Οικονομολόγοι εξηγούν τι συμβαίνει όταν εγκαταλείπουμε το Facebook

Facebook, Οικονομολόγοι εξηγούν τι συμβαίνει όταν εγκαταλείπουμε το Facebook

Η άνοδος των κοινωνικών δικτύων τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει αισιοδοξία για τα πιθανά κοινωνικά οφέλη και ανησυχία για τον εθισμό, την κατάθλιψη, και την πολιτική αντιπαράθεση που προκαλούν. Ειδικά το Facebook και το Twitter, τα οποία επιτρέπουν την ανάπτυξη διαλόγου μεταξύ των χρηστών.

Θετικές οι επιπτώσεις διακοπής της χρήσης των social media

Μία ομάδα οικονομολόγων έκανε ένα τυχαίο πείραμα σε δείγμα 2.743 χρηστών. Στο πείραμα ζητήθηκε από τους χρήστες να εγκαταλείψουν το Facebook για τέσσερις εβδομάδες πριν τις ενδιάμεσες εκλογές του 2018 στην Αμερική. Πρόκειται για τις αντίστοιχες περιφερειακές εκλογές στην Ελλάδα.

Τα άτομα που έλαβαν μέρος στο πείραμα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, στη μία ομάδα απαγορεύτηκε η χρήση του Facebook, ενώ η δεύτερη ομάδα μπορούσε να χρησιμοποιεί κανονικά το κοινωνικό δίκτυο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας και μετά από αυτή χρησιμοποιήθηκαν μέθοδοι για τη μέτρηση της υποκειμενικής ευεξίας και συμπεριφοράς των ατόμων των δύο ομάδες.

Τα ευρήματα της έρευνας ήταν ότι κατά μέσο όρο οι χρήστες πέρναγαν 60 λεπτά την ημέρα στο Facebook. Αντίστοιχα, οι χρήστες που δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το κοινωνικό δίκτυο αφιέρωναν αυτόν τον χρόνο σε δραστηριότητες εκτός υπολογιστή.

Επιπλέον, το 25% με 40% των χρηστών στους οποίους οι οικονομολόγοι απαγόρευσαν τη χρήση του Facebook ήταν πιο χαρούμενοι, ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, και βίωσαν λιγότερο άγχος. Στο τέλος της έρευνας οι παραπάνω χρήστες δήλωσαν ότι θα χρησιμοποιούν το Facebook λιγότερο από εδώ και πέρα, ενώ το 5% αποκάλυψε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ ξανά το κοινωνικό δίκτυο.

Εξαιτίας του μηδενικού χρόνου στην πλατφόρμα, οι χρήστες πέρναγαν 15% λιγότερο χρόνο διαβάζοντας ειδήσεις με αποτέλεσμα να μην είναι ενημερωμένοι για τις πολιτικές εξελίξεις. Επίσης, ερχόντουσαν σε λιγότερες πολιτικές αντιπαραθέσεις με άλλους και ας συνέχιζαν να έχουν τις ίδιες αντιλήψεις για το αντίπαλο κόμμα.

Τέλος, το 80% των ατόμων που σταμάτησαν να χρησιμοποιούν το Facebook για τις ανάγκες της έρευνας συμφώνησαν ότι η καταστολή του λογαριασμού τους είχε θετική επίπτωση σε αυτούς. Ωστόσο, σημείωσαν ότι ίσως άλλα άτομα να μην αντιμετώπιζαν αντίστοιχα θετικές επιπτώσεις αφού θα ένιωθαν ότι μένουν πίσω από τις εξελίξεις.

Η έρευνα είναι ιδιαίτερα κατατοπιστική και μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο ακολουθώντας τον σύνδεσμο της πηγής.

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android Android Smartphones featured

Android 14: Με λειτουργία υγείας της μπαταρίας σε τηλέφωνα και tablets

Το Android δεν έχει μια λειτουργία Battery Health όπως το iOS που να δείχνει τη μέγιστη υπολειπόμενη χωρητικότητα της μπαταρίας της συσκευής.

Smartphones Apple Apple iOS featured

iOS 16: Τρέχει στο 81% όλων των iPhone

Το λογισμικό iOS της Apple ανέκαθεν έφτανε πιο γρήγορα στις συσκευές από ότι το Android και αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους.

Smartphones featured Samsung Samsung Galaxy Z

Samsung Galaxy Unpacked: Επιβεβαιώθηκε ο τόπος της εκδήλωσης

Οι φήμες ότι η Samsung θα πραγματοποιήσει την εκδήλωσή της Galaxy Unpacked στη Νότια Κορέα αποδείχθηκαν αληθινές.

Smartphones featured Motorola Motorola RAZR

Motorola Razr 40 και Razr 40 Ultra: Ανακοινώθηκαν επίσημα

Η Motorola ανακοίνωσε τη νέα της γενιά foldable, τα Razr 40 και Razr 40 Ultra, στην Κίνα και αποκάλυψε τη διεθνή τους διαθεσιμότητα.