Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Ο εργοδότης μπορεί να παρακολουθεί τις online συνομιλίες των υπαλλήλων

Σε μια μείζονος σημασίας απόφαση κατέληξε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο έκρινε ότι οι Ευρωπαίοι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να παρακολουθούν τις προσωπικές συζητήσεις των υπαλλήλων τους.

Όσοι θέλουν να επικοινωνούν με οικεία πρόσωπα εν ώρα εργασίας χρησιμοποιώντας τα μέσα της δουλειάς, θα πρέπει να το ξανασκεφτούν.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο δίκασε την υπόθεση ενός Ρουμάνου μηχανικού, ο οποίος απολύθηκε διότι χρησιμοποίησε το Yahoo Messenger όχι για λόγους εργασίας, αλλά για να επικοινωνήσει με την αρραβωνιαστικιά και τον αδερφό του. Οι κανονισμοί της εταιρείας έλεγαν ότι δεν επιτρέπεται η χρήση του messaging app γα προσωπικούς λόγους.

Ο Ρουμάνος κατέφυγε στα δικαστήρια της χώρας του, χωρίς να δικαιωθεί και στη συνέχεια ακολούθησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ο ίδιος υποστήριξε ότι καταπατήθηκε η ιδιωτική του ζωή.

Όμως το Δικαστήριο κρίνει ότι ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να διαπιστώσει αν οι εργαζόμενοί του κάνουν το καθήκον τους κατά την διάρκεια των ωρών εργασίας και στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν έγινε παραβίαση της προσωπικής αλληλογραφίας.

Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι πράγματι πολύ ενδιαφέρουσα και δείχνει πόσο θολή είναι τελικά η γραμμή μεταξύ της νόμιμης και παράνομης παρακολούθησης της προσωπικής ζωής στον χώρο εργασίας. Μέχρι που μπορεί να επεμβαίνει ο εργοδότης έχοντας ως πρόφαση τις επιδόσεις των υπαλλήλων του; Είναι μια συζήτηση που με αφορμή την παραπάνω υπόθεση, θα απασχολήσει έντονα.

Πηγή

Σχόλια

  • Έχω 2 κάμερες πάνω από το κεφάλι μου και οι συνομιλίες που γίνονται από το τηλέφωνο καταγράφονται (λόγω φύσης δουλειάς).
    Αν ο εργοδότης νοιάζεται για τις επιδόσεις των υπαλλήλων του, τότε να το καταλάβω, αλλά όσο αφορά την ελληνική νοοτροπία, κάτι τέτοιο συμβαίνει σε ελάχιστους.
    Τώρα για τις online επικοινωνίες μπορεί ο κάθε υπεύθυνος να μπλοκάρει την πρόσβαση στο ίντερνετ σε αρκετές σελίδες ή απλά να απαγορέψει τη χρήση κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια εργασίας, εκτός αν συντρέχουν έκτακτοι λόγοι.

  • Ετσιιιιιιιι...!!!!!! ΒΕΝΤΟΥΖΑ !

    να συνεχισετε να μας κοροιδευετε οτι ειμαστε λιακοπουλαιοι οσοι λεμε οτι με τα sensor eye identification, δωρεαν windows, FACEBOOK εχει παει αλλου το πραγμα...

  • @παπαροκας tiamat φίλε το φυσάνε το γιαούρτι και δεν κρυώνει.εγώ τους τα λεώ αλλά αυτοί αυτοειρωνεύονται και αυτοκοροιδεύονται...άστους να δείς που θα καταλήξουν σε 5-6 χρονάκια και τα ξαναλέμε υγεία πρώτα νάχουμε.βουήζει ΟΛΟ το net που πάει το πράγμα...και αυτοί μην χάσουν καμιά selfie.χαχα...

  • την ωρα της δουλειάς οτι γουστάρει ας κάνει (εξαλλου δουλειά ειναι οχι διασκέδαση)

    τώρα αν θελει να μας παρακολουθεί και όταν είμαστε έξω απο την δουλειά και τον βρίζουμε και κράζουμε και κοινός οτι γουστάρουμε κάνουμε.... ας τολμήσει (οποίο δικαστήριο το αποφασίσει θα το κάψουν την άλλη μέρα)

  • edit: μολις έκατσα και διάβασα πλήρως τον νόμο (μερικές σελίδες), ετσι έχουμε και λέμε
    εργοδότης έχει πλήρες δικαίωμα να σου ζητήσει κωδικούς απο facebook, instagramm κλπ (κοινώς οτιδήποτε social και chat media) αλλά να δεσμεύεται να τα κάνει χρήση μόνο για τον έλεγχο εν ώρα εργασίας....

    αυτό είναι καθαρά παραβίαση (ηθική)... κανένας εργοδότης δεν θα κάτσει να δει απλά αν ο υπάλληλος του μπήκε στο fb όσο ήταν στην δουλειά... και όλα τα μηνύματα θα δει... και θα ψάξει αν κάπου τον έχεις πει "μα...α" και θα σου ρίξει μια απόλυση ξαφνική επειδή τον είπες κάπου μα...α (χωρίς να σου πει το γιατί)

    κοινώς απολύσεις θα πέφτουν οχι απλά βροχή...
    και καλά δεν το συζητάμε κόσμος θα κόψει πολλές υπηρεσίες και θα κάνει πολλά fake accounts
    να μην αναφέρω οτι θα φοβάται να μιλήσει γενικός

    και μετά μας λένε ότι είμαστε τρελοί και το κάνουν για το καλό μας (τους)

  • @Darth μην πιστέυεις κανέναν φίλε.τα είπαμε κι αλλού(να μην τα ξαναλέμε)...ξέρεις τι έρχεται.όλη αυτή η δικτύωση και η τεχνολογία που σου βάζουν και μία κάμερα-μικρόφωνο παντού,social media που δεν κερδίζεις τίποτε εσύ αλλά αντιθέτως γίνεσαι αντικείμενο ανθρώπινης μελέτης-ψυχολογίας και παρακολούθησης κ.α ξέρεις που βγάζει.όλα για το "καλό" μας...πάντα.και κάθε μέρα λίγο λίγο το συνηθίζεις.θα δούμε πάρα πολλά ακόμη και αυτά δεν είναι τίποτε.κάτσε να έρθουν και τα βιομετρικά και θα γελάσει και το παρδαλό ερίφιον.

  • προσθετω: τα social media και τα messenger ανηκουν στην γενικοτερη δομη επικοινωνιας που λεγεται διαδίκτυο. εχωντας ως δεδομενο οτι η χρηση του προσωπικου κινητου εν ωρα εργασιας απαγορευεται (ουσιαστικα αλλα και σε πολλες περιπτωσεις τυπικα) , η απαγορευση των δομων επικοινωνιας της επιχειρησης για ιδιωτικη επικοινωνια μπορει να σημαινει: 8 ωρες δεν μιλας με κανεναν ουτε τηλεφωνικα ουτε διαδικτυακά παρα μονο για δουλεια. για α το διασφαλισω αυτο οι κλησεις καταγραφονται και οι ηλεκτρονικες επικοινωνιες παρακολουθουνται με φιλτρα που πιανουν συγκεκριμένα keywords και επιτρεπουν συγκεκριμένους μονο παραλήπτες.

    στη δουλεια μου προσβαση στο web εχουν μονο 3 στελεχη ενω εγινε και προσπάθεια δημιουργιας ενος εσωτερικου social network το οποιο ομως δεν χρησιμοποιησε ποτε κανεις ακριβως γιατιξερουμε οτι παρακολουθειται

  • Οτι δεν γουσταρουμε στην ελλαδα νεοφιλελε το ανεβαζουμε, νεοφιλελε το κατεβαζουμε. Μαθαμε μια ηλιθια λεξη (να ναι καλα οι σοφοι κυβερνωντες μας που μας τη μαθανε) και ειμαστε η μονη χωρα οπου η πλειοψηφια πιστευει φιλελευθερισμος=φοροι, αριστερα=κανω οτι γουσταρω. Τωρα τι σχεση εχουν αυτα με φιλελευθερισμο (η λεξη "νεοφιλελευθερισμος" περα απο βενεζουελα και ελλαδα δεν χρησιμοποιειται πουθενα αλλου)...κανεις δεν ξερει. Συντηρουσαμε 40 χρονια ενα αποτυχημενο παρασιτικο σοσιαλ μοντελο και για την καταντια μας σημερα μας εφταιξαν οι 2 ιδιωτικοποιησεις που εγιναν, γιατι ολα τα αλλα μετρα που παρθηκαν (βλ φοροι) ηταν απλως ισοδυναμα για να μην πειραχθει η ιερη αγελαδα που λεγεται ελληνικο δημοσιο. Να υποθεσω φιλε οτι και η KGB, και η σταζι ηταν και αυτες νεοφιλελευθερες;

  • πού κολλάει η παρακολούθηση και τα όσα είπαμε με τους φόρους και τα 40 χρόνια μεταπολίτευσης ακόμη δεν κατάλαβα.και μιάς και μίλησες Ηρακλάρα για δημόσιο να σου υπενθυμίσω ως ιδιώτης ότι τον ιδιωτικό τομέα των σβήσανε και πεθαίνει αν δεν έχει ήδη ψοφήσει.είτε δεξιά,είτε συντηρητικοί,είτε νεοφιλελέ,είτε αριστερά,είτε κέντρο...όλοι τα ίδια κάνανε τα ίδια κάνουν.η συζήτηση δεν είναι πολιτική...άλλοι πληρώνουν τα σπασμένα και σίγουρα όχι όσοι τα ξεκοκαλήσανε.τα χειρότερα έπονται για όσους δεν κατάλαβαν τι μας περιμένει.όλα προσχεδιασμένα.έχει πολύ κόκαλο η υπόθεση.
    ΥΓ:κάποιος που ψήφισε σχεδόν όλα τα κόμματα.

  • @ChrisG Οσο κολλαει μια αποφαση του δικαστηριου σχετικα με την παρακολουθηση με τον φιλελευθερισμο. Για τον ιδιωτικο τομεα τα ιδια λεμε, 40 χρονια γινεται αυτο, δηλαδη επι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Και οι τωρινοι ομως δεν αποτελουν κατι διαφορετικο, ολο το ΠΑΣΟΚ εκει δεν πηγε?

  • δεν διαφωνώ σε αυτό που είπες.απλά εγώ κατάλαβα ότι ο φίλος Βαγγέλης μίλησε ξεκάθαρα για την Ευρώπη και ότι μας περιμένει...και όχι πολιτικά και στοχευμένα στην Ελλάδα.άλλωστε εμείς είμαστε το 2%.για την πολιτική κατάσταση όλοι τα έιδαμε,όλοι τα βλέπουμε.δεν υπάρχει λόγος να ανοίξουμε κομματική συζήτηση.
    άλλωστε τα τελευταία χρόνια μας κυβερνά το 10%.όσο "Δημοκρατικό" και αν θέλουν να μας πούνε ότι είναι.τυχαία όλα αυτά που ζούμε δεν είναι τίποτε.όπως και αυτά που έρχονται...κάθισε αναπαυτικά και θα δείς.δεν θα αργήσει πολύ.ήδη πολύ το βουλώσανε σε σχέση με ότι λέγανε ως θεωρίες κάποτε(αναθεωρήσανε άρδην πλύν των φανατισμένων).τώρα τα ζούμε ως γεγονότα.το ίδιο και αύριο...

  • Ηρακλή η λέξη αυτή ξεκίνησε απο Αγγλία επι Θάτσερ και επεκτάθηκε παντού σαν καρκίνος. Το όραμα της ήταν η αποδέσμευση των κρατών απο οποιαδήποτε παροχή προς τους πολίτες.

    Το πρόβλημα είναι οτι το κεφάλαιο επιθυμεί πλέον αίμα. Τα νούμερα ποτε δεν είναι αρκετά να καλύψουν τις πλασματικές τους ανάγκες και τον εγωισμό τους.

    Το οτι δε δουλευουν σωστά οι ΔΕΚΟ δε σημαίνει οτι πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν, δηλαδή να πουληθούν σε ξεφτιλισμένες τιμές και μάλιστα να κρατάει το κράτος το ζημιογόνο κομμάτι.

    Αν κάποια μέρα ξυπνήσεις και εχεις ιδιωτικό ρευμα, νερό, υγεία, παιδεία ακόμα και τον αέρα που αναπνέεις τότε ισως το ξανασκεφτείς. (Τα περισσότερα ήδη οδεύουν προς τα εκει με τον Α η Β τρόπο)

    Neoliberal δεν ακούγεται δηλαδή Ευρώπη; Μάλλον δεν εισαι καλά ενημερωμένος.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λορένα Σιούτη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.