Τα νέα τσιπ M3 της Apple: Τεχνολογία 3 nm και εντυπωσιακές βελτιώσεις στη GPU

M3 Apple, Τα νέα τσιπ M3 της Apple: Τεχνολογία 3 nm και εντυπωσιακές βελτιώσεις στη GPU

To “Scary Fast” event της Apple έφερε στον κόσμο τη νέα σειρά τσιπ της εταιρείας για laptop, τα M3, M3 Pro και M3 Max. Θα είναι διαθέσιμα στις συσκευές MacBook Pro 14″ και 16″ και στο iMac 24″(μόνο το M3) που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση.

Η μεγαλύτερη βελτίωση είναι η GPU, με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης των επαγγελματικών εφαρμογών και των παιχνιδιών. Θα υποστηρίζει ray tracing και mesh shading με επιτάχυνση υλικού, κάτι που αποτελεί πρωτοπορία για την τεχνολογία της Apple. Μια άλλη πρωτιά είναι η διαδικασία των 3 nm, καθώς το Cupertino είναι το πρώτο που εφάρμοσε την τεχνολογία σε τσιπ για laptop.

M3 Apple, Τα νέα τσιπ M3 της Apple: Τεχνολογία 3 nm και εντυπωσιακές βελτιώσεις στη GPU

Ο βασικός M3 διαθέτει oκταπύρηνη CPU με ένα σύμπλεγμα τεσσάρων πυρήνων για την απόδοση και άλλο τεσσάρων για την αποδοτικότητα. Η GPU έχει δέκα πυρήνες με αρχιτεκτονική επόμενης γενιάς και αναφέρεται ότι είναι 65% ταχύτερη από την M1 όσον αφορά τα γραφικά. Η υποστήριξη για Unified Storage φτάνει τα 24 GB.

Το M3 Pro διαθέτει CPU 12 πυρήνων (έξι για απόδοση, έξι για απόδοση) και GPU 18 πυρήνων που είναι 40% ταχύτερη από την M1 Pro. Υποστηρίζει έως και 36 GB Unified Storage.

M3 Apple, Τα νέα τσιπ M3 της Apple: Τεχνολογία 3 nm και εντυπωσιακές βελτιώσεις στη GPU

Η πραγματική δύναμη της Apple στη σειρά είναι το M3 Max, με μια CPU 16 πυρήνων (12 για απόδοση, 4 για αποδοτικότητα), μια GPU 40 πυρήνων και υποστήριξη για έως και 128 GB Unified Storage. Το τσιπ είναι 50% ταχύτερο από το M1 Max, ενώ τα γραφικά από μόνα τους είναι 80% καλύτερα σε απόδοση, μια μεγάλη αναβάθμιση, δεδομένου ότι το M2 Max ήταν 30% ταχύτερο από τον προκάτοχό του πέρυσι.

M3 Apple, Τα νέα τσιπ M3 της Apple: Τεχνολογία 3 nm και εντυπωσιακές βελτιώσεις στη GPU

Η υποστήριξη ray tracing σημαίνει ότι τα τσιπ M3 μπορούν τελικά να ανταγωνιστούν τις GPU της Nvidia και της Arm, που βλέπουμε σε κονσόλες, σε gaming PC και laptop Windows. To mesh shading με επιτάχυνση υλικού επιτρέπει στους προγραμματιστές να βελτιώνουν πολύπλοκες σκηνές σε παιχνίδια και εφαρμογές απαιτητικές για τη GPU.

Υπάρχει επίσης Dynamic Caching, το οποίο εκχωρεί ακριβώς τη μνήμη που χρειάζεται η GPU για κάθε εργασία. Η Apple είπε ότι πρόκειται για μια πρωτοπορία στον κλάδο και έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι προγραμματιστές παιχνιδιών και εφαρμογών χρησιμοποιούν τη GPU των Mac.

M3 Apple, Τα νέα τσιπ M3 της Apple: Τεχνολογία 3 nm και εντυπωσιακές βελτιώσεις στη GPU

Η Apple είπε ότι τα M3, M3 Pro και M3 Max έχουν βελτιωμένο Neural Engine για την επιτάχυνση των μοντέλων μηχανικής εκμάθησης, αλλά δεν είπε πόσο βελτιώθηκαν πραγματικά.

Τo τσιπ Μ3 και το Μ3 Pro θα είναι διαθέσιμα στις αντίστοιχες συσκευές τους από τις 7 Νοεμβρίου. Το M3 Max θα ξεκινήσει να αποστέλλεται με τα laptop MacBook Pro 14″ και 16″ αργότερα μέσα στο μήνα.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
ΑΝΔΡΕΑΣ

Κλαίνε τα Μωρά! Τρέμουν τα παιδιά και σείστηκε η Γη! M3 MAX POWER!! Chris για εσένα!! Έχεις την απόλυτη προτεραιότητα αρκεί να πάρεις το καλό με τα 7.200 !! ΔΕ ΘΕΛΩ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ , ΔΕ ΘΕΛΩ ΤΣΙΓΚΟΥΝΙΕΣ!
Day One Upgrade από Μ2 ΜΑΧ –>Μ3 ΜΑΧ . Κάθε χρόνο η θεά μας απαιτεί την μινιμουμ θυσια για να ναι ευχαριστημένη και να φωτίζει την ζωή σας και το ιματζ σας ως : Urban Hipsters //i am offended //how dare you //professionals woke//QUEERS// DRUG QUEENS // ΒΛΑΚΣ ΛΑΙΒΣ ΜΑΤΕΡΑΔΕΣ κλπ συγκροτημένους πιστούς μας!!
Υ.Γ Αγνοείστε, χλευάστε , αποστρέψτε το βλέμμα σας υποτιμητικά προς κάτι Loosers σαν την Qualcomm και τους Παραθυράκηδες για δήθεν X SERIES πως είναι καλύτερος κ κάτι χαζομάρες.. ΜΑΚΡΙΑ ΜΕΙΝΕΤΕ,ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΙΩΣΕΙΣ!!

Xarhs

Αντιπαθώ τα isheep, αλλά δεν καταλαβαίνω το παραλήρημα σου… :-p

ΑΝΔΡΕΑΣ

Είναι αγνή αγάπη για το φωτεινό δαγκωμένο μηλαράκι Χάρη. Ντροπή σου να χρησιμοποιείς εκφράσεις στυλ isheeps! I AM OFFENDED! Παρακαλώ να ανακαλέσεις και άμεσα να πας σε εξουσιοδοτημένο κατάστημα να προεξοφλήσεις το 15 MAX PRO 256 για εξαγνισμό κ λύτρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Apple iPad Pro

iPad Pro (2024): Είναι πράγματι αυτή η χειρότερη διαφήμιση που έχει κυκλοφορήσει ποτέ η Apple;

Πολλή αρνητική κριτική έχει συγκεντρώσει σε όλες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης η πρώτη διαφήμιση που δημοσίευσε η Apple για το iPad Pro.

Gear Apple iPad featured iPad

iPad Pro (2024): Αυτές είναι οι πιο αξιοπρόσεκτες αναβαθμίσεις

Το νέο iPad Pro (2024) της Apple έφτασε με ένα σύνολο χαρακτηριστικών που δείχνει πως μάλλον άξιζε η αναμονή.

Business Exynos featured Samsung

Η Samsung ετοιμάζεται για τη μαζική παραγωγή του πρώτου της τσιπ Exynos 3nm

Samsung και Synopsys ανακοίνωσαν με δελτίο Τύπου ότι τα χυτήρια της Samsung ετοιμάζονται για τη μαζική παραγωγή του πρώτου τσιπ Exynos 3nm.

Gear featured iPad Pro

TrendForce: Η Apple θα στείλει 4,5 έως 5 εκατομμύρια OLED iPad Pro το 2024

Η τελευταία έκθεση της TrendForce προβλέπει ότι η Apple θα στείλει μεταξύ 4,5 και 5 εκατομμύρια OLED iPad Pro φέτος.