τα smartphones έχουν φτάσει ή αν έχουν πλησιάσει σε ποιότητα τις φωτογραφικές μηχανές δεν είναι νέα. Εδώ όμως η σύγκριση είναι διαφορετική!

Gear featured Nikon

Τέλος το Made in Japan για όλες τις κάμερες της Nikon

Η Nikon θα σταματήσει να κατασκευάζει οποιοδήποτε μοντέλο κάμερας στην Ιαπωνία σύμφωνα με αναφορές που από την Ασία.