Εγκατάσταση δέκτη επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης DVB-T MPEG-4

Σύμφωνα με την Digea, μέσα στο 2010 το 60% του πληθυσμού της χώρας μας θα έχει πρόσβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση DVB-T. Για να κάνουμε λήψη των ψηφιακών τηλεοπτικών καναλιών θα χρειαστούμε ένα εξωτερικό δέκτη MPEG-4 (αποκωδικοποιητή) ή μια τηλεόραση με τον δέκτη ενσωματωμένο. Στην περίπτωση του εξωτερικού δέκτη που θα είναι και η πιο συχνή, ετοιμάσαμε έναν οδηγό βήμα-βήμα για την εγκατάσταση.

update: Αναλυτικά όλες οι περιοχές που θα έχουν σήμα ψηφιακής τηλεόρασης μέσα στο 2010.

Σήμερα το ψηφιακό σήμα καλύπτει τον Κορινθιακό κόλπο και από 14 Ιανουαρίου 2010 την Θεσσαλονίνκη. Σειρά θα πάρει η Αθήνα το Μαρτίου 2010 και τον Απρίλιο 2010 επίγεια ψηφιακή τηλεόραση DIGEA θα αποκτήσει η Λάρισα και η Πάτρα.

Εγκατάσταση δέκτη επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης
Βήμα 1: Συνδέουμε το καλώδιο της κεραίας στην είσοδος κεραίας του αποκωδικοποιητή (ψηφιακός δέκτης).
Βήμα 2: Συνδέουμε τον αποκωδικοποιητή με την τηλεόραση με καλώδιο:
Scart, HDMI, Component ή Composite (εξαρτάται τις εξόδους που έχει ο κάθε αποκωδικοποιητής και τις εισόδους που έχει η τηλεόραση).
Βήμα 3: Βάζουμε τον αποκωδικοποιητή στην πρίζα.
Βήμα 4: Ανοίγουμε την τηλεόραση και τον αποκωδικοποιητή.
Βήμα 5: Ακολουθούμε τα βήματα του προγράμματος αυτόματης εύρεσης και εγκατάστασης καναλιών, είναι τα ίδια με το να βρίσκεις κανάλια σε μια απλή τηλεόραση.

Δείτε τις τωρινές περιοχές κάλυψης επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.

Επεξεργάστηκε την 28 Δεκεμβρίου 2009 21:59

Σχόλια

  • Όσοι βλέπουν τα κανάλια από δορυφορικό δέκτη θα συνεχίσουν να τα βλέπουν χωρίς καμία αλλαγή στην σύνδεση η στην λήψη , προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί κάποια αλλαγή στην δορυφορική εκπομπή !

    Ότι λέει εδώ το κείμενο και η Digea έχει εφαρμογή στην επίγεια λήψη και μόνο !

  • να είσαι καλά αγαπητέ
    ελπίζω λέγοντας δορυφορική να εννοείς την λήψη με πιάτο και lnb σε ειδικό δέκτη

  • οκ
    δεν κάνεις τίποτα λοιπόν καθώς η δορυφορική εκπομπή δεν αλλάζει αλλά μόνο η επίγεια , και από ότι έχω διαβάσει και ακούσει καθώς είμαι στον χώρο της τηλεόρασης εδώ Αθήνα μάλλον έχουμε αρκετό χρόνο μπροστά μας για το γύρισμα του διακόπτη από αναλογική σε ψηφιακή ...
    στην διάθεσή σου για κάθε άλλη ενημέρωση

  • Παιδιά,μπορείτε να μου πείτε ποιας μάρκας ειναι ο αποκωδικοποιητής στις εικόνες;

    (ευχαριστώ εκ των προτέρων)

  • Δεν το ξέρω εγώ τουλάχιστον αυτό αλλά πρέπει να λαμβάνει σε mpeg4 για να πληρεί τις προδιαγραφές που υπάρχουν αυτή την στιγμή. Βέβαια το ανάγλυφο της Ελλάδας είναι το σπουδαιότερο πρόβλημα που πρέπει να μελετηθεί σωστά !

  • η τηλεωραση μου ειναι sumsong και εναι ψηφιακη και εχει συστημα (MHEG).Θα πιανει τα ψηφιακα
    καναλια?ευχαριστω

  • το θέμα τι Mpeg δέκτη έχει ? τύπου 2 η 4 ?
    αν δεν το ξέρεις δώσε μας τον τύπο μήπως το βρούμε !
    πόσο καιρό την έχεις αγοράσει ?

  • Καλύτερα να επιλέξουμε το HDMI για τη σύνδεση που υποστηρίζει υψηλότερη ανάλυση.
    Αλήθεια ξέρει κάποιος σε ποια ανάλυση θα εκπέμπουν τα κανάλια;

  • Τα ψηφιακά κανάλια της Digea εκπέμπονται σε 576i PAL, πρόκειται δηλαδή για κανάλια τυπικής ευκρίνειας. Το κάδρο των PAL είναι ανάλυσης 704×576 pixels με λόγο πλευρών 4:3 με εξαίρεση το ΣΚΑΪ που εκπέμπει σε μακρόστενο κάδρο 16:9. Το bitrate είναι 30.000. Στον ήχο έχουμε MPEG-2 48kHz/ 192kHz σε stereo mode.

  • Γιατη δεν μπορούμε ,δεν είναι περιέργω δεν είναι ούτε η πρώτη αλλά ούτε και η τελευτεα φορά που είμαστε πολύ πίσω σε θέματα τεχνολογίας .
    Να σημειωθεί ότι στο εξωτερικό βλέπουν σε ΗD εδώ και καιρό ενώ το καλοκαίρι θα έχουν την τύχη να δουν το παγκόσμιο κύπελλο σε 3D ΗD

  • Κώστα καλημέρα,μπορείς να μας ενημερώσεις τι μάρκα είναι ο decoder που έχεις και πόσο στοιχιζει?γιατί δεν έχω δεί και πολλούς με hdmi έξοδο.από που τον πήρες και από που θα πρότεινες να αγοράσουμε έναν με hdmi έξοδο?τέλος για να κάνεις εγγραφή μιας εκπομπής με προγραμματισμό μόνο απο το epg του decoder,πρέπει να έχεις συνδέσει εξωτερικό σκληρό δίσκο με usb (αν εχει το decoder), η΄ συνεργάζεται και με ένα απλό dvd εγγραφής?
    ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • pakitgr, ο δέκτης είναι noname και φοράει τσιπάκι της NEC για decoding MPEG4 H.264. Μου τον έδωσε η Digea το περασμένο καλοκαίρι που ανακοίνωσε την έναρξη δραστηριότητας.
    Δεν νομίζω να μπορείς να γράφεις απευθείας σε δισκάκια DVD εγγραφής!

  • Ενδιαφέροντα όλα τα σχόλια. Μήπως μπορεί κάποιος να μου πει εάν η SAMSUNG LE32A558P είναι συμβατή με MPEG 4 ή θα χρειαστώ αποκωδικοποιητή; Προς το παρόν βλέπω κανονικά cine+ , ΠΡΙΣΜΑ+, ΡΙΚsat και SPORT+INFO χωρίς όμως να μπορώ να κάνω εγγραφή με το dvd recorder που διαθέτω. Σε αυτή την περίπτωση τι πρέπει να κάνω;

    Ευχαριστώ

  • Chris, ναι ο δέκτης της τηλεόρασης σου είναι MPEG2 γιαυτό πιάνεις τα κανάλια της ERT Digital. Αν θέλεις να πιάσεις τα κανάλια της DIGEA θα πρέπει να προμηθευτείς δέκτη DVB-T MPEG4. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι δέκτες MPEG4 έχουν backward συμβατότητα με το MPEG2 και πιάνουν και τα ERT Digital. Δες εδώ τις περιοχές κάλυψης μέχρι στιγμής https://techblog.gr/homecinema/digea-map-coverage-4527

  • Εικόνα 4:3; Αν δηλαδή εγώ πάω σήμερα να αγοράσω τηλεόραση 4:3 θα βρώ;
    Λυπάμαι όσους τα "έσκασαν" για να αγοράσουν τηλεοράσεις full hd για να βλέπουν την ελληνική τηλεόραση.

  • Sorry κιόλας φίλε Fadasma, αλλά όποιος τα έσκασε για να πάρει full hd tv για να βλέπει τηλεόραση είναι μάλλον χαζός.. Οι τηλεοράσεις αυτές είναι καθαρά για Home cinema καταστάσεις..

  • ...Δηλ. αυτή η 'ψηφιακή εκπομπή' των καναλιών πότε θα καλύπτει-τουλάχιστων-την ευρύτερη περιοχή της Αττικής & σε τί τιμές κυμαίνονται οι συγκεκριμένοι αποκωδικοποιητές?

  • Οι αποκωδικοποιητές ξεκινάνε από τα 45 - 50 ευρώ.
    Για ευρύτερη περιοχή Αττικής δεν γνωρίζω. Γνωρίζω ότι μέχρι το Μάρτιο του 2010 θα έχει η Αθήνα.

  • Παιδιά τα φώτα σας! Στο σπίτι έχω 2 τηλεοράσεις σε διαφορετικά δωμάτια, θα πρέπει να αγοράσω 2 αποκωδικοποιητές; Αν δεν θα τους έχω, δεν θα μπορώ να βλέπω κανένα κανάλι μετά την μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή του;

  • τουλαχιστον στην δοφυρορικη αυτο εχει ληθει !
    για αυτο που ρωτας επειδη ειναι ακομα νεα η τεχνολογια δεν εχω ακουσει κατι τετοιο

  • matatanasp, Κανονικά χρειάζεσαι έναν δέκτη για κάθε τηλεόραση. Αλλά υπάρχει τρόπος να μοιράσεις το σήμα σε περισσότερες της μιας τηλεοράσεις με ειδικό splitter. Είναι η ίδια μέθοδος που χρησιμοποιείται και στην περίπτωση δορυφορικού δέκτη.

  • ΕΓΩ ΕΧΩ ΜΙΑ PANASONIC (ΒΛΕΠΩ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ) Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΥΠΟΔΟΧΗ ΓΙΑ ΚΑΡΤΑ CI. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΜΙΑ ΚΑΡΤΑ MPEG-4 ΚΑΙ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΗΣ DIGEA?

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • γεια σας!
    μπορει να μου πει καποιος (ή να μου προτεινει καποιο site) τι διαφορα εχουν οι αποκωδικοποιητες DVB-T, MPEG 4 KAI H 264;
    αυτους προετεινει η digea αλλα δε ξερω καθολου τι παραπανω εχει ο μια απο τον αλλον!

    θα το εκτιμουσα πολυ να με βοηθησει καποιος καθως μενω Θεσσαλονικη και θα πρεπει να "βιαστω" να αποφασισω ποιον τυπο αποκωδικοποιητη να παρω..... ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!

  • ΑΝ ΞΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ....ΕΓΩ ΕΧΩ ΜΙΑ PANASONIC (ΒΛΕΠΩ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ) Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΥΠΟΔΟΧΗ ΓΙΑ ΚΑΡΤΑ CI. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΜΙΑ ΚΑΡΤΑ MPEG-4 ΚΑΙ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΗΣ DIGEA?

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ναι έτσι διαβάζω στα περιοδικά Δορυφορικής Τηλεόρασης. Μπορείς να βάλεις κάρτα CI (Common Interface) DVB-T MPEG-4.

  • Ευχαριστω, cVlachakis.

    Θα το δοκιμασω τον Μαρτιο που θα ερθει το σημα Αθηνα και θα γραψω τα σχολεια μου. Ξερεις μηπως τι πρεπει να προσεξω και τι επιλογη θα πρεπει να κανω? Απο ενα μικρο ψαξιμο στο Internet ειδα οτι υπαρχουν καποιες παραλαγες αλλα ειναι λιγο μπερδεμενα (πχ. αν δινει καποια εξοδο η ιδια ή αν μπορει να δεχθει καρτα αποκωδικοποιησης αργοτερα..). Επισης βασικο ερωτημα ειναι αν η ποιοτητα της εικονας θα ειναι ιδια με αυτη του εξωτερικου αποκωδικοποιητη??

    Ευχαριστω και παλι.

    Αλεξανδρου Α.

  • Η ποιότητα θα είναι η ίδια, μην σε απασχολεί αυτό. Και εγώ περιμένω το σήμα στην Αθήνα (Νότια Προάστια).

  • ...άραγε θα υπάρχει κάποια άλλη εξέλιξη σχετικά με τους αποκωσικοποιητές ή θα προμηθευτούμε τους ανωτέρω και θα τελειώσει έτσι η ιστορία? Δηλ. αν αγοράσουμε τηλεόραση με ενσωματωμένο τον υπάρχων δέκτη δεν πιστεύω να υπάρχει άλλη εξέλιξη και να αλλάζουμε πάλι αποκωδικοποιητές? Το λέω αυτό διότι όταν παρουσιάστηκαν τα ψηφιακά της κρατικής τηλεόρασης προμηθευτήκαμε τους κατάλληλους αποκωδικοποιητές και αγοράσαμε τηλεοράσεις με ενσωματωμένο τον δέκτη...τώρα όταν αγοράσουμε κατάλληλους αποκωδικοποιητές ή τηλεοράσεις δεν πιστεύω να παρουσιαστεί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα καινούργια εξέλιξη?

  • Efstratios, δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά, αλλά σε ότι αφορά την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση νομίζω θα μείνουμε έτσι με Digea και DVB-T MPEG-4.

  • ...το εύχομαι και εγώ...όχι για την εξέλιξη της τηλεόρασης όσο για τις αλεπάλληλες αλλαγές που 'εμφανίζονται' σε αρκετά κοντινά χρονικά διαστήματα...

  • Μήπως μπορεί να βοηθήσει κάποιος ?
    Εχω τηλεόραση LG 37 lg5000 έχει ψηφιακό δέκτη όμως δεν μπορώ να εξακριβώσω από τα τεχνικά χαρακτηριστικά που κυκλοφορούν στο ιντερνετ αν o ψηφιακός δέκτης είναι MPEG 2 ή MPEG 4 . Επίσης έχω ένα tuner της crypto (TVinAbox) που το συνδέω με οθόνη pc θα χρειαστεί ψηφιακός δέκτης γι αυτό ?
    Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια

  • Ευχαριστω πολυ cVlachakis!

    Να ρωτησω και κατι ακόμα. αν παρω αποκωδικοποιητη, μου εχουν πει οτι μπορω να τον συνδεσω και με τις δυο τηλεορασεις, που εχω στο σπιτι μου. Αν τελικα αγορασω καινουρια τηλεοραση με ενσωματωμενο αποκωδικοποιητη, θα μπορω να την συνδεσω με καποιο τροπο στην δευτερη τηλεοραση για να μπορω να βλέπω και σε αυτην με ψηφιακη εικονα ;

    Λιγο απιθανο μου φαινεται αλλα ρωταω γιατι δεν ξερω καθολου το αντικειμενο.....

  • Kalispera kai xronia polla!ithela na rotiso an i palia keraia pou eixame tha parameinei xrisimi i akyronetai i xrisi tis?kathos akousame oti me auto to neo systima den tha einai aparaitites oi keraies pia..omos stin eikona tis egatastasis tou apokodikopoiiti fainetai na yparxei ypodoxi tis keraias..ti ginetai telika...ti isxyei?
    eyxaristo ek ton proteron..
    kali xronia!

  • @pouk, Φυσικά και δεν γίνεται να δώσεις σήμα από τη μία τηλεόραση στην άλλη!

    @evita, Χρόνια Πολλά, την ίδια κεραία κρατάς δεν αλλάζεις ούτε καταργείς.

  • ΕΧΩ ΤΗΝ 42LG6100 ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΨΗΦΙΑΚΟ ΔΕΚΤΗ.ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΗΣ DIGEA?

  • Το μοντέλο που αναφέρεις φοράει δέκτη DVB-T MPEG-2, δεν θα πιάνει τα κανάλια της Digea.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Κώστας Βλαχάκης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.