Home Cinema

Digea: Από το 2021 θα πρέπει να αλλάξουμε πάλι δέκτες και τηλεοράσεις, έρχεται το DVB-T2

Το φάσμα των 700ΜΗz, των συχνοτήτων στις οποίες εκπέμπει ψηφιακά η ελεύθερη τηλεόραση μέσω Digea και ΕΡΤ αναμένεται να δοθεί στις τηλεπικοινωνίες για τα 5G δίκτυα. Αυτό σημαίνει ότι η Digea και η ΕΡΤ θα πρέπει να προχωρήσουν σε νέα μορφή ψηφιακής κωδικοποίησης και νέους ψηφιακούς πομπούς, ώστε με λιγότερες συχνότητες να περιλαμβάνονται περισσότερα τηλεοπτικά σήματα με τεχνολογία DVB-T2 μιας και οι συχνότητες δεν θα επαρκούν για την εκπομπή όλων των τηλεοπτικών σταθμών.

Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι οι καταλανωτές θα πρέπει να αποκτήσουν νέους ψηφιακούς αποκωδικοποιητές ή νέες τηλεοράσεις που να υποστηρίζουν την τεχνολογία DVB-T2.

Αρκετές τηλεοράσεις και ψηφιακοί δέκτες (αποκωδικοποιητές) που πωλούνται σήμερα, είναι συμβατές/οι με την τεχνολογία DVB-T2 οπότε καλό θα είναι να ξεκινήσετε να αναζητάτε και αυτό το χαρακτηριστικό από εδώ και πέρα.

Ο «οδικός χάρτης» για τις επερχόμενες αλλαγές στην ψηφιακή μετάδοση τηλεοπτικού σήματος στην Ελλάδα και η χρήση νέων πρωτοκόλλων συμπίεσης από τις πλατφόρμες ψηφιακής μετάδοσης, με βάση την Κοινοτική υποχρέωση απόδοσης του φάσματος των 700 Mhz για χρήση στις τηλεπικοινωνίες προβλέπει ότι η τηλεόραση θα πρέπει να μετακινηθεί κάτω από τη συχνότητα 50 στα UHF, όπως και οι επικοινωνίες του στρατού.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν είναι η τροποποίηση του Εθνικού Κανονισμού Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων, η τροποποίηση του ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων, η εκπόνηση χρονοδιαγράμματος και ενδιάμεσων μεταβατικών πλάνων για τη μετακίνηση του τηλεοπτικού σήματος στις νέες συχνότητες, η τροποποίηση των δικαιωμάτων χρήσης της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής εκπομπής σε ΕΡΤ και Digea, καθώς και η διαγωνιστική διαδικασία για τη διάθεση του φάσματος των 700ΜΗz στις τηλεπικοινωνίες.

Έτσι, καταργείται η κατανομή ζώνης 694-790 MHZ από τις τηλεοπτικές υπηρεσίες ευρυεκπομπής. Η ζώνη 758-790 MHz που χρησιμοποιούσαν οι ένοπλες δυνάμεις, αποδεσμεύεται και πλέον θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά τις ζώνες 694-703 MHZ και 736-758 MHz. Οι ζώνες συχνοτήτων 733-736 και 788-791 MHz απονέμονται σε συστήματα PPDR (Δημόσιας Προστασίας και Αντιμετώπισης Καταστροφών).

Αναμένεται να ακολουθήσουν δημόσιες διαβουλεύσεις για το νέο μοντέλο και μελέτες για το κόστος από τον αναδιορισμό του φάσματος. Το ίδιο ισχύει και για τα περιφερειακά κανάλια για τα οποία αναμένεται να γίνει και δημόσια διαβούλευση για την τροποποίηση της σύμβασης Digea.

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 11 Μαΐου 2019 11:44

Σχόλια

  • Αν θυμάμαι σωστά αυτήν θα είναι η 3η φορά μέσα σε ένα διάστημα 15ετών που μας αλλάζουν συχνότητες και άρα και την ανάγκη για νέους αποκωδικοποιητές ή νέες τηλεοράσεις, τελικά το κράτος φροντίζει την μειωμένη αγοραστική κίνηση να την εξαναγκάζει να κινηθεί περισσότερο με το ζόρι για να βγάλουν οι εισαγωγείς τηλεοράσεων κλπ ψηφιακών μέσων τα σπασμένα μιας δεκαετίας λόγο κρίσης και μνημονίων. (υγ. Εδώ δεν έχουμε σαν κράτος να δώσουμε 10€ αύξηση στην σύνταξη της γιαγιάς που παίρνει 250€ τον μήνα, οι συχνότητες τους μάραναν και ασχολούνται στο Σύριζα) (υγ2. έχω τηλεόραση που την αγόρασα τον περασμένο Αύγουστο και έχει ήδη DVB-T2, άρα το θέμα μου δεν είναι ότι πρέπει να πάρω νέα τηλεόραση αλλά ότι σαν χώρα είμαστε σαν την παροιμία που λέει - Εδώ ο κόσμος χάνεται και η πουτ@ν@ χτενίζεται)

    • Το ότι γίνεται μια αναβάθμιση είναι θετικό. Καλό ήταν για αυτό να πούμε μπράβο και να βρισουμε για θέματα που κάνουν χαζομάρες. Δεν νομίζω να αναγκάζουν κανέναν να πάρει τηλεόραση όπως κι εσείς παίρνουν από μόνοι τους, η μάζα τουλάχιστον. Είναι σαν να λες δεν έχουμε να φάμε και θέλουμε οπτικές ίνες. Επένδυση λέγεται συνήθως και είναι σχεδόν απαραίτητη για να δημιουργηθουν νέα έσοδα

      • Φίλε μου η τεχνολογία DVB-T2 υπάρχει εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Θα μπορούσαν να είχαν περάσει στην εποχή της ψηφιακής τηλεόρασης κατευθείαν με αυτην και οχι με την DVB-T και μετά να την ξαναναβαθμίσουν. Θετική και αναγκαία η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός της τεχνολογίας, αλλά θα πρέπει να γίνεται και σωστά.

        • H Ελλάδα είναι η χώρα που ανακαίνισε κάποτε το σιδηροδρομικό δίκτυο Κορίνθου-Ναυπλίου και έστρωσαν ράγες που ήταν ασύμβατες με τους συρμούς που υπήρχαν καθώς και όσους παρήγγειλαν για την συγκεκριμένη γραμμή με αποτέλεσμα το δίκτυο να μείνει άχρηστο με την ολοκλήρωση του έργου.
          Το οτί δεν πήγαμε από το mpeg2 σε dvb-t2 σε παραξενεύει; Προφανώς το dvb-t σαν παλαιότερη τεχνολογία απαιτούσε πιο οικονομικό εξοπλισμό μετάδοσης τότε από το dvb-t και άφηνε περιθώρια για "φουσκώματα" δεξιά και αριστερά...

          • το είδιο έγινε δυστυχώς και με το internet. Από 52Κ modem πήγαμε σε ISDN ενώ η υπόλοιπη ευρώπη είχει ήδη επενδύσει σε ADSL, αλλά έτσι βόλευε τον εθνικό εργολάβο Σωκράτη τότε.

    • Κανένας Σύριζα και αυξήσεις στις συντάξεις, δεν έχει σχέση με τις ψηφιακές συχνότητες που είναι κοινοτική οδηγία. Το ότι σε φόρουμ τεχνολογίας μπήκες να κάνεις πολιτικό σχόλιο το παραβλέπουμε και σε ενημερώνουμε ότι η πρόοδος στις επικοινωνίες επιτάσσει δίκτυα 5ης γενιάς και ως εκ τούτου πρέπει να γίνει χώρος στις συχνότητες για να χωρέσουν. Συγγνώμη που δεν είχαν υπολογίσει από παλιά (την καινούρια ψηφιακή κωδικοποίηση) ώστε να σε ενημερώσουν για να μην ξοδευτείς, αλλά το γεγονός ότι η συμμόρφωση με την οδηγία είναι υποχρεωτική δεν γίνεται να κάνουμε αλλιώς. Και ευτυχώς δηλαδή γιατί αν δεν ήταν υποχρεωτικό, ακόμα τηλεόραση με χιόνια θα βλέπαμε και κινητό άνευ ιντερνετίου θα είχαμε ή κάπως έτσι.

      • #Μανκ 1ον Οι συχνότητες ανήκουν στο κράτος άρα θέλοντος και μι είναι πολιτικό θέμα, 2ον δεν μπήκα σε φόρουμ τεχνολογίας προκειμένου να κάνω πολιτικό σχόλιο αλλά σχολίασα ένα τεχνολογικό θέμα το οποίο επειδή οι συχνότητες ανήκουν στο κράτος ταυτόχρονα γίνεται πολιτικό, 3ον αν διάβαζες καλύτερα θα διάβαζες ότι δεν με αφορά γιατί έχω ήδη καινούρια TV με DVB-T2 και άρα δεν είναι θέμα ότι εγώ πρέπει να πάω να πάρω νέα TV και 4ον φίλε μου το να αλλάζεις σχεδόν κάθε 5ετία συχνότητες αναγκάζοντας τον κόσμο να αγοράζει σχεδόν κάθε 5ετία καινούριες TV και αποκωδικοποιητές δείχνει την προχειρότητα (για να μην πω τίποτε χειρότερο) που έχουμε στην Ελλάδα, 4ον όταν όλοι οι άλλοι στην Ε.Ε εισέρχονταν στην DVB-T2 τεχνολογία εμείς πανηγυρίζαμε για τους Mpeg2 αποκωδικοποιητές που ζητούσε να έχουμε η ΕΡΤ για να βλέπουμε τους ολυμπιακούς αγώνες του 2004'. Αν ξεπεράσεις την τάση σου για διαφωνία θα δεις ότι συμφωνείς και εσύ με το σχόλιο μου.

  • Το σχόλιο μου έχει -7 γιατί λέω το αυτονόητο ότι προχωράει η τεχνολογία και δεν μπορείς να μένεις τόσο πίσω. Δεν μπορώ να καταλάβω ποιο είναι το παράλογο στο σχόλιο μου.

  • Άς πούμε ότι η προηγούμενη αναβάθμιση ήταν αναγκαία για να μπούμε στην Ψηφιακή εποχη. Τώρα πέρα απο τις συχνότητες δεν διάβασα πουθενά για αναβάθμιση ποιότητας σήματος αύξηση ανάλυσης να πάμε από τα 540p στο full HD κλπ. Δεν χωράνε λέει σε αυτές τις συχνότητες οι εκπομπές και άρα πρεπει να τις συμπιεσουμε κι άλλο ...Μάλλον θα συμφωνήσω με @Greg

  • Αφού όλοι λένε πλέον ότι δεν βλέπουν τηλεόραση γιατί δεν έχει καλό προϊόν και το έχουν γυρισει στο Νετφλιξ και το Γιουτιουμπ. Άρα δεν είναι αναγκασμένοι να προχωρήσουν σε αναβάθμιση του δέκτη τους. Ναι ξέρω το λένε για θείους γιαγιάδες κλπ αλλά όπως όταν ήρθε το ψηφιακό έμεινε το αναλογικό αλλά 4-5 χρόνια έτσι θα γίνει και τώρα οπότε ψυχραιμία

    • Γιατί φίλε μου Αλέξανδρε, δεν ξέρω πόσο παλιά είναι η τηλεόραση σου, όμως σε αυτές πριν το 2014 δεν παίζει ούτε το Youtube αλλά και το Netflix (Ελλ. Υπότιτλους). Έχουν βρει τον τρόπο θέλοντας και μη, με τον ένα ή άλλον τρόπο να σε αναγκάσουν. Τώρα αν είσαι από αυτούς που απλά την έχουν ανοιχτή και δεν παρακολουθείς οκ

      • Νίκο ποιο νετφλιξ και Γιουτιουμπ για τηλεόραση μου λες; 9 στους 10 παρακολουθούν αυτές τις υπηρεσίες από το ταμπλετ, το κινητό, και μετά μέσω κάποιας κονσόλας παιχνιδιών η κάποιο εξάρτημα όπως το κρομκαστ. Για αυτό τα τονίζω αυτά τα πράματα στο σχόλιο μου. Όσο αφορά την δική μου τηλεόραση είναι μοντέλο 2015 και δεν είναι καν σμαρτ. Έχω δορυφορική και βλέπω καθότι μένω εκτός Ελλάδος, και για νετφλιξ και λοιπά έχω το xbox

        • Εγώ πάλι πιστεύω ότι όσο περισσότερο μπορούν να αναβάθμιστουν η τηλεωρασης τόσο το καλύτερο. Να έχουν και καλύτερες συχνότητες και καλύτερο σήμα.

  • το αστειότερο της υπόθεσης είναι που λένε ότι δεν τους φτάνουν οι συχνότητες για τα τηλεοπτικά κανάλια. κάθε συχνότητα χωράει από 4 έως 8 κανάλια αναλόγως αν είναι full hd ή sd, σωστά. οι συχνότητες που θα υπολείπονται τώρα είναι από uhf 21 έως uhf 48. άρα έχουμε 48-21= 28 συχνότητες επί 4 κανάλια (το λιγότερο) μας κάνουν έως 112 κανάλια. ΜΠΟΥΡΔΕΣ δηλαδή λένε. και ανά 2 να βάλουν τις συχνότητες τότε έως 56 κανάλια φτάνουν. ΠΟΙΟΝ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ ΑΡΑΓΕ?;

  • Δεν ξερω απο συχνοτητες, συμφεροντα, η" (υψηλη) πολιτικη, αλλα ενα ξερω. Πολλα σ΄αυτην την χωρα και απο πολλους ιδημονες, γινονται προχειρα, βεβιασμενα, χωρις προβλεψη .
    Παραδειγμα: Η ανακατασκευη της Ομονοιας και το συντριβανη, αλαζει σχεδον καθε εκλεγμενο δημαρχο!. Αυτο λεει πολλα. ασχετα αν πληρονουν οι πολιτες. Τελος, θα συμφωνησω , με τον ποιο ουδετερο της συητηζης ,τον Greg.

  • Είναι απαράδεκτο το γεγονός να μην υπάρχει προβλεψη για το ΚΟΝΤΙΝΟ μελλον.

    Η τεχνολογία DVB T2 υπάρχει από 15ετίας.
    ΓΙΑΤΙ δεν την υιοθέτησαν με το υποχρεωτικό αναλογικό lockdown πριν 6 περιπου χρονια ???

    Απλά δεν πιστευαν και οι ίδιοι οι καναλάρχες που έχουν την DIGEA και η οποία επηρέαζς τις καταστάσεις, ότι κάποτε θα τους ανάγκαζε το κράτος, να εκπεμψουν HD σημα.
    Αλλωστε ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, ότι παλεύαμε 20 χρόνια για να υιοθετήσουμε το κάδρο 16:9 και άλλα τόσα μεχρι να γίνει ο ηχος STEREO !!!

    Κυριος στόχος τους για μια εποχή ήταν να κλεισουν την ΕΡΤ (την HD) ... o όμιλος της οποίας πρωτος έφερε το 16:9 , τον στέρεο ήχο (προηγηθηκε για λιγο το ΣΤΑΡ) και τόσες αλλες τεχνολογίες.

    • Δεν βλεπω καν TV αδερφε τωρα πως βρεθηκα εδω ενω εψαχνα να βρω τις συχνοτητες για να βλεπει big brother το γκομενακι, ουτε καν ξερω.

  • Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ ΟΥΤΕ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΗΡΑ!!!!ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ DVB-T ΑΛΛΑ ΟΧΙ DVB-T2!!!!ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΟΣΟ ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΔΗΛΑΔΗ ΟΥΤΕ ΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΩ ΞΑΝΑ ΑΛΛΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ?ΑΣ ΦΡΟΝΤΙΖΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟ ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΟ!!!!!!!!!

    • Καλημέρα, θα σας απαντήσω τι γνωρίζω. Δεν ειμαι εκπρόσωπος της DIGEA, ok;
      Στα φάσμα που εκπέμπει τώρα η Digea θα μπει το 2021 το 5G για την κινητή τηλεφωνία με αποτέλεσμα να πρεπει η Digea να παει σε άλλο φασμα και να χρειαστούμε εκ νέου άλλο δέκτη (DVB-T2).

      • Μήπως γνωρίζετε αν είναι προτιμότερο να στραφούμε σε τηλεόραση με αποκωδικοποιητή DVB-T2(HEVC) και όχι μόνο DVB-Τ2;

  • Όλες οι χώρες της Ε.Ε. έχουν μεταβεί σε DVB.T2 , πότε επιτέλους θα έχουμε 1080p και 4Κ κανάλια Πανελλαδικώς; γιατί τόση καθυστέρη;

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Αλέξανδρος Παππάς

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.