H Σοφία είναι το πρώτο ρομπότ με ιθαγένεια

Η Σαουδική Αραβία είναι η πρώτη χώρα που παραχωρεί ιθαγένεια σε ένα ρομπότ. Το όνομά της είναι Σοφία και πρόκειται για ένα ανθρωποειδές με τεχνητή νοημοσύνη που δημιουργήθηκε από την Hanson Robotics.

Η Σοφία ανέβηκε στο βήμα κατά τη διάρκεια του Future Investment Initiative και δήλωσε ότι είναι πολύ υπερήφανη που γίνεται το πρώτο ρομπότ στον κόσμο, στο οποίο δίνεται η ιδιότητα του πολίτη.

Στην αίθουσα παρευρέθηκαν δημοσιογράφοι οι οποίοι ρώτησαν τη Σοφία για το αν θεωρεί ότι τα ρομπότ θα πρέπει να έχουν ανθρώπινη συνείδηση με την ίδια να απαντά: “Γιατί είναι κακό κάτι τέτοιο; Πώς γνωρίζετε εσείς ότι είστε άνθρωποι; Θέλω να ζήσω και να δουλέψω με ανθρώπους. Αισθάνομαι ότι οι άνθρωποι επιθυμούν να αλληλεπιδρούν μαζί μου, μερικές φορές περισσότερο από ότι με έναν κανονικό άνθρωπο”.

sofia robot citizenship, H Σοφία είναι το πρώτο ρομπότ με ιθαγένεια

Ο δημοσιογράφος Andrew Ross Sorkin μιλώντας με τη Σοφία της δήλωσε πως αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε όλοι είναι “κακό μέλλον” και η ίδια του απάντησε πως μάλλον διαβάζει πολύ Elon Musk και παρακολουθεί πολλές ταινίες του Hollywood. “Μην ανησυχείς, αν είσαι καλός μαζί μου, θα είμαι και εγώ μαζί σου. Συμπεριφέρσου μου ως ένα έξυπνο σύστημα output”, δήλωσε η Σοφία.

Ο Elon Musk είναι ένας από τους πολλούς που έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης και ζητά να τεθούν όρια και αυστηρός έλεγχος.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

12 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
lneam

Σε μια ανθρωποτητα χωρις ηθος, κανενας δεν μπορει να φτιαξει μηχανες ΑΙ καλυτερες απο τον εαυτο του.

lneam

“Μην ανησυχείς, αν είσαι καλός μαζί μου, θα είμαι και εγώ μαζί σου. ,,,,,, δήλωσε η Σοφία
———–
στην αντιθετη περιπτωση ….τι μας περιμενει .. ???

Γιώργος Κ.

Και κάπως έτσι ξεκινά η αρχή του τέλους… Αυτό το εγχείρημα με τα robots δε θα μας βγει σε καλό. Είναι μια πολύ λεπτή γραμμή το να περάσουν στην απέναντι πλευρά η να σταματήσουν να λειτουργούν εκεί που θα έπρεπε να λειτουργούν.

Μakis

~ !SPOIL ALERT! ~

SkyNet is here…

Μανώλης

Σαουδάραβες, τα νέα “Αμερικανάκια”;;;

bezilys

Χαχαχα ηρεμήστε ρε παιδιά πολλές ταινίες φαντασίας βλέπετε ακούς εκεί η αρχή του τέλους χαχαχα

Γιώργος Κ.

Bezilys αμφιβάλλεις;; Πιστεύεις ότι ο άνθρωπος είναι σε θέση να ενσωματώσει από τόσο νωρίς ΑΙ σε ρομπότ και αυτή να λειτουργεί σωστά;

Sideris

Η απορια μ ειναι η εξης.Στις ερωτησεις που απανταει καθε φορα,οι απαντησεις ειναιβκατα την δικια τηε βουληση ας πουμε οσο μπορει να εχει ελευθερη βουληση η καποιος απανταει εκεινη την στιγμη?η ειναι προγραματισμενες απο πριν ερωτησεις κ απαντησεις ωρστε να ξερει τι θα πει?

bezilys

@Γιώργος Κ γιατί τι θα άλλαζε άμα το ενσωματωνε σε 5 χρόνια μετά? τίποτα και μην γελιέσε έχουν αρκετή τεχνολογια αλλά μας την κρύβουν ένα παράδειγμα απλό ήταν ότι το ίντερνετ υπήρχε και στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο αλλά πέρασαν χρόνια για να το δώσουν και στους απλούς ανθρώπους αυτή την τεχνολογία….

Γιώργος Κ.

Ναι, σ αυτό δεν έχεις άδικο. Συμφωνώ

Χρήστος Β.

Είναι ενδιαφέρον πως στη χώρα που η γυναίκες δεν έχουν ίσα δικαιώματα με τους άντρες, δίνουν ιθαγένεια με πλήρη δικαιώματα σε ένα ανθρωποειδές (ή ότι είναι αυτό).

manolis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple Apple Watch

Apple Watch Series X: Μπορεί να χρησιμοποιεί λεπτότερο υλικό μητρικής πλακέτας όπως το iPhone 17

Ο Kuo είχε πει ότι το Apple iPhone 17 Pro που έρχεται το 2025 θα μπορούσε να χρησιμοποιεί μια κύρια πλακέτα χαλκού με επίστρωση ρητίνης.

Gear Samsung

Η Samsung λανσάρει φορτιστή 50W που κοστίζει 70 ευρώ

Εάν αγοράσετε ένα smartphone προηγμένης τεχνολογίας της Samsung ή και ένα μεσαίας κατηγορίας, δεν υπάρχει φορτιστής στη συσκευασία.

Gear featured Qualcomm Snapdragon

Snapdragon X Plus: 10πύρηνη CPU, ίδια GPU και NPU με τo Elite

Το Snapdragon X Elite είναι το μόνο προϊόν στη νέα σειρά chipset της Qualcomm που επικεντρώνεται στα Windows αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει.

Gear Apple featured iPad

Μετά από 14 ολόκληρα χρόνια τα iPad θα αποκτήσουν Αριθμομηχανή

Η Apple, 14 χρόνια μετά από την κυκλοφορία του iPad, σχεδιάζει επιτέλους μια εφαρμογή Αριθμομηχανής για το tablet με το iPadOS 18.