Internet

Facebook: Ο ουκρανικός στρατός και δημοσιογράφοι δέχονται hacking

To Facebook ανακοίνωσε ότι λογαριασμοί στρατιωτικών από την Ουκρανία, αλλά και δημοσιογράφων δέχονται επιθέσεις. Ο στόχος των επιθέσεων hacking αυτών είναι η διασπορά στοιχείων παραπληροφόρησης.

Σύμφωνα με την Meta, οι λογαριασμοί στο Facebook που δέχονται επιθέσεις ανήκουν σε μέλη του ουκρανικού στρατού, αλλά και σε δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της επιχείρησης Ghostwriter, η οποία φέρεται να εκτελείται από ομάδα hackers, χωρίς να μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα ότι οι hackers αυτοί προέρχονται από τη Ρωσία.

Οι παραβιάσεις των λογαριασμών δεν γίνονται μόνο στο Facebook αλλά και στο YouTube, με σκοπό την αρνητική προπαγάνδα για τα στρατεύματα των Ουκρανών, τα οποία εμφανίζονται ως αδύναμα στο πεδίο της μάχης και έτοιμα να παραδοθούν. Οι επιθέσεις γίνονται με προσπάθεια υποκλοπής των στοιχείων εισόδου στους λογαριασμούς social media.

Ειδικοί ασφαλείας κάνουν σύνδεση της συγκεκριμένης επιχείρησης με την ομάδα UNC1151, την οποία συνδέουν με την κυβέρνηση της Λευκορωσίας, αλλά, προφανώς, κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί. Σε πολλές περιπτώσεις, εμφανίζονται στα social media ψεύτικα προφίλ τα οποία έχουν ως στόχο την παραπληροφόρηση. Η Ουκρανία, πάντως, έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα δημιουργήσει τον δικό της Στρατό Πληροφορικής για να αντιμετωπίσει ψηφιακές επιθέσεις.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Νίκος Καϊμακάμης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.