Facebook: Έδινε στο Tinder ειδική πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών

Facebook, Facebook: Έδινε στο Tinder ειδική πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών

Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Mark Zuckerberg, φλερτάρει με την ιδέα να ασχοληθεί με το online dating από το 2014. Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι έδωσε πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών, στο Tinder και παρόμοιες εφαρμογές.

Η ιστορία και η αποκάλυψη της αλήθειας

Τα έγγραφα που διέρρευσαν, και αποκαλύπτουν τη δράση του Facebook, αποτελούν μέρος μιας ενεργής αγωγής μεταξύ της εταιρείας και της Six4Three, μιας εφαρμογής που σκάλιζε τα δεδομένα του Facebook για να βρίσκει φωτογραφίες γυναικών με μπικίνι.

Το Facebook πήρε την απόφαση να απαγορεύσει την πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών από εφαρμογές τρίτων το 2014 και έδωσε στις περισσότερες εφαρμογές περιθώριο μέχρι τον Μάιο του 2015 για να συμμορφωθούν με τη νέα πολιτική. Ωστόσο, ορισμένες εφαρμογές έλαβαν ειδική μεταχείριση και μπήκαν σε κάποιου είδους whitelist. Έτσι μπορούσαν ακόμη να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών. Ένα από αυτά τα apps ήταν και το Tinder.

Σύμφωνα με μια σειρά από emails, που διέρρευσαν τον Μάρτιο του 2015, η ειδική άδεια δόθηκε στο Tinder υπό την προϋπόθεση η εφαρμογή να επιτρέπει στο Facebook να μοιράζεται τα δικαιώματα του εμπορικού σήματος “MOMENTS”. Άλλες εφαρμογές που έλαβαν αντίστοιχες άδειες ήταν το Bumble, το Hinge, και το Coffee Meets Bagel, κυρίως επειδή είχαν υψηλό προφίλ.

Ένα χρόνο πριν, ο Zuckerberg δήλωσε ότι σκέφτηκε πως το Facebook ήταν μια καλύτερη εφαρμογή για ραντεβού από ότι το Tinder και το Match.com. Είπε ότι υπήρχαν δύο τύποι dating apps: ο ένας σχεδιάστηκε ώστε να πραγματοποιεί αντιστοίχιση ανθρώπων και ο άλλος δεν ακολουθεί αυτή την τακτική. Το Tinder και οι λοιπές υπηρεσίες ανήκουν στον πρώτο τύπο, ενώ το Facebook στον δεύτερο.

Ο ίδιος, είχε πει ότι πιστεύει πως το Facebook είναι πιο πολύτιμο και πιο χρήσιμο, και μπορεί να γίνει η καλύτερη dating πλατφόρμα. Ο λόγος είναι απλός, το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο δεν είναι μία κλασική εφαρμογή ραντεβού, τα μέλη της οποίας καταλήγουν να “ντρέπονται” που συμμετέχουν σε αυτή. Τότε, είχε κλείσει τη δήλωση του λέγοντας ότι στοιχηματίζει πως το Facebook έχει βοηθήσει στη δημιουργία περισσότερων σχέσεων από ότι όλες οι dating εφαρμογές μαζί.

Τον ίδιο μήνα, ο CEO του Facebook αρνήθηκε να συναντήσει τον συνιδρυτή του Tinder, Sean Rad. Συγκεκριμένα, είχε πει ότι δεν υπάρχει λόγος να συναντήσει τον “τύπο του Tinder”, δεν είναι κάτι σημαντικό, διότι κατά πάσα πιθανότητα θέλει απλώς “να διασφαλίσει ότι δεν θα απενεργοποιήσουμε το API”. Το θέμα είναι ότι αυτό αποτελούσε μέρος των αλλαγών που είχε ξεκινήσει η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και σύμφωνα με τον Zuckerberg εφόσον δεν μπορούσε να μιλήσει για αυτό η συζήτηση τους θα ήταν “άβολη”.

Τα έγγραφα ρίχνουν φως στο πώς το Facebook συγκέντρωσε και απομάκρυνε τα δεδομένα των χρηστών, πριν από το σκάνδαλο της Cambridge Analytica. Πέρυσι, το Tinder κράσαρε όταν το Facebook έκανε τον απολογισμό των ζημιών μετά το σκάνδαλο και άλλαξε την πολιτική δεδομένων του, για ακόμη μία φορά.

Το Facebook ξεκίνησε τη δική του dating υπηρεσία τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, πέντε χρόνια μετά από το σχόλιο του Zuckerberg ότι η πλατφόρμα του είναι καλύτερη από οποιαδήποτε εφαρμογή ραντεβού.

Τέλος, αν και το Facebook δεν έχει σχολιάσει επί του θέματος, εκπρόσωπος του Tinder δήλωσε ότι η υπηρεσία έχει λύσει εδώ και χρόνια τις διαφορές του με το Facebook, όσον αφορά τα εμπορικά σήματα. Σημείωσε, ότι το Tinder δεν έλαβε ποτέ ειδικά δικαιώματα και δεν είχε πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Facebook Meta

Facebook: Πρόστιμο ρεκόρ 1,3 δισ. δολαρίων για τις μεταφορές δεδομένων χρηστών της ΕΕ στις ΗΠΑ

To Facebook επλήγη με πρόστιμο ρεκόρ 1,3 δισ. δολαρίων από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕE για κακή διαχείριση πληροφοριών χρηστών.

Internet Facebook Instagram Meta

Το Facebook και το Instagram σας επιτρέπουν να απενεργοποιήσετε την παρακολούθηση διαφημίσεων

Μετά τις έντονες διαμάχες των τελευταίων εβδομάδων, η Meta αποφάσισε να επιτρέψει στους χρήστες του Facebook και του Instagram να απενεργοποιήσουν την παρακολούθηση διαφημίσεων για τους λογαριασμούς τους.

Business Facebook Instagram Meta

H Meta επενδύει στην Ελλάδα – Δημιουργεί κέντρο καινοτομίας στην Πάτρα

Η μητρική εταιρία του Facebook, η Meta αναμένεται να δημιουργήσει ένα κέντρο καινοτομίας στην Πάτρα, με 35 νέους επιστήμονες.

Internet Facebook Instagram Meta

Meta: Συζητήσεις για απαγόρευση των πολιτικών διαφημίσεων στην Ευρώπη

Υψηλόβαθμα στελέχη της Meta φέρονται να συζητούν την απαγόρευση της πολιτικής διαφήμισης σε όλες τις δραστηριότητες της εταιρείας στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους Financial Times.