Κυβερνοεπιθέσεις σε 12 χώρες με εργαλείο της NSA

NSA, Κυβερνοεπιθέσεις σε 12 χώρες με εργαλείο της NSA

Εργαλείο που υποκλάπηκε από την NSA χρησιμοποίησαν οι χάκερ που πραγματοποίησαν επιθέσεις σε 12 χώρες νωρίτερα, μεταξύ αυτών και η Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ασφαλείας, η επίθεση εκμεταλλεύτηκε μια ευπάθεια που ανακαλύφθηκε και αναπτύχθηκε από την NSA και η οποία είχε έρθει στη δημοσιότητα από την ομάδα Shadow Brokers. Η ομάδα αυτή έκανε την εμφάνισή της το περασμένο καλοκαίρι και δημοσίευσε διάφορα εργαλεία hacking τα οποία ισχυρίζεται ότι υπέκλεψε από την NSA.

Η σημερινή επίθεση όμως ήταν διεθνούς έκτασης, καθώς εκτός από τη Μεγάλη Βρετανία, της οποίας το σύστημα υγείας παρέλυσε, 11 ακόμη χώρες σε Ευρώπη και Ασία δέχτηκαν επίθεση, ενώ η Kaspersky κάνει λόγο για 74 χώρες.

Εκτός από το Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS), στους στόχους συγκαταλέγονται και η Ισπανική Telefonica και η Ρώσικη MegaFon. Η Telefonica πάντως δήλωσε ότι δεν επηρεάστηκαν πελάτες της από την επίθεση Στις χώρες που έχουν σημειωθεί καταγεγραμμένες επιθέσεις συμπεριλαμβάνονται οι Τουρκία, Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Ιαπωνία, Ιταλία, Ισπανία, Ταϊβάν και Ρωσία (όπου βρέθηκαν και οι περισσότεροι μολυσμένοι υπολογιστές).

Αναφορικά με την περίπτωση του NHS, Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγω για 16 οργανισμούς υγείας στη Μεγάλη Βρετανία, αριθμός που αργότερα “σκαρφάλωσε” στους 25.

Η επίθεση εκμεταλλεύτηκε μια ευπάθεια για την οποία η Microsoft είχε κυκλοφορήσει αναβάθμιση τον Μάρτιο. Ωστόσο, οι χάκερ φαίνεται ότι στόχευσαν οργανισμούς και νοσοκομεία, οι οποίοι συνήθως αργούν να κάνουν τις αναβαθμίσεις.

Το κακόβουλο λογισμικό εστάλη μέσω email σε μορφή συμπιεσμένου αρχείου. Η επίθεση, σύμφωνα με τους ειδικούς, περιλάμβανε μια παραλλαγή ενός ransomware, γνωστού ως Wanna Decryptor.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
tester

Για όσους δεν έχουν δει το Zero Days, υπάρχει ελέυθερο στο greekdocumentaries. Απιστευτο ντοκυμαντερ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Cars Hackers

Ferrari: Κυβερνοεπίθεση εξέθεσε προσωπικά δεδομένα πελατών

Η Ferrari γνωστοποίησε ότι δέχθηκε επίθεση τύπου ransomware η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν προσωπικά δεδομένα πελατών της.

Smartphones Google Hackers Samsung

Google: Προειδοποιεί την Samsung να διορθώσει τα μόντεμ της

Το Project Zero, η ομάδα της Google που είναι αφιερωμένη στην έρευνα ασφάλειας, εντόπισε προβλήματα στα μόντεμ της Samsung που τροφοδοτούν συσκευές όπως το Pixel 6, το Pixel 7 και ορισμένα μοντέλα των Galaxy S22 και A53.

Internet FBI Hackers

Χάκερς επιτέθηκαν στο δίκτυο υπολογιστών του FBI

To FBI ερευνά μια παραβίαση του δικτύου υπολογιστών της, ένα συμβάν που θεωρείται μεμονωμένο και έχει πλέον αντιμετωπιστεί, ανέφερε η υπηρεσία.

Internet Hackers

Google: Μαζικές επιθέσεις Ρώσων χάκερ στην Ουκρανία

H Google μέσα από έκθεση γνωστοποίησε ότι Ρώσοι χάκερ πραγματοποίησαν συνεχόμενες ψηφιακές επιθέσεις εναντίον ουκρανικών στόχων, παρά το πέρας της μεγάλης έντασης.