Facebook: Έχασε δίκη για την υπόθεση της παράνομης αναγνώρισης προσώπων

Facebook, Facebook: Έχασε δίκη για την υπόθεση της παράνομης αναγνώρισης προσώπων

Υπάρχουν δεκάδες ενεργές αγωγές προς το Facebook, για ποικίλους λόγους, και κάθε τόσο εκδικάζεται και μία από αυτές. Αυτή τη φορά, το 9ο αμερικανικό εφετείο στο Σαν Φρανσίσκο αποφάνθηκε υπέρ των εναγόντων, για την υπόθεση που αφορούσε την καταγραφή και παράνομη αποθήκευση των βιομετρικών δεδομένων των χρηστών.

Το εφετείο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ανάπτυξη ενός πρότυπου προσώπου με τη χρήση τεχνολογίας αναγνώρισης χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη εναντιώνεται στην ιδιωτικότητα και στα συμφέροντα του ίδιου το χρήστη. Σύμφωνα με την απόφαση του εφετείου, οι χρήστες του Facebook μπορούν πλέον να κάνουν μήνυση στην εταιρεία για τη χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου.

Η υπόθεση άνοιξε το 2015 όταν οι χρήστες του Ιλινόις κατηγόρησαν το Facebook ότι παραβιάζει τον νόμο της πολιτείας περί προστασίας των προσωπικών βιομετρικών δεδομένων (BIPA) με τη χρήση του tag.

Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό προτείνει στον εκάστοτε χρήστη να κάνει tag φίλους του οι οποίοι μπορεί να εμφανίζονται σε κάποια φωτογραφία. Χωρίς κανείς να γνωρίζει πως τα καταφέρνει, η λειτουργία tag εντοπίζει τους φίλους μας στις φωτογραφίες του Facebook βασιζόμενο σε παλαιότερες εικόνες που έχουμε ανεβάσει.

Το Facebook για να αποφύγει τους ισχυρισμούς των χρηστών, τόνισε ότι ο κάθε ένας αναφέρει διαφορετικά πράγματα, γι’ αυτό θα πρέπει να καταθέσουν ξεχωριστές αγωγές. Ωστόσο, το εφετείο απέρριψε το αίτημα της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον νόμο, η αποζημίωση για παραβίαση του νόμου BIPA φτάνει στα 1.000 δολάρια. Ενώ εάν πρόκειται για απερίσκεπτη ή σκόπιμη παραβίαση το ποσό ανεβαίνει στα 5.000 δολάρια.

Ο δικηγόρος των εναγόντων, Shawn Williams, δήλωσε πως η μήνυση που κατατέθηκε μπορεί να περιλαμβάνει 7 εκατομμύρια χρήστες. Αν τελικά η υπόθεση εκδικαστεί, κάτι που μάλλον θα συμβεί, η Facebook θα κληθεί για μία ακόμη φορά να πληρώσει δισεκατομμύρια δολάρια.

Μόνο για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica η εταιρεία συμβιβάστηκε στην καταβολή 5 δισ. δολαρίων Αμερικής.

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Μάριος Ασβεστάς

Αυτό ισχύει μόνο για Αμερική; η μπορούμε κ εμείς να βγάλουμε κανένα φράγκο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Facebook Meta

Facebook: Φέρνει πίσω το “Poke” – Κερδίζει έδαφος στους νέους

Το Facebook αποφάσισε να επαναφέρει ένα από τα πιο παλιά χαρακτηριστικά του, το Poke, ελπίζοντας να κερδίσει τις νεότερες γενιές.

Internet AI Facebook Meta

Facebook: Χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να προτείνει Reels

Η τεχνητή νοημοσύνη κατακτά ολοένα και περισσότερους τομείς και πολλοί τεχνολογικοί κολοσσοί επενδύουν δισεκατομμύρια στην ανάπτυξή της.

Internet Facebook Instagram Meta

H Meta θα επισημαίνει περιεχόμενο που είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης

Νέα μέτρα σε Facebook, Instagram και Threads θα εφαρμόσει η Meta, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη διαφάνεια.

Internet Facebook Mark Zuckerberg

Το Facebook γίνεται 20 χρονών και λέει “σ’ αγαπώ μπαμπά” στον Zuckerberg

Τον Φεβρουάριο του 2024 το Facebook έκλεισε τα 20 χρόνια του, αριθμό που αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τον κόσμο των social media.