Δημιούργησαν AI chip που εκτελεί εργασίες αναγνώρισης εικόνων σε νανοδευτερόλεπτα

AI chip, Δημιούργησαν AI chip που εκτελεί εργασίες αναγνώρισης εικόνων σε νανοδευτερόλεπτα

Μία ομάδα 6 επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας της Βιέννης κατασκεύασε ένα νέου τύπου τεχνητό μάτι το οποίο έχει την ικανότητα να αναγνωρίζει το τι βλέπει μέσα σε νανοδευτερόλεπτα. Αυτό έγινε δυνατό συνδυάζοντας φωτοευαίσθητα κυκλώματα με ένα νευρωνικό δίκτυο, τα οποία εν τέλει ενσωμάτωσαν σε ένα μικροσκοπικό AI chip.

Το υπερευαίσθητο και ταχύτατο βιονικό μάτι

Η ομάδα ουσιαστικά κατασκεύασε το AI chip από ένα φύλλο βολφραμίου πάχους μόλις λίγων ατόμων το οποίο ήταν χαραγμένο με φωτοευαίσθητες διόδους. Οι δίοδοι αυτοί συνδέθηκαν ώστε να σχηματίσουν ένα νευρωνικό δίκτυο.

Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του AI chip επιτρέπει στις διόδους να τροποποιηθούν εξωτερικά. Αυτό σημαίνει ότι το νευρωνικό δίκτυο μπορεί να εκπαιδευτεί ώστε να ταξινομεί οπτικές πληροφορίες ρυθμίζοντας την ευαισθησία των διόδων. Έτσι, οι επιστήμονες κατάφεραν να κάνουν το chip να αναγνωρίζει δύο διαφορετικά γραμμένες και σχεδιασμένες εκδοχές των γραμμάτων n, v, και z.

Προς το παρόν, το τεχνητό μάτι αποτελείται από 27 ανιχνευτές και είναι ικανό να αναγνωρίσει μόνο 3×3 pixels εικόνες. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, το AI chip είναι σε θέση να εκτελεί διάφορες εργασίες, όπως η ταξινόμηση και η κωδικοποίηση γραμμάτων.

Οι έξι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι εύκολο να επεκτείνουν αυτό το νευρωνικό δίκτυο σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για την εξέλιξη του AI σε τομείς όπως τα αυτόνομα οχήματα και τα βιομηχανικά ρομπότ.

Η τωρινή τεχνολογία AI χρειάζεται πολύ περισσότερη υπολογιστική ισχύ αφού πρέπει να αποτυπώνει οπτικά δεδομένα ανεξάρτητα αν είναι χρήσιμα ή όχι για την ταξινόμηση των εικόνων.

Οπότε, ένας αισθητήρας που χρησιμοποιεί AI chip και είναι σε θέση να καταγράφει και να επεξεργάζεται μία εικόνα, την ίδια στιγμή, θα κάνει την αναγνώριση της πολύ πιο γρήγορη, ενώ θα καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια.

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy Z Flip 6: Λίστα benchmark επιβεβαιώνει specs

Μια νέα λίστα benchmark επιβεβαιώνει κάποιες από τις προδιαγραφές που περιμέναμε για το Samsung Galaxy Z Flip 6.

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy M15: Αυτή θα είναι η τιμή του στην Ευρώπη

Το Galaxy M15 της Samsung έγινε επίσημο τον περασμένο Μάρτιο, στη συνέχεια έφτασε στην Ινδία και τώρα ετοιμάζεται για την Ευρώπη.

Smartphones featured Nothing

H Nothing ενσωματώνει το ChatGPT της OpenAI στα τηλέφωνά της με το Nothing OS 2.5.5

Το Nothing Phone (2a) έχει ήδη πάρει το Nothing OS 2.5.5 με βελτιώσεις κάμερας, διορθώσεις σφαλμάτων και το security patch Απριλίου.

Business AI Apple

Η Apple επενδύει πάνω από 250 εκατ. δολάρια στην Πανεπιστημιούπολη της Σιγκαπούρης

Η Apple ανακοίνωσε επενδύσεις άνω των 250 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση της πανεπιστημιούπολης της στην περιοχή Ang Mo Kio της Σιγκαπούρης.