Wikipedia: AI θα ενημερώνει αυτόματα τα κείμενα με νέες πληροφορίες

Wikipedia, Wikipedia: AI θα ενημερώνει αυτόματα τα κείμενα με νέες πληροφορίες

Είναι απόλυτα λογικό κάποιος να είναι σκεπτικός απέναντι σε όσα διαβάζει στη Wikipedia, για πολλούς λόγους. Ίσως ο κυριότερος λόγος να είναι αυτός των μη έγκυρων πληροφοριών ή κειμένων που δεν έχουν ενημερωθεί ώστε να αντικατοπτρίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Το AI που ενημερώνει τις πληροφορίες της ψηφιακής εγκυκλοπαίδειας

Τα άρθρα της Wikipedia τα γράφουν, τα ελέγχουν, τα εγκρίνουν, και τα ενημερώνουν άνθρωποι. Οπότε, είναι λογικό να καθυστερεί η ενημέρωση τους, είτε να περιέχουν ελλιπείς ή και λανθασμένες πληροφορίες.

Αν και υπάρχουν bots τα οποία μπορούν να επεξεργαστούν τα άρθρα της Wikipedia, συνήθως περιορίζονται σε ενημερωμένα πρότυπα. Κάτι που δεν βοηθά στην άμεση ή γενικά την ενημέρωση των κειμένων.

Οι ερευνητές του MIT ανέπτυξαν ένα σύστημα AI που ανανεώνει μη ενημερωμένες φράσεις στα άρθρα της Wikipedia, διατηρώντας παράλληλα το ανθρώπινο ύφος γραφής. Το σύστημα του MIT χρησιμοποιεί machine learning και εκπαιδεύεται στην ενημέρωση κειμένων.

Στην ουσία, το AI μπορεί να αναγνωρίσει τις διαφορές μεταξύ μιας φράσης στη Wikipedia και μιας έκφρασης που περιέχει τις νεότερες πληροφορίες για το ίδιο θέμα.

Αν το σύστημα διαπιστώσει ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο κειμένων χρησιμοποιεί μία “μάσκα ουδετερότητας” για να εντοπίσει τόσο τις αντιφατικές λέξεις που χρειάζονται διαγραφή όσο και αυτές που πρέπει οπωσδήποτε να διατηρηθούν.

Έπειτα, ένα encoder-decoder framework καθορίζει τον τρόπο επανεγγραφής της φράσης στη Wikipedia, χρησιμοποιώντας απλουστευμένες μορφές τόσο της αρχικής φράσης όσο και της νέας πληροφορίας.

Το σύστημα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη συμπλήρωση συνόλων δεδομένων που προορίζονται για την εκπαίδευση των ανιχνευτών fake news, ενδεχομένως μειώνοντας τη μεροληψία και βελτιώνοντας την ακρίβεια.

Στη δεδομένη φάση, η τεχνολογία του MIT δεν είναι έτοιμη για εκτενή χρήση. Οι ερευνητές, προς το παρόν, αξιολογούν την ακρίβεια του AI. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα ενημερώνει με επιτυχία τις 4 στις 5 αναφορές και η γραμματική του είναι σωστή σε ποσοστό 77%.

Τα ποσοστά αυτά ίσως φαντάζουν μικρά, ειδικά όταν αναφερόμαστε στην ενημέρωση κειμένων που περιέχουν πληθώρα σημαντικών πληροφοριών, αλλά είναι μία καλή αρχή. Αν το MIT καταφέρει να τελειοποιήσει το AI τότε θα μπορούσε να διορθώνει και να ενημερώνει τα κείμενα της Wikipedia, άρθρα, και πολλά άλλα.

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet featured Wikipedia

Πρόγραμμα ΑΙ θα μπορούσε να επαληθεύει τη Wikipedia

Πολλοί ανατρέχουμε στη Wikipedia για να βρούμε πληροφορίες για πράγματα, ωστόσο δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τα πάντα.

Internet Wikipedia

Wikitribune: Από τον δημιουργό του Wikipedia κατά των fake news

Τα αποκαλούμενα “fake news” είναι ένα φαινόμενο που παίρνει τεράστιες διαστάσεις, παίζει σημαντικό ρόλο στη δημόσια σφαίρα ενώ θεωρείται ότι μπορεί να επηρεάσει ακόμη και εκλογικές αναμετρήσεις όπως η πρόσφατη στις ΗΠΑ. Το θετικό είναι ότι διάφοροι οργανισμοί είναι πρόθυμοι να λάβουν δράση για τον περιορισμό των fake news.

News Star Wikipedia

Wikipedia: Mηχανή ομιλίας για άτομα με προβλήματα όρασης

Η Wikipedia ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει μια crowdsourced μηχανή ομιλίας σε μια προσπάθεια να κάνει την ιστοσελίδα της προσβάσιμη σε εκατομμύρια άτομα ανά τον κόσμο, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης ή έχουν χάσει πλήρως την όρασή τους.

Internet Star Wikipedia

Wikipedia: Έγινε 15 ετών – O George Bush στην κορυφή των edits

Πριν από 15 χρόνια, στις 15 Ιανουαρίου 2001, δυο πρωτοπόροι του ίντερνετ Jimmy Wales και Larry Sanger, δημιούργησαν την Wikipedia. Μια online εγκυκλοπαίδεια ανοιχτή σε όλους, που ούτε οι δημιουργοί της γνώριζαν πόσο φιλόδοξο σχέδιο ήταν όλο αυτό που ξεκίνησαν.