Έκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σημαντική πρόοδος της Ελλάδας στον τομέα των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών

Τη σημαντική πρόοδο που συντελείται στον τομέα των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών επισημαίνει η 15η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα και καταγράφει την πορεία της Ευρωπαϊκής αγοράς Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών κατά το 2009. Η Έκθεση επικροτεί το έργο της ΕΕΤΤ, το οποίο χαρακτηρίζει για μία ακόμη χρονιά ως επιτυχημένο και με εμφανείς θετικές επιδράσεις σε όλους τους τομείς της αγοράς.

Σύμφωνα με την Έκθεση, η ΕΕΤΤ συνέβαλε με το έργο της στη συνεχιζόμενη αναπτυξιακή πορεία της ευρυζωνικής αγοράς. Συγκεκριμένα, οι ευρυζωνικές γραμμές αυξήθηκαν από 1.506.614 στο τέλος του 2008 (διείσδυση 13,4%) σε 1.916.630 στο τέλος του 2009 (διείσδυση 17%). Η αύξηση αυτή της ευρυζωνικής διείσδυσης είναι η τρίτη υψηλότερη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., σηματοδοτώντας τη συνεχιζόμενη σύγκλιση της Ελλάδας με τη υπόλοιπη Ευρώπη. Οι γραμμές Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο (ΑΠΤΒ) συνεχίζουν να αποτελούν κύριο όχημα ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας, φτάνοντας τις 987.310 στο τέλος του 2009, έναντι 646.124 στο τέλος 2008, (αύξηση 53%). Αντίθετα, σημαντική αδυναμία αποτελεί η απουσία σταθερών εναλλακτικών δικτύων, καθώς η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που το ποσοστό των ευρυζωνικών γραμμών μέσω τεχνολογιών εκτός DSL είναι σχεδόν μηδενικό.

Στην αγορά κινητής τηλεφωνίας η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που παρουσίασαν σημαντική αύξηση της διείσδυσης, η οποία βρίσκεται λίγο πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (125% έναντι 122%). Αντίθετα, παραμένει χαμηλή η διείσδυση της κινητής ευρυζωνικότητας, δεδομένου ότι το ποσοστό των συνδέσεων για την παροχή ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε φορητό υπολογιστή μέσω κινητών δικτύων βρίσκεται μόλις στο 2% έναντι 5,2% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Στην αγορά σταθερής τηλεφωνίας διατηρείται η υψηλή συγκέντρωση, με τον ΟΤΕ να διατηρεί υψηλά μερίδια σε όλες τις κατηγορίες κλήσεων, σε σχέση με τις λοιπές Ευρωπαϊκές χώρες. Αντίστοιχα, τα ποσοστά των καταναλωτών που χρησιμοποιούν εναλλακτικούς παρόχους για εθνικές ή διεθνείς κλήσεις ή για απ’ ευθείας πρόσβαση στο δημόσιο τηλεφωνικό δίκτυο υπολείπονται σημαντικά των Ευρωπαϊκών μέσων όρων.

Σε θέματα προστασίας καταναλωτή, η Έκθεση δίνει ιδιαίτερο βάρος στη μείωση των καταγγελιών. Ως παράγοντες που συνέτειναν στη θετική αυτή εξέλιξη καταγράφονται οι πρωτοβουλίες της ΕΕΤΤ για τη δημοσίευση Κωδίκων Δεοντολογίας, η προσπάθεια των παρόχων να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους και τις πρακτικές τους προς τους καταναλωτές αλλά και η επιβολή κυρώσεων από την ΕΕΤΤ σε περιπτώσεις παραβιάσεων της νομοθεσίας.

Η Έκθεση κάνει επίσης μνεία στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας και συγκεκριμένα:
– Στην ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της δευτερογενούς νομοθεσίας, ιδιαίτερα όσον αφορά τα Δικαιώματα Διέλευσης. Η έλλειψη του σχετικού νομικού πλαισίου δυσχεραίνει σημαντικά την ανάπτυξη νέων δικτυακών υποδομών με εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις που επιτείνονται περαιτέρω από την πλήρη απουσία εναλλακτικών δικτύων.
– Στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αναφορικά με την εγκατάσταση κεραιών, τα οποία δυσχεραίνουν σημαντικά την ανάπτυξη και λειτουργία ασύρματων δικτύων και δικτύων κινητών τηλεπικοινωνιών. Σύμφωνα με την Έκθεση, τα προβλήματα αυτά πηγάζουν από τις ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες που θέτει το υπάρχουν πλαίσιο αδειοδότησης κεραιών, ενώ επιτείνονται από την έντονη αντίδραση του κοινού κατά των κεραιών και από το γεγονός ότι πολλές τοπικές αρχές δεν εφαρμόζουν τη σχετική νομοθεσία.
– Στην ανάγκη επιτάχυνσης του έργου για το δίκτυο οπτικών ινών (Fiber To The Home) δεδομένου ότι παραμένει στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, καθώς οι σημερινές καθυστερήσεις δημιουργούν έντονο κλίμα αβεβαιότητας στην αγορά.
– Στη λήψη των αναγκαίων μέτρων, προκειμένου να διασφαλισθεί η έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας της ψηφιακής μετάβασης. Η Έκθεση διατυπώνει προβληματισμούς για το κατά πόσο ο στόχος του 2012 είναι εφικτός, δεδομένου ότι οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν χορηγήσει ακόμη καμία άδεια (αναλογική ή ψηφιακή), δεν έχουν ορίσει χώρους για πάρκα κεραιών και δεν έχουν λάβει αποφάσεις για το ψηφιακό μέρισμα.
– Στις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκδίκαση προσφυγών, κατά ρυθμιστικών κυρίως αποφάσεων, δεδομένου ότι εκκρεμεί απόφαση για το ποιο δικαστήριο είναι αρμόδιο να εκδικάζει σχετικές προσφυγές.

Η 15η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι διαθέσιμη εδώ.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet malware Hackers

To LemonDuck malware στοχεύει Windows και Linux συστήματα

To LemonDuck είναι ένα malware που σχετίζεται με την διαδικασία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων και χτυπά σε συστήματα Linux και Windows.

Internet

Σοβαρά διεθνή web sites γεμίζουν με πορνογραφικό υλικό

Η εταιρεία προώθησης πορνογραφικού υλικού 5 Star Porn HD εξαγόρασε το VidMe, με αποτέλεσμα να γεμίσουν με ανάλογο υλικό πολλές άσχετες σελίδες.

Internet ransomware Hackers

Επίθεση ransomware από hackers στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Ένα σοβαρό περιστατικό επίθεσης ransomware έχει καταγραφεί στον Δήμο Θεσσαλονίκης με αρχεία του εσωτερικού δικτύου να πέφτουν στα χέρια hackers.

Internet Bitcoin Elon Musk

Elon Musk: Δηλώνει ότι θέλει να δει το Bitcoin να πετυχαίνει

Μπορεί να φαίνεται κάπως οξύμωρο, αλλά ο Elon Musk δηλώνει ότι έχει επενδύσει στο Bitcoin και θέλει να το δει να πετυχαίνει.