Το WannaCry συνεχίζει την πορεία του

WannaCry, Το WannaCry συνεχίζει την πορεία του

Οι προβλέψεις των ειδικών ασφαλείας ήταν σωστές και το ransomware WannaCry ύστερα από τον κατά λάθος περιορισμό του συνεχίζει την πορεία του, αφού εξελίχθηκε.

Μέχρι στιγμής, οι ειδικοί έχουν εντοπίσει διάφορες παραλλαγές του κακόβουλου λογισμικού που πλήττει τα Windows, τα οποία είτε χρησιμοποιούν διαφορετικούς domain για διακόπτες κλεισίματος (kill switch) είτε δεν έχουν διακόπτη. Στην πρώτη περίπτωση, το πρόβλημα λύνεται με την αγορά και καταχώριση του domain ενώ αναζητείται λύση για τη δεύτερη περίπτωση.

Παρά το γεγονός ότι για λίγο σταμάτησε το ransomware από το να διαδίδεται, φαίνεται ότι συνεχίζει την πορεία του. Στο μεταξύ, ο αριθμός των υπολογιστών που πλήγηκαν από την επίθεση έχει ανέλθει στους 200.000 και πλέον έχει απλώσει τα δίχτυα του σε τουλάχιστον 150 χώρες, ενώ οι ειδικοί ασφαλείας θεωρούν ότι η κατάσταση αντί να καλυτερεύει χειροτερεύει.

Εντωμεταξύ, αύριο υπάρχει ο φόβος, όσες επιχειρήσεις δεν έχουν ανοίξει τα συστήματά τους από την Παρασκευή, να έρθουν αντιμέτωπες με το περιβόητο Ransomware και το επίπεδο κινδύνου να διογκωθεί.

Παρά το γεγονός ότι όσοι βρίσκονται πίσω από την επίθεση δεν κατάφεραν να κερδίσουν παρά μόνο 20.000, που σημαίνει ότι ούτε 100 άτομα δεν έχουν πληρώσει, εντούτοις ήταν ένα καλό δείγμα για το τι μπορεί να συμβεί σε έναν δικτυωμένο κόσμο που βασίζει τα πάντα στην τεχνολογία και δεν είναι ακόμη ίσως έτοιμος για μια τέτοια πλήρη μετάβαση.

Όπως και να έχει, στα θύματα συμπεριλαμβάνονται πολλά νοσοκομεία στη Μεγάλη Βρετανία, Η γαλλική αυτοβιομηχανία Renault, η οποία σταμάτησε την παραγωγή σε πολλά σημεία την Παρασκευή για να περιορίσει τον κίνδυνο, η FedEx, η Telefonica και ο σιδηροδρομικός σταθμός της Γερμανίας. Στη χώρα μας ο ιός χτύπησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Προς το παρόν η μόνη λύση είναι να έχετε κατεβάσει τις τελευταίες αναβαθμίσεις για τους υπολογιστές σας. Επιπλέον, η Microsoft αναγκάστηκε να εκδώσει patch ασφαλείας για όλους, ακόμη και για παλαιότερες εκδόσεις όπως τα Windows XP στην προσπάθειά της να περιορίσει την εξάπλωση του ransomware.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Αλέξανδρος

Αυτοί οι χάκερς πρέπει να χτυπήσουν το facebook και να πάρουν λίτρα από τους χρήστες του… Μόνο έτσι θα κονομήσουν πραγματικά…

Η επίθεση αυτή παραείναι επικίνδυνη και βλέπω να κρατάει αρκετές μέρες αυτή η ιστορία (ενδεχομένως και μήνες) είναι ανησυχητικό όλο αυτό για τα συστήματα μας. Όπως επισημαίνει και το άρθρο ο κόσμος δεν είναι έτοιμος να προστατευτεί από κάτι τέτοιο. Φταίνε καθαρά οι χρήστες όμως που έχουν αποδεχθεί την ψηφιακή ζωή χωρίς περικοπές. Από την στιγμή που όλα κινδυνεύουν ανά πάσα ώρα και στιγμή δεν νομίζω ότι τα antivirus σώζουν την κατάσταση ούτε τα Windows 10 ούτε ξέρω γω τι άλλο. Όλοι δικαιούμαστε ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων μας και τίποτα περισσότερο.

morris

Το screen shot στην κεντρικη σας σελιδα ειναι τεραστιο. Καποια html tags λογικα το χαλανε, δειτε το,

φιλικα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Cars Hackers

Ferrari: Κυβερνοεπίθεση εξέθεσε προσωπικά δεδομένα πελατών

Η Ferrari γνωστοποίησε ότι δέχθηκε επίθεση τύπου ransomware η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν προσωπικά δεδομένα πελατών της.

Smartphones Google Hackers Samsung

Google: Προειδοποιεί την Samsung να διορθώσει τα μόντεμ της

Το Project Zero, η ομάδα της Google που είναι αφιερωμένη στην έρευνα ασφάλειας, εντόπισε προβλήματα στα μόντεμ της Samsung που τροφοδοτούν συσκευές όπως το Pixel 6, το Pixel 7 και ορισμένα μοντέλα των Galaxy S22 και A53.

Internet FBI Hackers

Χάκερς επιτέθηκαν στο δίκτυο υπολογιστών του FBI

To FBI ερευνά μια παραβίαση του δικτύου υπολογιστών της, ένα συμβάν που θεωρείται μεμονωμένο και έχει πλέον αντιμετωπιστεί, ανέφερε η υπηρεσία.

Internet Hackers

Google: Μαζικές επιθέσεις Ρώσων χάκερ στην Ουκρανία

H Google μέσα από έκθεση γνωστοποίησε ότι Ρώσοι χάκερ πραγματοποίησαν συνεχόμενες ψηφιακές επιθέσεις εναντίον ουκρανικών στόχων, παρά το πέρας της μεγάλης έντασης.