Spinel: Το επαναστατικό διάφανο υλικό που “απειλεί” το γυαλί

Ερευνητές από το US Naval Research Laboratory (NRL) έκαναν μια ανακάλυψη η οποία μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στα υλικά κατασκευής πολλών καθημερινών αντικειμένων. Το Spinel, όπως ονομάζεται, είναι εύκαμπτο, διάφανο και αλεξίσφαιρο υλικό το οποίο υπόσχεται να φέρει επανάσταση και να πάρει την θέση του γυαλιού.

Λόγω του ότι δεν σπάει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή φακών για κάμερες οι οποίοι μπορούν να αντέξουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες αλλά και για την προστασία υπέρυθρων και άλλων καμερών. Το spinel επιτρέπει το πέρασμα υπέρυθρου φωτός, κάτι που το καθιστά ιδανικό για στρατιωτικά imaging συστήματα.

Επιπλέον, το νέο επαναστατικό υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διάφανη, εύκαμπτη αλεξίσφαιρη θωράκιση για οχήματα και καλύπτρες σε κράνη – καθώς και για την κατασκευή ιδιαιτέρως ανθεκτικών παραθύρων. Θεωρείται ότι θα μπορούσε να βελτιώσει δραστικά τη στρατιωτική αμυντική τεχνολογία, καθώς θα έχει τη δυνατότητα χρήσης σε μια ευρεία γκάμα εφαρμογών.

Το spinel στην ουσία είναι ένα ορυκτό: το αργιλικό μαγνήσιο, το οποίο είναι πολύ σκληρότερο και ανθεκτικότερο από το γυαλί, παρέχοντας καλύτερη προστασία σε ακραίες συνθήκες- με αποτέλεσμα να θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει τεχνολογία που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά.

Το NRL ανέπτυξε μέθοδο παρασκευής διαφανούς spinel σε φύλλα. Η εν λόγω χαμηλής θερμοκρασίας διαδικασία (sintering- πυροσυσσωμάτωση) χρησιμοποιεί μια καυτή πρέσσα για το «καλούπωμα» του υλικού.

Η τεχνολογία είναι επεκτάσιμη, με μόνους περιορισμούς το μέγεθος και το σχήμα της πρέσσας. Μέσω της χρήσης πρεσσών ειδικών σχημάτων, μπορεί να παραχθεί σε διάφορες μορφές- όπως, για παράδειγμα, ως φτερά για ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Στο NRL τα τμήματα παράγονται σε διάμετρο 8 ιντσών, ωστόσο μια εταιρεία ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία για την παρασκευή μεγαλύτερων φύλλων, μέχρι 30 ιντσών.

Πηγή: 1,2

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λορένα Σιούτη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.