Google: Πληρώνει 500.000 $ σε άνδρα επειδή τα αποτελέσματα αναζήτησης τον κατηγορούσαν αδίκως για έγκλημα

google, Google: Πληρώνει 500.000 $ σε άνδρα επειδή τα αποτελέσματα αναζήτησης τον κατηγορούσαν αδίκως για έγκλημα

Όταν ένας άνδρας που περιγράφεται ως «επιφανής επιχειρηματίας» στις Η.Π.Α. και τον Καναδά στην «κορυφή του κόσμου των μεσιτειών εμπορικών ακινήτων» διαπίστωσε ότι αρκετοί πελάτες δεν ήθελαν επαφές μαζί του, αποφάσισε να ψάξει στο Google για να δει τι θα μπορούσε ενδεχομένως να τους τρομάζει.

Αυτό συνέβη τον Απρίλιο του 2007, με τον άνδρα να ανακαλύπτει ότι ένας ιστότοπος με την ονομασία “RipoffReport.com έγραψε μια αναφορά τον Απρίλιο του 2006 που τον αποκαλούσε ψευδώς εγκληματία που “καταδικάστηκε για κακοποίηση παιδιών το 1984”.

Ο ιδρυτής της ιστοσελίδας αρνήθηκε να αφαιρέσει την ανάρτηση και ζήτησε από τον επιχειρηματία να αποδείξει ότι δεν κατηγορήθηκε ποτέ για το έγκλημα. Τον περασμένο μήνα, ένας δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Κεμπέκ έκρινε ότι η Google πρέπει να πληρώσει στον άνδρα 500.000 δολάρια Καναδά. Σύμφωνα με τον δικαστή Azimuddin Hussain, η Google έκανε λάθος ερμηνεύοντας την καναδική νομοθεσία όταν αρνήθηκε να αφαιρέσει την εσφαλμένη ανάρτηση που συνδέεται με το όνομα του άνδρα.

Στην απόφασή του, η οποία κυκλοφόρησε στις 28 Μαρτίου, ο δικαστής Hussain έγραψε: “Η Google αγνόησε ποικιλοτρόπως τον Ενάγοντα, του είπε ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, του είπε ότι μπορούσε να αφαιρέσει τον υπερσύνδεσμο στην καναδική έκδοση της μηχανής αναζήτησής της, αλλά όχι στην αμερικανική, ωστόσο στη συνέχεια επέτρεψε να εμφανιστεί ξανά στην καναδική έκδοση μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Καναδά το 2011 σε ένα άσχετο θέμα που αφορούσε τη δημοσίευση υπερσυνδέσμων.”

Στον Καναδά, το θύμα μιας ψευδούς διαδικτυακής κατηγορίας πρέπει να ασκήσει αγωγή εντός ενός έτους από τη δημοσίευσή της. Έτσι, ο επιχειρηματίας απευθύνθηκε στη Google που αρχικά είπε ότι δεν ήταν υποχρεωμένη να καταργήσει τον σύνδεσμο σύμφωνα με την ενότητα 230 του νόμου περί ευπρέπειας επικοινωνιών στις Η.Π.Α. που λέει ότι μια εταιρεία όπως η ίδια δεν φέρει ευθύνη για περιεχόμενο τρίτων.

Επικαλούμενη τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Καναδά-Ηνωμένων Πολιτειών-Μεξικού, η Google είπε λανθασμένα ότι ο νόμος στο Κεμπέκ που θα ανάγκαζε την Google να αφαιρέσει το περιεχόμενο μόλις το αντιλαμβανόταν δεν ίσχυε επειδή ήταν σε αντίθεση με την προαναφερθείσα Ενότητα 230 του Νόμου για την ευπρέπεια των επικοινωνιών των ΗΠΑ. Ο δικαστής δεν συμφώνησε αλλά δεν υποχρέωσε τη Google να πληρώσει στον ενάγοντα τα 6 εκατομμύρια δολάρια που ζητούσε και τα οποία περιλάμβαναν τιμωρητικές αποζημιώσεις.

Ο ενάγων επιδικάστηκε με 500.000 δολάρια για ηθικές βλάβες. Δεν επιβλήθηκε τιμωρητική αποζημίωση, είπε ο δικαστής, καθώς η Google ενήργησε καλή τη πίστη όταν αγνόησε τα αιτήματα του άνδρα να αφαιρέσει τις αναρτήσεις επειδή θεώρησε ότι της επιτρεπόταν νόμιμα.

Ο επιχειρηματίας όχι μόνο έχασε πελάτες και πιθανές συμφωνίες εξαιτίας αυτού, αλλά και οι προσωπικές του σχέσεις δοκιμάστηκαν λόγω των ψευδών διαδικτυακών ισχυρισμών ότι ήταν παιδόφιλος. Ένας από τους γιους του, μάλιστα, αναγκάστηκε να αποστασιοποιηθεί από τον πατέρα του γιατί και αυτός δούλευε σε ακίνητα.

Ο δικαστής έκρινε ότι η ταυτότητα του επιχειρηματία δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί από την Google για 45 ημέρες, αλλά μπορεί να ασκηθεί έφεση. Ακόμα, αποφάσισε ότι η Google πρέπει να αφαιρέσει όλους τους συνδέσμους προς τη δυσφημιστική ανάρτηση στα αποτελέσματα αναζήτησης που είναι ορατά στο Κεμπέκ. “Ωστόσο, το συμπέρασμα του Δικαστηρίου στην παρούσα απόφαση που διαπιστώνει την ευθύνη εκ μέρους της Google δεν ανοίγει τις πύλες σε αγωγές δυσφήμισης εναντίον της ή άλλων διαμεσολαβητών του Διαδικτύου”, έγραψε.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet gmail Google

Gmail: Απατεώνες έχουν βρει τρόπο να κάνουν κατάχρηση του μπλε τικ επαλήθευσης

Οι απατεώνες πάντα βρίσκουν τρόπους και εργαλεία για να εξαπατήσουν τους ανθρώπους στο διαδίκτυο και να τους κάνουν να τους πιστέψουν.

Gear Chrome Google

Google: Σταματά την υποστήριξη για το Chromecast πρώτης γενιάς

Η Google ανακοίνωσε ότι η υποστήριξη για το Chromecast πρώτης γενιάς σταματά κάπου εδώ και δεν θα υπάρξουν άλλες ενημερώσεις.

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Google Pixel Fold: Πώς έπαθαν εμμονή με ένα διαβατήριο για τον μεντεσέ

To Pixel Fold χρησιμοποιεί έναν μεντεσέ που το κρατά τελείως επίπεδο όταν είναι ανοιχτό και η Google εξηγεί πως τα κατάφερε.

Smartphones Google Pixel

Pixel 8: Πήρε πιστοποίηση για την ασύρματη φόρτιση

To Pixel 8, που δεν αναμένεται νωρίτερα από τον Οκτώβριο, πέρασε από το WPC και κατέληξε στον ιστότοπο πιστοποίησής τoυ.