Από την προηγούμενη εβδομάδα είμαι ένας ευτυχής κάτοχος 3G broadband internet της Cosmote. Με αυτή την προσθήκη στον εξοπλισμό μου ολοκληρώθηκε το πακέτο internet on the go μαζί με το Asus EeePC 900. Από σήμερα μπορώ να έχω ίντερνετ παντού στην Ελλάδα αρκεί να υπάρχει κάλυψη με κεραίες κινητής τηλεφωνίας της Cosmote αλλά και στο […]
Από την προηγούμενη εβδομάδα είμαι ένας ευτυχής κάτοχος 3G broadband internet της Cosmote. Με αυτή την προσθήκη στον εξοπλισμό μου ολοκληρώθηκε το πακέτο internet on the go μαζί με το Asus EeePC 900. Από σήμερα μπορώ να έχω ίντερνετ παντού στην Ελλάδα αρκεί να υπάρχει κάλυψη με κεραίες κινητής τηλεφωνίας της Cosmote αλλά και στο εξωτερικό μέσω roaming με οποιαδήποτε εταιρεία επιλέξω. Σε αυτό εδώ το post θα περιγράψω το τι έχω ζήσει τις τελευταίες πέντε ημέρες μαζί με το EeePC 900 και το USB modem της Cosmote.
Το πακέτο με το USB modem της Cosmote έρχεται μέσα σε μια διαφανή παχιά συσκευασία που θυμίζει θήκη για τανιές DVD. Αυτό αποτελείτε από το ίδιο το USB modem, ένα καλώδιο προέκτασης USB (θηλυκό σε αρσενικό), ένα μικρό εγχειρίδιο χρήσης στα ελληνικά και το χαρτί της εγγύησης. Κάποιο CD ή DVD με τους drivers και το λογισμικό σύνδεσης δεν θα βρείτε και ο λόγος είναι ότι αυτά είναι αποθηκευμένα μέσα στο stickάκι.
Η εγκατάσταση των drivers και του λογισμικού σύνδεσης της Cosmote είναι παιχνιδάκι. Απλά τοποθετούμε το USB modem σε μια ελεύθερη θύρα USB του υπολογιστή μας και στην πρώτη κάρτα που εμφανίζεται επιλέγουμε αν θέλουμε ελληνικά ή αγγλικά. Κατόπιν τούτου το μόνο που κάνουμε είναι να πατάμε το πλήκτρο επόμενο (η next) και να περιμένουμε 2-3 λεπτά έως ότου ολοκληρωθεί η εγκατάσταση.
Το HSPA USB stick όπως ονομάζεται είναι το μοντέλο E170 της κινέζικης εταιρείας Huawei. Έχει το μέγεθος ενός κλασσικού USB stick ενώ είναι ελαφρώς πιο βαρύ. Το χρώμα του είναι λευκό και φέρει το χαρακτηριστικό λαχανί λογότυπο της Cosmote. Είναι και αυτό μια συσκευή κινητής τηλεφωνίας και όπως τα κινητά φέρει αριθμό IMEI αλλά και είσοδο για κάρτα SIM. Η κάρτα SIM τοποθετείτε σε μια ειδική μεταλλική θηκούλα και “συρταρώνει” μέσα στο USB stick από τη μεριά της επαφής σύνδεσης.
Μετά το τέλος της εγκατάστασης εμφανίζεται ένα εικονίδιο στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή μας το οποίο θα πρέπει να πατάμε κάθε φορά που θέλουμε να συνδεθούμε στο ίντερνετ και εφόσον έχουμε τοποθετήσει και το USB modem. Αυτό που δεν μου αρέσει είναι το γεγονός ότι το εν λόγο λογισμικό σύνδεσης δεν ξεκινάει αυτόματα με την τοποθέτηση του USB modem στον υπολογιστή μας και θα πρέπει να το ξεκινάμε χειροκίνητα κάθε φορά.
Το λογισμικό ονομάζεται Cosmote Internet On The Go Connect και με το που θα συνδεθείτε την πρώτη φορά θα σας ενημερώσει ότι υπάρχει διαθέσιμη αναβάθμιση 283kb οπότε να πως τρώγεται σιγά-σιγά το bandwidth! Αν πατήσουμε πάνω στην επιλογή about του λογισμικού ενημερωνόμαστε ότι αυτό είναι δημιούργημα της Birdstep Technology και η έκδοση κατόπιν της αναβάθμισης ότι είναι η 1.0.0 BL 44.
Η επιφάνεια εργασίας του λογισμικού είναι ντυμένη στα χρώματα της Cosmote και είναι ευανάγνωστη. Στην κεντρική οθόνη μας ζητάει κάθε φορά το PIN της κάρτας SIM και από εκεί επιλέγουμε το κουμπί Connect. Μέσα από το μενού μπορούμε να επιλέξουμε να αφαιρέσουμε το PIN και να ξεκινάει η σύνδεση αυτόματα με το που ανοίγουμε το λογισμικό internet on the go Connect.
Μέσα από το λογισμικό αυτό μπορούμε να στείλουμε μηνύματα SMS και MMS εφόσον έχουμε επιλέξει αυτές τις υπηρεσίες στο κατάστημα που κάναμε τη σύνδεση. Επίσης αν θέλετε να χρησιμοποιείτε το Cosmote Internet On The Go εκτός Ελλάδας θα πρέπει να το πείτε και αυτό στο κατάστημα για να ενεργοποιήσουν τις υπηρεσίες roaming. Όμως προσοχή γιατί εκτός Ελλάδας πέφτει τσεκούρι στο λογαριασμό και θα έχετε κλάματα.
Το λογισμικό Cosmote internet on the go Connect μας ενημερώνει επίσης με στατιστικά για την χρήση που έχουμε κάνει ώστε να γνωρίζουμε πότε πλησιάζουμε το ανώτατο bandwidth που έχουμε πρoπληρώσει για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως. Έχει γνωστό ο Tasosvel που του ήρθε ο λογαριασμός 300 ευρώ!
Επί του πρακτέου
Αυτές τις πέντε ημέρες που έχω στα χέρια μου τα Cosmote internet on the go και Asus EeePC 900 τα έχω τεστάρει σε διάφορες συνθήκες. Την πρώτη ημέρα που το πήρα το χρησιμοποίησα στο αυτοκίνητο κάνοντας τη διαδρομή Γλυφάδα-Κορωπί (δείτε το βίντεο). Στην Γλυφάδα συνδέθηκε σε HSPA (έως 7,2Mbps) ενώ από τη Βάρη και έως το Κορωπί έπεσε σε 3G (έως 3,6Mbps). Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής είχα συνδεθεί με το WinAmp σε ιντερνετικό ραδιοφωνικό σταθμό και δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα από κεραία σε κεραία. Η αναπαραγωγή έγινε χωρίς διακοπές και buffering.
Εχθές το μεσημέρι πήρα το μετρό από το Κορωπί και κατευθύνθηκα έως το Αιγάλεω. Όσο διάστημα ο συρμός βρισκόταν επάνω στην επιφάνεια της γης είχα ίντερνετ on the go κανονικά. Όταν όμως μπήκαμε υπόγεια ενώ η σύνδεση έλεγε Connected οι ένδειξεις για το bandwidth ήταν μηδενικές και κάποια στιγμή μετά από 3-4 λεπτά έγινε Disconnected.
Τέλος, εδώ στο Λαγονήσι που περνάω τις τελευταίες ημέρες μακριά από τη ζέστη και τη βαβούρα της Αθήνας, το διαθέσιμο δίκτυο είναι 3G δεν βρίσκω κάλυψη HSPA. Μέσα στο σπίτι μάλιστα πιάνει 2G δηλαδή GPRS, δηλαδή ούτε για chat!
Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτή τη στιγμή μόνο η Cosmote προσφέρει ταχύτητες HSPA έως 7,2Mbps ενώ Vodafone και Wind δίνουν 3G έως 3,6Mbps.
Cosmote και Vodafone εισάγουν νέα APIs ασφάλειας μέσω GSMA Open Gateway. Δείτε πώς θα αλλάξει η σύνδεση σε εφαρμογές και η προστασία από SIM swap απάτες.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Προσθήκη σχόλιου