Έκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σημαντική πρόοδος της Ελλάδας στον τομέα των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών

Τη σημαντική πρόοδο που συντελείται στον τομέα των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών επισημαίνει η 15η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα και καταγράφει την πορεία της Ευρωπαϊκής αγοράς Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών κατά το 2009. Η Έκθεση επικροτεί το έργο της ΕΕΤΤ, το οποίο χαρακτηρίζει για μία ακόμη χρονιά ως επιτυχημένο και με εμφανείς θετικές επιδράσεις σε όλους τους τομείς της αγοράς.

Σύμφωνα με την Έκθεση, η ΕΕΤΤ συνέβαλε με το έργο της στη συνεχιζόμενη αναπτυξιακή πορεία της ευρυζωνικής αγοράς. Συγκεκριμένα, οι ευρυζωνικές γραμμές αυξήθηκαν από 1.506.614 στο τέλος του 2008 (διείσδυση 13,4%) σε 1.916.630 στο τέλος του 2009 (διείσδυση 17%). Η αύξηση αυτή της ευρυζωνικής διείσδυσης είναι η τρίτη υψηλότερη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., σηματοδοτώντας τη συνεχιζόμενη σύγκλιση της Ελλάδας με τη υπόλοιπη Ευρώπη. Οι γραμμές Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο (ΑΠΤΒ) συνεχίζουν να αποτελούν κύριο όχημα ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας, φτάνοντας τις 987.310 στο τέλος του 2009, έναντι 646.124 στο τέλος 2008, (αύξηση 53%). Αντίθετα, σημαντική αδυναμία αποτελεί η απουσία σταθερών εναλλακτικών δικτύων, καθώς η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που το ποσοστό των ευρυζωνικών γραμμών μέσω τεχνολογιών εκτός DSL είναι σχεδόν μηδενικό.

Στην αγορά κινητής τηλεφωνίας η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που παρουσίασαν σημαντική αύξηση της διείσδυσης, η οποία βρίσκεται λίγο πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (125% έναντι 122%). Αντίθετα, παραμένει χαμηλή η διείσδυση της κινητής ευρυζωνικότητας, δεδομένου ότι το ποσοστό των συνδέσεων για την παροχή ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε φορητό υπολογιστή μέσω κινητών δικτύων βρίσκεται μόλις στο 2% έναντι 5,2% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Στην αγορά σταθερής τηλεφωνίας διατηρείται η υψηλή συγκέντρωση, με τον ΟΤΕ να διατηρεί υψηλά μερίδια σε όλες τις κατηγορίες κλήσεων, σε σχέση με τις λοιπές Ευρωπαϊκές χώρες. Αντίστοιχα, τα ποσοστά των καταναλωτών που χρησιμοποιούν εναλλακτικούς παρόχους για εθνικές ή διεθνείς κλήσεις ή για απ’ ευθείας πρόσβαση στο δημόσιο τηλεφωνικό δίκτυο υπολείπονται σημαντικά των Ευρωπαϊκών μέσων όρων.

Σε θέματα προστασίας καταναλωτή, η Έκθεση δίνει ιδιαίτερο βάρος στη μείωση των καταγγελιών. Ως παράγοντες που συνέτειναν στη θετική αυτή εξέλιξη καταγράφονται οι πρωτοβουλίες της ΕΕΤΤ για τη δημοσίευση Κωδίκων Δεοντολογίας, η προσπάθεια των παρόχων να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους και τις πρακτικές τους προς τους καταναλωτές αλλά και η επιβολή κυρώσεων από την ΕΕΤΤ σε περιπτώσεις παραβιάσεων της νομοθεσίας.

Η Έκθεση κάνει επίσης μνεία στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας και συγκεκριμένα:
– Στην ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της δευτερογενούς νομοθεσίας, ιδιαίτερα όσον αφορά τα Δικαιώματα Διέλευσης. Η έλλειψη του σχετικού νομικού πλαισίου δυσχεραίνει σημαντικά την ανάπτυξη νέων δικτυακών υποδομών με εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις που επιτείνονται περαιτέρω από την πλήρη απουσία εναλλακτικών δικτύων.
– Στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αναφορικά με την εγκατάσταση κεραιών, τα οποία δυσχεραίνουν σημαντικά την ανάπτυξη και λειτουργία ασύρματων δικτύων και δικτύων κινητών τηλεπικοινωνιών. Σύμφωνα με την Έκθεση, τα προβλήματα αυτά πηγάζουν από τις ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες που θέτει το υπάρχουν πλαίσιο αδειοδότησης κεραιών, ενώ επιτείνονται από την έντονη αντίδραση του κοινού κατά των κεραιών και από το γεγονός ότι πολλές τοπικές αρχές δεν εφαρμόζουν τη σχετική νομοθεσία.
– Στην ανάγκη επιτάχυνσης του έργου για το δίκτυο οπτικών ινών (Fiber To The Home) δεδομένου ότι παραμένει στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, καθώς οι σημερινές καθυστερήσεις δημιουργούν έντονο κλίμα αβεβαιότητας στην αγορά.
– Στη λήψη των αναγκαίων μέτρων, προκειμένου να διασφαλισθεί η έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας της ψηφιακής μετάβασης. Η Έκθεση διατυπώνει προβληματισμούς για το κατά πόσο ο στόχος του 2012 είναι εφικτός, δεδομένου ότι οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν χορηγήσει ακόμη καμία άδεια (αναλογική ή ψηφιακή), δεν έχουν ορίσει χώρους για πάρκα κεραιών και δεν έχουν λάβει αποφάσεις για το ψηφιακό μέρισμα.
– Στις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκδίκαση προσφυγών, κατά ρυθμιστικών κυρίως αποφάσεων, δεδομένου ότι εκκρεμεί απόφαση για το ποιο δικαστήριο είναι αρμόδιο να εκδικάζει σχετικές προσφυγές.

Η 15η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι διαθέσιμη εδώ.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Facebook

To Facebook μαρκάρει τις σατιρικές σελίδες για να μην μπερδευόμαστε…

Το Facebook αποφάσισε να βάζει ταμπέλες στις σατιρικές σελίδες, για να μην μπερδεύεται το κοινό με εκείνες που έχουν ειδήσεις.

Internet Facebook Instagram WhatsApp

Έπεσαν Facebook, Instagram και WhatsApp για αρκετή ώρα

Η πρόσβαση σε Facebook, Instagram και WhatsApp δεν ήταν εφικτή για χιλιάδες χρήστες, αλλά το πρόβλημα διορθώθηκε.

Internet YouTube Kids

Το YouTube Kids είναι μια… ωδή στον καταναλωτισμό!

Όσοι επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν το YouTube Kids για εκπαιδευτικούς σκοπούς, μάλλον θα πρέπει να κοιτάξουν αλλού.

Internet Tech Podcast

Tech Podcast: Ψηφιακή Μέριμνα, LG, NASA, Facebook, Volvo, Survivor [S01E28 – 01/04/2021]

Σε αυτή την εκπομπή συζητάμε για LG smartphones, NASA στον Άρη, πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα, διαρροή προσωπικών δεδομένων από το Facebook και Volvo XC40 Plug-In Hybrid T5.