Facebook: Έχασε δίκη για την υπόθεση της παράνομης αναγνώρισης προσώπων

Facebook, Facebook: Έχασε δίκη για την υπόθεση της παράνομης αναγνώρισης προσώπων

Υπάρχουν δεκάδες ενεργές αγωγές προς το Facebook, για ποικίλους λόγους, και κάθε τόσο εκδικάζεται και μία από αυτές. Αυτή τη φορά, το 9ο αμερικανικό εφετείο στο Σαν Φρανσίσκο αποφάνθηκε υπέρ των εναγόντων, για την υπόθεση που αφορούσε την καταγραφή και παράνομη αποθήκευση των βιομετρικών δεδομένων των χρηστών.

Το εφετείο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ανάπτυξη ενός πρότυπου προσώπου με τη χρήση τεχνολογίας αναγνώρισης χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη εναντιώνεται στην ιδιωτικότητα και στα συμφέροντα του ίδιου το χρήστη. Σύμφωνα με την απόφαση του εφετείου, οι χρήστες του Facebook μπορούν πλέον να κάνουν μήνυση στην εταιρεία για τη χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου.

Η υπόθεση άνοιξε το 2015 όταν οι χρήστες του Ιλινόις κατηγόρησαν το Facebook ότι παραβιάζει τον νόμο της πολιτείας περί προστασίας των προσωπικών βιομετρικών δεδομένων (BIPA) με τη χρήση του tag.

Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό προτείνει στον εκάστοτε χρήστη να κάνει tag φίλους του οι οποίοι μπορεί να εμφανίζονται σε κάποια φωτογραφία. Χωρίς κανείς να γνωρίζει πως τα καταφέρνει, η λειτουργία tag εντοπίζει τους φίλους μας στις φωτογραφίες του Facebook βασιζόμενο σε παλαιότερες εικόνες που έχουμε ανεβάσει.

Το Facebook για να αποφύγει τους ισχυρισμούς των χρηστών, τόνισε ότι ο κάθε ένας αναφέρει διαφορετικά πράγματα, γι’ αυτό θα πρέπει να καταθέσουν ξεχωριστές αγωγές. Ωστόσο, το εφετείο απέρριψε το αίτημα της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον νόμο, η αποζημίωση για παραβίαση του νόμου BIPA φτάνει στα 1.000 δολάρια. Ενώ εάν πρόκειται για απερίσκεπτη ή σκόπιμη παραβίαση το ποσό ανεβαίνει στα 5.000 δολάρια.

Ο δικηγόρος των εναγόντων, Shawn Williams, δήλωσε πως η μήνυση που κατατέθηκε μπορεί να περιλαμβάνει 7 εκατομμύρια χρήστες. Αν τελικά η υπόθεση εκδικαστεί, κάτι που μάλλον θα συμβεί, η Facebook θα κληθεί για μία ακόμη φορά να πληρώσει δισεκατομμύρια δολάρια.

Μόνο για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica η εταιρεία συμβιβάστηκε στην καταβολή 5 δισ. δολαρίων Αμερικής.

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Μάριος Ασβεστάς

Αυτό ισχύει μόνο για Αμερική; η μπορούμε κ εμείς να βγάλουμε κανένα φράγκο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Facebook featured Instagram

Facebook και Instagram γίνονται συνδρομητικά αν δεν θέλεις διαφημίσεις

Την επιλογή για Facebook και Instagram, χωρίς διαφημίσεις, θα προσφέρει η Meta Platforms, έναντι συνδρομής 9.99 ευρώ ή 12.99 ευρώ το μήνα.

Internet Facebook featured Instagram

Facebook και Instagram ίσως φέρουν συνδρομή χωρίς διαφημίσεις στην Ευρώπη

Η Meta ενδέχεται να προσφέρει μια επιλογή συνδρομής επί πληρωμή στο Instagram και το Facebook στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους New York Times.

Business Facebook Meta

Meta: Καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα από το αναμενόμενο

Η Meta ανέφερε κέρδη και έσοδα για το δεύτερο τρίμηνο που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις και εξέδωσε μια καλύτερη από την αναμενόμενη πρόβλεψη.

Business Facebook Meta

Facebook: Πρόστιμο ρεκόρ 1,3 δισ. δολαρίων για τις μεταφορές δεδομένων χρηστών της ΕΕ στις ΗΠΑ

To Facebook επλήγη με πρόστιμο ρεκόρ 1,3 δισ. δολαρίων από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕE για κακή διαχείριση πληροφοριών χρηστών.