Αυτό το έξυπνο δαχτυλίδι μπορεί μια μέρα να παρακολουθεί τις χρόνιες ασθένειες

, Αυτό το έξυπνο δαχτυλίδι μπορεί μια μέρα να παρακολουθεί τις χρόνιες ασθένειες

, Αυτό το έξυπνο δαχτυλίδι μπορεί μια μέρα να παρακολουθεί τις χρόνιες ασθένειες

Το Oura Ring δεν είναι πλέον το μόνο έξυπνο δαχτυλίδι στην αγορά. Για την CES 2022, η εταιρεία τεχνολογίας υγείας Movano ανακοινώνει το Movano Ring, ένα οικονομικό wearable που έχει στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους να παρακολουθούν τις χρόνιες ασθένειες και να κατανοούν καλύτερα τα δεδομένα τους.

Το Movano Ring θα μετρήσει όλες τις βασικές μετρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παλμών, της μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού (HRV), του ύπνου, της αναπνοής, της θερμοκρασίας, των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα, των βημάτων και των θερμίδων που καίγονται. Ωστόσο, αντί για μια σειρά ακατέργαστων δεδομένων, η Movano λέει ότι θα εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι μετρήσεις σας σχετίζονται μεταξύ τους «υπάρχει μια πιο προληπτική προσέγγιση για τον μετριασμό των κινδύνων χρόνιας νόσου». Για παράδειγμα, η εφαρμογή Movano μπορεί να σας πει πώς οι συνήθειες άσκησης επηρεάζουν τα μοτίβα ύπνου ή το HRV σας με την πάροδο του χρόνου.

Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη – περισσότεροι κατασκευαστές φορητών συσκευών απομακρύνονται από τα βήματα και τις θερμίδες υπέρ των απλοποιημένων βαθμολογιών και πληροφοριών. Το Oura Ring, το Whoop και το Fitbit χρησιμοποιούν όλα τα αποτελέσματα για να προσαρμόσουν τα δεδομένα ύπνου, αλλά κυρίως εστιάζουν στο να σας πουν εάν πρέπει να πιέσετε τον εαυτό σας ή να χαλαρώσετε μια δεδομένη ημέρα. Συνοδεύονται επίσης από γραφήματα και μακροσκελείς περιγραφές. Η Movano λέει ότι θέλει οι γνώσεις της να είναι πιο εφαρμόσιμες. Μέχρι στιγμής, τα στιγμιότυπα οθόνης της εφαρμογής που έδειξε ο Movano στο The Verge δεν δείχνουν κάτι το πρωτοποριακό, αλλά ο τρόπος που παρουσιάζονται τα δεδομένα είναι πιο εύπεπτος από πολλούς ιχνηλάτες εκεί έξω.

, Αυτό το έξυπνο δαχτυλίδι μπορεί μια μέρα να παρακολουθεί τις χρόνιες ασθένειες

Υπάρχουν και μερικά άλλα πράγματα που κάνουν το Movano Ring να ξεχωρίζει. Για αρχή, η ίδια η συσκευή είναι εντυπωσιακά λεπτή. Η έμφαση σε έναν πιο κομψό σχεδιασμό ήταν μια σκόπιμη επιλογή, λέει ο CEO της Movano, Dr. John Mastrototaro, καθώς η συσκευή σχεδιάστηκε ειδικά για γυναίκες όλων των ηλικιών. Αυτό είναι αξιοσημείωτο με δύο τρόπους. Πρώτον, η τεχνολογία φορητών συσκευών έχει ευνοήσει ιστορικά τα παραδοσιακά ανδρικά στυλ και μεγέθη. Τα έξυπνα δαχτυλίδια όπως το Oura Ring και το πλέον ανενεργό Motiv Ring έχουν επίσης την τάση να είναι στην πιο χοντρή πλευρά. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι είναι δύσκολο να μικροποιηθούν οι αισθητήρες με την τρέχουσα τεχνολογία και έτσι είναι λιγότερο κατάλληλοι για μικροκαμωμένα χέρια. Ένα πραγματικά λεπτό και κομψό έξυπνο δαχτυλίδι θα είναι μία ευχάριστη αλλαγή. Δεύτερον, ελάχιστες εταιρείες φορητών συσκευών υιοθετούν μια προσέγγιση με προτεραιότητα τις γυναίκες. Κάποιοι προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει τεράστιο χάσμα μεταξύ των φύλων στα ιατρικά δεδομένα. (Fun Fact: μόλις το 1993 το Κογκρέσο έδωσε εντολή να συμπεριληφθούν γυναίκες και μειονότητες σε κλινικές δοκιμές.)

Αλλά το μεγάλο γεγονός είναι ότι ενώ οι περισσότερες εταιρείες φορητών συσκευών παρακάμπτουν ερωτήσεις σχετικά με την έγκριση του FDA, η Movano είναι ειλικρινής σχετικά με τις ιατρικές της φιλοδοξίες. Σύμφωνα με τον Mastrototaro, ενώ το πρώτο Movano Ring δεν θα έχει άδεια από τον FDA, ο στόχος είναι τελικά να αποκτήσει την ονομασία Class II και να προσθέσει ιατρικά χαρακτηριστικά όπως η μη επεμβατική παρακολούθηση της γλυκόζης και η αρτηριακή πίεση χωρίς περιχειρίδες «βήμα προς βήμα». Για να γίνει αυτό, η εταιρεία διεξάγει κλινικές δοκιμές για την τεχνολογία και τους αλγόριθμους της με δυνατότητα ραδιοσυχνοτήτων, καθώς και μελέτες ακρίβειας για να αποκτήσει άδεια από τον FDA για την παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού, του SpO2 και του αναπνευστικού ρυθμού. Η μη επεμβατική παρακολούθηση της γλυκόζης και η αρτηριακή πίεση χωρίς μανσέτες είναι τα ιερά δισκοπότηρα για την τεχνολογία που φοριέται — και μεγάλα ονόματα, όπως η Apple και η Fitbit, φημολογείται ότι εργάζονται σε αυτές τις δυνατότητες για smartwatches. Το να τα φέρει κάποιος σε ένα έξυπνο δαχτυλίδι θα ήταν ένα εντυπωσιακό επίτευγμα.

, Αυτό το έξυπνο δαχτυλίδι μπορεί μια μέρα να παρακολουθεί τις χρόνιες ασθένειες

Ωστόσο, τα φορητά είδη καταναλωτών που υπόσχονται ιατρικά χαρακτηριστικά συχνά καταλήγουν σε ρυθμιστικό κενό. Το Withings ScanWatch έκανε το ντεμπούτο του στην CES τον Ιανουάριο του 2020, αλλά μόλις τον Νοέμβριο του 2021 απέκτησε την άδεια FDA που ήταν απαραίτητη για να βγει στην αγορά των ΗΠΑ. Το έξυπνο ρολόι Move ECG ανακοινώθηκε ακόμη νωρίτερα, αλλά δεν έχει ακόμη λάβει έγκριση. Το έξυπνο ρολόι αρτηριακής πίεσης HeartGuide της Omron χρειάστηκε επίσης αρκετά χρόνια για να εγκριθεί. Ωστόσο, ο Mastrototaro λέει ότι η Movano έχει ένα μυστικό ατού: δεκαετίες ρυθμιστικής εμπειρίας.

«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά τη ρυθμιστική πλευρά των πραγμάτων», είπε ο Mastrototaro στο The Verge. Επεσήμανε επίσης τη μακρά ιστορία του στην ανάπτυξη ιατρικών συσκευών, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης. Αυτή η εμπειρία, λέει ο Mastrototaro, δίνει στον Movano ένα πλεονέκτημα στην πλοήγηση στη διαβόητη αδιαφανή διαδικασία έγκρισης του FDA.

Το Movano Ring δεν θα είναι διαθέσιμο μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και ακόμη και τότε, θα είναι σε έκδοση beta. Επίσης, δεν έχουμε συγκεκριμένες λεπτομέρειες για την τιμολόγηση, αν και ο Mastrototaro λέει ότι η εταιρεία στοχεύει να είναι «ένα από τα πιο προσιτά» στην αγορά.

«Στοχεύουμε τόσο στην ιατρική όσο και στην καταναλωτική εστίαση – τη διασταύρωση αυτών των δύο πεδίων σε αντίθεση με το ένα ή το άλλο. Θέλουμε να έχουμε την εμφάνιση, την αίσθηση και την προσιτή τιμή μιας καταναλωτικής συσκευής με την ακρίβεια και την αξιοπιστία μιας ιατρικής συσκευής», λέει ο Mastrototaro. Αυτό που περιγράφει ο Mastrototaro είναι το ιερό δισκοπότηρο της τεχνολογίας των φορητών συσκευών. Θα πρέπει να δούμε αν το Movano Ring θα καταλήξει να είναι ένα άλλο όνειρο της CES, αλλά είναι σίγουρα μια από τις πιο φιλόδοξες εκδόσεις έξυπνων δακτυλίων που έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό.

Η Μένια Ράπτη σπουδάζει δημοσιογραφία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ασχολείται με τα social media και τη φωτογραφία.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Δημητρης

Μένια ριξε μια πιο προσεκτικη ματια στο άρθρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear wearables

Withings Move: Τα πρώτα customized υβριδικά smartwatch με τιμή μόλις 80 ευρώ

Τα Withings Move είναι μία από τις καλύτερες σειρές υβριδικών smartwatch και τώρα μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας μοναδικό Withings Move, μέσα από μερικά απλά βήματα.

Gear Apple Huawei wearables

Apple, Xiaomi και Huawei οι ηγέτες της αγοράς των wearables το 2018

Μεγάλη άνοδο παρουσίασαν οι πωλήσεις των wearables το 2018, και ιδιαίτερα το τέταρτο τρίμηνο του έτους με κερδισμένους της Apple, Xiaomi και Huawei.

Smartphones MWC 2019 Nubia wearables

Η Nubia θα παρουσιάσει smartphone που θα φοριέται στο χέρι [MWC 2019]

H Nubia (sub-brand της ZTE) πρόκειται να παρουσιάσει ένα wearable smartphone στην έκθεση MWC 2019. Αυτό προκύπτει από αφίσα-teaser που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες με το μότο της εκδήλωσης να είναι το “Flex your Life”, αναφερόμενη προφανώς σε κάποια συσκευή με οθόνη curved.

Internet wearables

Στις 125 εκατ. συσκευές οι πωλήσεις wearables το 2018 σύμφωνα με το IDC

Λίγες μέρες πριν, το IDC έδωσε στη δημοσιότητα ορισμένα στοιχεία που δείχνουν ότι οι αποστολές των wearables σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να φτάσουν στις 125 εκατομμύρια συσκευές το 2018, αυξημένες δηλαδή κατά 8,5% σε σχέση με το 2017.