EcoFlow

Έγκριση από την ΕETT της μεθοδολογίας retail minus για τον υπολογισμό των τιμών Χονδρικής Ευρυζωνικής Πρόσβασης (ADSL) του ΟΤΕ

, Έγκριση από την ΕETT της μεθοδολογίας retail minus για τον υπολογισμό των τιμών Χονδρικής Ευρυζωνικής Πρόσβασης (ADSL) του ΟΤΕΕγκρίθηκε στις 21 Αυγούστου 2007 από την Ολομέλεια της ΕΕΤΤ η μεθοδολογία Προεξοφλημένων Ταμειακών Ροών- DCF (Discounted Cash Flow) για τον υπολογισμό του μοντέλου ελέγχου τιμών retail minus της Χονδρικής Ευρυζωνικής Πρόσβασης (ADSL) του ΟΤΕ. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη Απόφαση ενεκρίθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 2-8-2007.

Με την Απόφαση αυτή καθορίζεται, μεταξύ άλλων, το ελάχιστο περιθώριο που πρέπει να υπάρχει μεταξύ της λιανικής και χονδρικής τιμής για την παροχή ευρυζωνικών προσβάσεων (προσβάσεις ADSL). Το περιθώριο προσδιορίζεται στο επίπεδο του 20,58%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εν λόγω τιμή αποτελεί το περιθώριο – που θα πρέπει να προσφέρει μια επιχείρηση με Σημαντική Ισχύ στην συγκεκριμένη αγορά ADSL (σήμερα η ΟΤΕ Α.Ε., η οποία έχει το μοναδικό ενσύρματο δίκτυο πρόσβασης που υπάρχει στην Ελλάδα) στους άλλους παρόχους που επιθυμούν να αγοράσουν από αυτήν χονδρικά ευρυζωνικές υπηρεσίες ADSL – από την λιανική τιμή με την οποία η επιχείρηση αυτή πουλά την ίδια υπηρεσία ADSL στους καταναλωτές. Η Απόφαση θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θα ισχύει 10 μέρες μετά τη δημοσίευσή της.

Επισημαίνεται ότι για τον υπολογισμό της τιμής 20,58% του περιθωρίου έχει ληφθεί υπ’ όψιν ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι υφιστάμενες εκπτώσεις όγκου που παρέχει ο ΟΤΕ σε επίπεδο χονδρικής (οι οποίες βασίζονται στο πλήθος των γραμμών που αγοράζει κάποιος πάροχος). Σε περίπτωση που ο ΟΤΕ αποσύρει ή τροποποιήσει τις υφιστάμενες εκπτώσεις όγκου, υποχρεούται πρώτα να λάβει την έγκριση της ΕΕΤΤ, η οποία θα επανεξετάσει το συγκεκριμένο περιθώριο.

Με την Απόφαση αυτή ολοκληρώνεται μία σειρά κανονιστικών Αποφάσεων της ΕΕΤΤ για την αγορά Χονδρικής Ευρυζωνικής Πρόσβασης (ADSL), οι οποίες αφορούσαν, μεταξύ άλλων, στον ορισμό της αγοράς χονδρικών υπηρεσιών ευρυζωνικής πρόσβασης και στην επιβολή κανονιστικών υποχρεώσεων σε όσες επιχειρήσεις κρίνονται ότι έχουν Σημαντική Ισχύ στη συγκεκριμένη αγορά ADSL (στις οποίες υποχρεώσεις συγκαταλέγεται και ο έλεγχος τιμών βάσει του μοντέλου retail minus).

H ολοκλήρωση των Κανονιστικών Αποφάσεων στην αγορά της χονδρικής ευρυζωνικής πρόσβασης δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων στην Ελληνική επικράτεια και στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος με την Περιφέρεια, δηλαδή με τις περιοχές εκείνες που δεν γίνονται επενδύσεις από άλλους Παρόχους για την παροχή ευρυζωνικότητας μέσω αδεσμοποίητου τοπικού βρόχου. Επιπλέον, αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας στην αγορά των ευρυζωνικών υπηρεσιών προς όφελος των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική και Καθημερινή. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet EETT

Ίντερνετ στην Ελλάδα: 27Mbps η μέση ταχύτητα download

Το 2020, την πρώτη πανδημική χρονιά, η μέση ταχύτητα download στις σταθερές συνδέσεις Internet στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 27 Mbps.

Internet EETT

6 στους 10 Έλληνες παρακολουθούν τηλεοπτικό περιεχόμενο μέσω διαδικτυακών εφαρμογών

Η ΕΕΤΤ πραγματοποιήσε έρευνα για τη χρήση διαδικτυακών εφαρμογών παρακολούθησης τηλεοπτικού περιεχομένου, ανταλλαγής γραπτών μηνυμάτων και πραγματοποίησης κλήσεων / βιντεοκλήσεων.

Business EETT

ΕΕΤΤ: Επισκόπηση Αγορών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομικών υπηρεσιών

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων δημοσίευσε τα στοιχεία για το 2019 για τις αγορές των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Business EETT

Σημαντική καθυστέρηση στην παράδοση προϊόντων από τις εταιρείες ταχυμεταφορών

Συνιστάται στους καταναλωτές πριν την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής αγοράς να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους όρους παράδοσης που πρέπει να περιγράφονται στην ιστοσελίδα του καταστήματος.